Virozele respiratorii la copii

Viroza respiratorie a copilului reprezinta o infectie de etiologie virala a cailor respiratorii superioare si/sau inferioare, intalnita mai ales in timpul sezonului rece de iarna-primavara. Virozele respiratorii la copii sunt asociate cu risc crescut de aparitie al wheezing-ului (respiratie suieratoare) si al astmului in viata adulta.
Virozele respiratorii la copii

Prevalenta mai mare a virozelor respiratorii la copii este explicata prin prezenta la aceasta categorie de varsta a unui sistem imunitar insuficient dezvoltat care nu poate oferi aparare specifica eficienta in fata patogenilor respiratori virali si prin modul de transmitere aerian al patogenului in cadrul colectivitatilor de invatamant scolar.

Cuprins

Ce sunt virozele respiratorii?

Virozele respiratorii sunt boli infecto-contagioase de cauza virala ale tractului respirator superior care afecteaza mai ales rinofaringele. Cunoscuta si sub denumirea de rinofaringita, coriza acuta sau raceala comuna, reprezinta cea mai frecventa patologie infectioasa la nivel global, cu precadere in tarile in curs de dezvoltare, unde aglomeratiile au ca efect cresterea transmisibilitatii virusurilor si recurenta infectiilor la copii cu varste din ce in ce mai mici.

Copii se pot imbolnavi de viroze respiratorii de 6-8 ori pe an, cel mai frecvent intalnit agent etiologic al afectiunii fiind reprezentat rhinovirus, alaturi de virusul sincitial respirator, virusurile gripale, paragripale, enterovirusurile si cateva tulpini ale adenovirusului.

Aglomerarile populationale si sezonul rece inlesnesc raspandirea virusurilor cu tropism respirator in cadrul colectivitatilor de copii. Patogenul are capacitatea de a se transmite de la o gazda la alta prin intermediul picaturilor Flugge emise in timpul vorbitului, tusitului si stranutului. Odata ajuns la nivelul cailor respiratorii ale gazdei, virusul se ataseaza de receptori celulari specifici prin intermediul unor situsuri de legare situate la suprafata particulei virale. Ulterior, patogenul patrunde in celula gazda si declanseaza procesele de replicare la nivelul acesteia cu ajutorul echipamentului enzimatic pe care il detine.

Factori de risc ale virozelor respiratorii la copii

Susceptibilitatea la viroze respiratorii in cazul copiilor creste semnificativ in colectivitatile de invatamant prescolar si scolar, aglomeratiile din spatiile publice si conditiile de viata improprii (igiena deficitara, familii extinse care locuiesc in spatii restranse). A fost dovedit faptul ca anumite virusuri cu tropism respirator pot supravietui mai mult de 30 de minute pe suprafata tegumentului, cateva ore pe suprafetele de contact atinse de persoane infectate si mai mult de 24 de ore la nivelul servetelelor nazale contaminate.  

Conditiile de temperatura si umiditate specifice sezonului rece favorizeaza desfasurarea activitatilor in spatii inchise, neaerisite, facilitand raspandirea anumitor virusuri cu tropism respirator prin intermediul aerosolilor. Revenirea copiilor in colectivitatile scolare la inceputul toamnei reprezinta alt factor de risc care predispune la aparitia virozelor respiratorii la inceputul sezonului rece.

Studiile epidemiologice desfasurate pana in prezent au evidentiat o sezonalitate a virozelor respiratorii in functie de patogenii care le induc aparitia reprezentata de:

  • Predominanta virozelor respiratorii datorate virusului respirator sincitial si virusurile gripale B si A iarna si la inceputul primaverii
  • Frecventa crescuta a infectiilor respiratorii cu virusuri parainfluenzae - toamna tarziu si iarna
  • Prezenta relativ constanta a virozelor cauzate de rhinovirusuri pe tot parcursul anului, cu atingerea unei incidente maxime toamna si primavara.

Aceasta sezonalitate a virozelor respiratorii variaza in functie de climatul diferitelor zone geografice ale globului. In general, infectiile tractului respirator de cauza virala ale copiilor apar cu precadere in sezoanele reci, cu umiditate crescuta.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Pot fi prevenite virozele respiratorii la copii?

Cele mai eficiente metode de preventie ale virozelor respiratorii la copii sunt reprezentate de:

  • Izolarea copiilor bolnavi si retragerea acestora din colectivitatile scolare de la primele manifestari ale virozei respiratorii pana la remiterea simptomatologiei
  • Spalatul frecvent al mainilor
  • Dezinfectarea corespunzatoare a suprafetelor de contact (mese, clante) si obiectelor (jucarii, vesela) frecvent atinse de copiii infectati
  • Evitarea contactului mainilor contaminate cu ochii, nasul sau gura copilului
  • Evitarea contactului direct prin imbratisari si saruturi
  • Utilizarea mastilor de protectie.

 

Virozele respiratorii la copii sunt periculoase?

Majoritatea virozelor respiratorii la copil sunt limitate la nivelul tractului respirator, determinand simptomatologie usoara, constituita din secretii nazale apoase, raguseala si tuse seaca, care se remit intr-un interval de maxim 7-10 zile.

In anumite situatii dependente de varsta si capacitatea de raspuns a sistemului imun al copilului, virozele respiratorii pot prezenta evolutie mai putin favorabila cu aparitia rinofaringitelor, otitelor medii si ale infectiilor de tract respirator inferior care evoleaza cu tahipnee, wheezing, tuse severa si dispnee

Bronsitele si pneumoniile se datoreaza suprainfectiei bacteriene ale virozelor respiratorii si sunt mai frecvent intalnite in cazul copiilor cu deficiente imunitare de diferite etiologii.

Cianoza, bataile aripioarelor nazale, tirajul intercostal si episoadele recurente de apnee reprezinta manifestari clinice care indica evolutia nefavorabila ale virozelor respiratorii la copiii cu varsta mai mica de 6 luni. Virozele respiratorii in primele luni de viata ale copilului prezinta de cele mai multe ori evolutie acuta si cresc riscul aparitiei wheezing-ului si al astmului in viata adulta.

Manifestari extrapulmonare ale virozelor respiratorii sunt intalnite rar in practica medicala curenta si sunt reprezentate de convulsii, dereglari ale ritmului cardiac, insuficienta cardiaca acuta sau hepatita.

Chiar daca virozele respiratorii pot fi declansate de agenti virali diferiti, evolutia patologiei, raspunsul imun al gazdei si complicatiile pe termen lung sunt similare, astfel ca strategiile terapeutice trebuie implementate in conformitate cu manifestarile clinice, varsta si comorbiditatile asociate in functie de fiecare caz in parte.

 

Referinte:

Data publicării 10.03.2022
Data ultimei actualizari 23.05.2023