Zona Zoster – simptome, manifestari, tratament

Zona Zoster este o afectiune virala, caracterizata prin durere si prin aparitia unei benzi eruptive cutanate. Aceasta poate aparea în orice zona a corpului, cel mai adesea, sub forma unei singure fasii de pustule.

Cauze

Pe fondul unui sistem imunitar slabit, daca o persoana a avut varicela in copilarie, este predispus la Zona Zoster. Aceasta afectiune virala este determinata de acelasi virus care determina si varicela. Dupa vindecarea varicelei, virusul varicelo-zosterian ramane in stare dormanta la nivelul radacinilor nervoase la toti pacientii. Cand sistemul imunitar este slabit, virusul se reactiveaza si apare sub forma Zonei Zoster.

Nu se stie exact cauza care determina reactivarea virusului varicelo-zosterian. Se considera factori favorizanti: stresul, oboseala, varsta inaintata, bolile asociate, radioterapia, cancerul, infectia HIV/SIDA, etc.

Manifestarile clinice pot fi incadrate in trei faze:

  • faza preeruptiva sau nevralgia preherpetica (inainte de aparitia eruptiei);
  • faza eruptiva;
  • faza de durere cronica – nevralgia postherpetica.

Simptome

In faza preeruptiva pot aparea durere, senzatie de arsura limitate la o zona cutanata; aceste simptome preced cu 1-10 zile faza eruptiva. Daca aceasta senzatie apara in apropierea ochiului necesita consult medical imediat. Alte semne nespecifice sunt febra, dureri de cap, inflamarea ganglionilor limfatici, simptome asemanatoare gripei.

In faza eruptiva apar zone rosii acoperite de vezicule cu lichid pe zona initial dureroasa. Daca eruptia apare pe frunte, obraz, nas si in jurul unui ochi (zona zoster oftalmica) poate afecta vederea daca pacientul nu primeste tratament prompt. Veziculele se sparg usor si apar cruste; vindecarea completa are loc in 2-4 saptamani de obicei fara cicatrici.

Faza de durere cronica apare la 10-15 % din pacienti; este cea mai comuna complicatie; durerea persista cel putin 30 zile, iar in unele cazuri cateva luni sau chiar ani.

Zona zoster se diagnosticheaza in momentul aparitiei eruptiei cutanate caracteristice.

Tratament

Tratamentul pentru Zona Zoster trebuie instituit de catre medic in primele 24-72 ore de la debutul eruptiei cutanate. Are rolul sa scurteze perioada de evolutie si sa previna complicatiile.

Pentru terapia durerii se utilizeaza medicamente antiinflamatorii.

Local se utilizeaza solutii dezinfectante, creme antivirale si/sau crema cu antibiotic la indicatia medicului dermatolog.

In cazul aparitiei complicatiilor tratamentul este specific fiecarui caz.

Nevralgia posteherpetica persistenta si care nu raspunde la tratament antiinflamator necesita consult neurologic.

Zona zoster oftalmica reprezinta urgenta medicala cu instituirea cat mai rapida a terapiei; necesita consult oftalmologic. Netratata corespunzator poate determina pierderea vederii.

Daca sunt afectati nervii cranieni pot aparea paralizii faciale, pierderea auzului.

Cum se transmite

Varicela este o boala foarte contagioasa si se raspandeste cu usurinta la persoanele care nu au contactat niciodata virusul sau care nu au fost vaccinate. In acelasi timp, persoanele cu Zona Zoster pot transmite virusul persoanelor sanatoase. In acest caz, cele din urma pot face varicela si nu Zona Zoster. 

Orice persoana care are infectia virala trebuie sa acopere eruptia si sa evite contactul cu cei care nu au avut varicela, in special copii sau femei insarcinate.

Zona Zoster la copii

Deși este o o afectiune care apare, in general, la persoanele adulte, exista cazuri de imbolnavire si in randul copiilor si adolescentilor, iar simptomele sunt asemanatoare.

Un adult care a primit diagnosticul de Zona Zoster poate transmite virusul catre copii, caz in care cei mici se pot imbolnavi de varicela.

Indiferent de varsta, o persoana vulnerabila, cu imunitatea scazuta, care a avut varicela, poate fi afectata de Zona Zoster.

Zona Zoster in sarcina

Daca esti insarcinata si nu ai avut varicela in copilarie, iti recomandam sa eviti contactul cu persoanele care au varicela sau Zona Zoster. 

Infectia cu virusul varicelo-zosterian poate fi periculos atat pentru mama, cat si pentru bebelus. De aceea, in cazul in care banuieste ca exista posibilitatea contactarii virusului, iti recomandam sa iei legatura cat mai curand cu medicul tau de familie sau cu medicul ginecolog.  

Daca dezvolti Zona Zoster in sarcina, de obicei, este o forma usoara si nu exista niciun risc pentru mama sau copil.

Preventie

Nu exista o cale de prevenire a Zonei Zoster. Oricine a avut varicela poate face zona zoster in conditiile scaderii imunitatii.

Pacientul cu zona zoster trebuie sa evite contactul cu persoanele cu risc special – femei gravide, copii, bebelusi – si orice persoana care nu a avut varicela sau nu a fost vaccinata impotriva varicelei.

Durata bolii scade prin ingrijirea leziunilor cutanate (veziculele nu se scarpina si zona se pastreaza curata) si urmarea tratamentului prescris de catre medic.

Daca durerea nu se reduce sau apar complicatii pacientul se va prezenta din nou la medic.

Informatii utile:

https://crdm.md/images/ups/protocol/Varicela_la_copil.pdf

https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/what-are-the-risks-of-shingles-during-pregnancy/

 

Data publicării 16.05.2018
Data ultimei actualizari 18.10.2023