Angiografie

Cuprins

Ce reprezinta angiografia

Angiografia reprezinta o investigatie imagistica care utilizeaza raze X pentru evidentierea lumenului vaselor sangvine din diferite segmente ale sistemului circulator dupa injectarea de substanta de contrast iodata, in interiorul acestor structuri. Angiografia reprezinta o procedura imagistica utilizata atat in scop explorator cat si terapeutic, reprezentand o metoda care poate fi aplicata intr un spectru larg de patologii care apartin atat sistemului cardio vascular cat si celui reproducator, digestiv sau urinar.

Angiografia permite vizualizarea arterelor si venelor cerebrale, cervicale, toracice si abdominale, al celor care deservesc sistemul digestiv- trunchiul celiac, arterele mezenterice superioara si inferioara), renale, ovariene, uterine si ale membrelor inferioare si superioare.

Angiografia in scop terapeutic reprezinta o alternativa fiabila la chirurgia clasica fiind mai usor tolerata de catre pacienti, datorita gradului redus de disconfort si al perioadei reduse de recuperare postinterventionale. Fiind o metoda de investigatie/tratament minim invaziva, riscurile si in acelasi timp costurile asociate acestui tip de procedura sunt considerabil diminuate fata de interventiile chirurgicale clasice.

Tipuri de angiografie

In functie de localizarea segmentului vascular explorat, angiografia poate fi de mai multe tipuri si anume:

  • angiografia cerebrala: permite evaluarea structurilor vasculare intracraniene si diagnosticarea afectiunilor neurovasculare; prin intermediul acestui tip de angiografie, pot fi depistate stenoze si anomalii ale vascularizatiei cerebrale si poate fi efectuata planificarea tratamentului interventional;
  • angiografia carotidelor: angiografia carotidiana permite evaluarea vascularizatiei gatului, incluzand arterele carotide, arcul aortic si emergentele arterelor cervicale;
  • angiografia coronariana sau coronarografia permite obtinerea de imagini ale circulatiei sangvine la nivelul arterelor coronare; prin intermediul acestui tip de angiografie pot fi evidentiate stenoze (prin depunere de material lipidic) sau trombi la nivelul arterelor coronare; acest tip de procedura poate stabili cu precizie numarul, localizarea si severitatea stenozelor arterelor coronare;
  • angiografia aortica sau aortografia cu substanta de contrast permite identificarea anevrismelor aortice si a placilor aterosclerotice de la acest nivel;
  • angiografia membrelor inferioare reprezinta cea mai relevanta investigatie cu rol diagnostic al bolii arteriale periferice si permite identificarea obstructiilor arteriale de cauza aterosclerotica ale membrelor pelvine;
  • arteriografia renala reprezinta o investigatie imagistica utilizata pentru diagnosticarea de eventuale anomalii ale circulatiei renale, tumori, ingustari ale vaselor renale si pentru evaluarea gradului de severitate al traumatismelor aparatului urinar.

Indicatiile angiografiei

Angiografia exploratorie este utilizata in prezent in urmatoarele situatii:

  • Diagnosticul si tratamentul arteriopatiei obliterante la nivelul membrelor superioare/inferioare;
  • Diagnosticul afectiunilor carotidiene si cerebrale: accidente vasculare de tip ischemic si hemoragic, anevrismelor cerebrale, malformatiilor vasculare cerebrale si al tumorilor sistemului nervos central;
  • Diagnosticul patologiilor de aorta toracica si abdominala;
  • Diagnosticul patologiilor specifice de organ-arteriografie viscerala: metoda permite explorarea ramurilor gastrice, duodenale, hepatice, splenice, mezenterice si poate diagnostica ulcere gastro duodenale, hemoragii digestive superioare/inferioare, tumori digestive; in anumite situatii, angiografia poate fi utilizata pentru evaluarea gradului de extindere al leziunilor la nivelul organelor interne care apar in urma traumatismelor acute (accident de masina, altercatii, precipitare de la inaltime).

Angiografia terapeutica poate fi utilizata in anumite situatii in scopul:

  • Chemoembolizarii hepatice si a chemoinfuziei intraarteriale selective (administrarea de chimioterapice la nivelul vaselor care deservesc procesul tumoral) pentru tratarea tumorilor hepatice primare sau a metastazelor hepatice;
  • Administrarii locale de chimioterapice pentru tratarea tumorilor hepatice maligne;
  • Angioplastiei transluminale percutane cu sau fara montare de stent la pacientii cu obstructii arteriale sau arteriopatie obliteranta a membrelor;
  • Embolizarii supraselective pentru tratarea hemoragiilor acute preoperatorii sau celor asociate tumorilor invazive care inglobeaza structuri vasculare importante;
  • Montarii filtrelor de vena cava pentru prevenirea si tratamentul trombembolismului pulmonar la pacientii cu risc;
  • Embolizarii hemangioamelor cu diferite localizari inclusiv a celor vertebrale sau a fibroamelor uterine.

Cum se realizeaza angiografia

Angiografia este o procedură care poate fi efectuata cu ajutorul razelor X- angiografie clasica sau cu ajutorul computer tomografiei sau rezonantei magnetice nucleare. Modalitatea de realizarea a acestei investigatii este aleasa in functie de particularitatile fiecarui caz in parte -greutatea pacientului, implanturile si protezele metalice, gradul de complianta al pacientului reprezentand aspecte care pot ingreuna obtinerea unor imagini calitative in cazul utilizarii rezonantei magnetice nucleare.

Investigatia presupune administrare de anestezie locala în zona de abord vascular, pacientul fiind capabil sa comunice cu echipa medicala pe toata durata interventiei. Dupa administrarea anesteziei locale, medicul insereaza la nivelul vasului de sânge vizat un cateter special prin care se injecteaza substanța de contrast la nivelul zonei de interes. Dirijarea cateterului este realizata sub control radioscopic, imaginile fiind vizualizate in timp real pe ecranul angiografului.

In situatia in care sunt observate obstructii la nivelul diferitelor structuri vasculare, medicul poate plasa un stent (dispozitiv medical pentru dilatarea vasului ingustat) endoluminal (la interiorul vasului afectat) dupa tromboliza (dizolvarea cheagului de sange)/trombectomie (indepartarea cheagului de sange), pentru a preveni colabarea si restenozarea (reinfundarea) vasului. Stentul este un dispozitiv medical sub forma de tub alcatuit dintr o retea metalica cilindrica de dimensiuni diferite, care poate fi simplu sau farmacologic activ (acoperit cu substante anticoagulante, antiinflamatorii si antiproliferative).

Durata totala a interventiei poate fi cuprinsa intre cateva minute si pana la 2 ore in functie de complexitatea cazului sau manevrele aditionale de tratament care pot fi necesare.

Dupa finalizarea interventiei, canula este extrasa cu blandete si se exercita presiune la nivelul zonei de insertie timp de 20 de minute, urmata de aplicarea unui pansament compresiv care trebuie mentinut de catre pacient pana a doua zi. Post interventional se recomanda repaos la pat, pacientul fiind sfatuit sa evite mobilizarea membrului la nivelul caruia s a realizat abordul vascular pentru efectuarea angiografiei.

Angiografia reprezinta o investigatie sigura si comoda pentru pacient, insa exista si situatii rare, in care pot aparea complicatii datorate varstei inaintate sau a comorbiditatilor asociate de catre bolnav, evolutia nefavorabila postinterventionala asociind hematoame, pseudoanevrisme vasculare, sangerari la locul punctiei, echimoze, alergie la iod sau diseminarea substantei de contrast de la locul injectarii.

Pregatirea pentru angiografiei

Inainte de efectuarea unei angiografii este recomandata incetarea aportului alimentar si al celui hidric cu cel putin 8 ore inainte de efectuarea procedurii. In cazul pacientilor cu diabet zaharat, este necesara adaptarea temporara a dozelor de insulina administrate inainte de investigatie, pentru a preveni aparitia dezechilibrelor glicemice la aceasta categorie de pacienti.

Procedura presupune administrarea unei substante de contrast iodate, fapt care implica necesitatea chestionarii din timp a pacientului la o eventuala alergie la acest compus.

Interpretarea rezultatelor angiografiei

Interpretarea rezultatelor obtinute prin intermediul angiografiei este efectuata de catre radiologul interventionist, acesta putand sa stabileasca cu acuratete gradul de obstructie venoasa in cazul arteriopatiilor obliterante, sediul stenozelor vasculare secundare depunerii de material aterogen, prezenta anevrismelor arteriale (dilatatii in forma de saculet ale peretelui arterial) si prezenta ocluziilor vasculare de diferite etiologii. Angiografia furnizeaza in acelasi timp detalii importante cu privire la dispozitia vaselor care deservesc diferite sisteme si organe, prin intermediul acestei proceduri, putand fi determinate volumul interior al arterelor si venelor dar si eventuale malformatii ale acestora.

Intrebari frecvente cu privire la angiografie

Cat de dureroasa este angiografia?

Procedura in sine nu este dureroasa deoarece abordul vascular se realizeaza sub anestezie locala insa, pacientul poate resimti un disconfort minim sub forma unei senzatii de arsura in momentul injectarii substantei de contrast la nivel vasului de interes.

Este necesara spitalizarea in cazul unei angiografii?

Pentru realizarea unei angiografii este necesara o spitalizare de 1-2 zile, acest timp fiind alocat in mare parte supravegherii atente a pacientului dupa realizarea punctiei venoase si efectuarii de investigatii suplimentare inainte dar si postprocedural.

Exista riscul de aparitie al alergiei in timpul angiografiei?

Toti pacientii sunt intrebati inainte de efectuarea unei angiografii daca prezinta in antecedent reactii alergice la substanta de contrast sau anumite medicamente. In orice eventualitate, echipa medicala dispune de tratament specific destinat reactiilor alergice severe, care poate fi administrat in cazul in care exista riscul de aparitie al unui astfel de eveniment pe durata realizarii procedurii.

Ce reprezinta angio RMN si angio CT?

Cele doua variante de angiografie reprezinta aplicatii imagistice recent introduse care permit evaluarea vascularizatiei diferitelor zone de interes prin intermediul computer tomografiei si rezonantei magnetice nucleare. Angio CT este mai putin invaziv fata de varianta clasica, deoarece procedura nu implica utilizarea de catetere vasculare, iar abordul se face la nivelul unei vene periferice care necesita o singura injectare de substanta de contrast (angiografia clasica necesita multiple injectari de substanta iodata).

Angio RMN utilizeaza o substanta de contrast pe baza de gadoliniu introdusa in circulatie prin intermediul unei branule montate la nivel periferic. Aceasta substanta de contrast este mai putin alergena fata de cele pe baza de iod utilizate in timpul angio CT. Angio RMN este utilizat in special pentru evaluarea circulatiei cerebrale, oferind informatii valoroase cu privire la patologiile si prognosticul diferitelor patologii vasculare neurologice.

 

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA