Ecografia abdominala

Ecografia abdominala

Cuprins

Ce reprezinta ecografia abdominala?

Ecografia abdominala reprezinta o investigatie imagistica utilizata atat in urgenta cat si pentru evaluarea initiala sau monitorizarea pacientilor cu simptomatologie abdominala. Investigatia permite obtinerea de imagini 2D detaliate ale organelor intraabdominale si ofera posibilitatea de a efectua masuratori specifice (calcule de suprafata, volum in cmc, grosimi si dimensiuni ale organelor, structurilor vasculare si cavitatilor anatomice).

Avantajul major al ecografiei fata de investigatiile imagistice iradiante (de tipul computer tomograf) este oferit de lipsa toxicitatii, evaluarea in timp real si posibilitatea de examinare de catre medicul specialist chiar si a pacientilor cu dispozitive cardiace sau implanturi protetice, obiectele metalice neifluentand rezultatele investigatiei. Ecografia abdominala este o metoda rapida, care aduce informatii importante clinicianului intr un interval de aproximativ 30 de minute, cat dureaza evaluarea.

Cum se efectueaza ecografia abdominala?

Imaginea ecografica se formeaza prin reflectarea ultrasunetelor, emise cu ajutorul unui transductor, de catre structurile tisulare intraabdominale. Undele reflectate sunt captate de catre sonda ecografica si prelucrate electronic, cu generarea de imagini ecografice pe monitorul dispozitivului.

Reflectarea ultrasunetelor este dependenta atat de tipul organului analizat, cat si de structura acestuia. Cu cat un tesut este situat mai superficial si este mai dens, cu atat imaginile obtinute sunt mai bune,

Tesutul hepatic este luat ca reper pentru celelalte organe intraabdominale, ficatul fiind considerat normoecogen. Structurile hiperecogene sunt reprezentate in imagini mai deschise la culoare fata de tesutul hepatic in timp ce structurile hipoecogene apar in nuante mai intunecate. Structurile lichidiene nu reflecta ultrasunetele si apar in imaginile ecografice complet negre fiind denumite transsonice (vezica biliara, vezica urinara, vasele de sange intraabdominale, lichidul de ascita).

Structurile abdominale care reflecta majoritatea undelor ecografice si prezinta con de umbra posterior sunt reprezentate de catre structurile cu un continut ridicat de calciu- calculii biliari, urinari, calcifierile si structurile osoase normale, dar si de cele cu un continut aeric important- tubul digestiv.

Sectiunile de examinare ecografica sunt longitudinale (paralele cu coloana vertebrala), transversale (perpendiculare pe coloana vertebrala) si oblice. Folosindu-se aceste sectiuni se obtin, prin deplasarea transductorului, imagini detaliate ale organelor intraabdominale.

Ecografia abdominala

Cand este indicata efectuarea ecografiei abdominale?

Cu ajutorul ecografiei se pot examina urmatoareale structuri intraabdominale

  1. Ficat (lob caudat, stang si drept), artera hepatica, vena porta, venele suprahepatice, caile biliare intra si extrahepatice (calibru fin, vizibile in cazul dilatatiei acestora), vezica biliara.

Examinarea ficatului poate aduce informatii legate de patologia inflamatorie (hepatita acuta si cronica, ciroza hepatica, abcesul hepatic), tumorala (maligna - cancerul, sau benigna - hemangiomul, adenomul, hipetrofia nodulara focale, hamartomul), traumatica (ruptura sau hematomul), modificarile difuze de structura (steatoza), sau vasculare (sindromul Budd-Chiari, insuficienta cardiaca congestiva-ficat cardiac, hipertensiune portala, tromboza de vena porta).

In cazul vezicii biliare se pot depista - calculi biliari, tumori (benigne - polipii sau maligne - cancerul), sludge biliar, hidrops vezicular, colecistita acuta si cronica

  1. Pancreas - mai greu vizibil ecografic datorita pozitiei profunde in spatiul retroperitoneal, in special la pacientii supraponderali sau pregatiti necorespunzator.

Imaginile ecografice pot decela prezenta modificarilor tumorale solide sau chistice (neoplasm, chistadenom, tumori neuroendocrine, ampulom vaterian) si inflamatorii (pancreatita acuta, cronica, pseudochist pancreatic).

  1. Splina - informatiile ecografice sunt importante pentru stabilirea dimensiunilor, in special cresterea acestora- splenomegalia si pot orienta diagnosticul catre o patologie hematologica (hipersplenism), sau afectare splenica in cadrul cirozei hepatice.

De asemenea cu ajutorul ecografiei se pot depista modificarile tumorale, solide sau chistice (chiste splenice, parazitare sau esentiale, metastaze splenice, tumori primare de splina, limfom), traumatice (hematom intrasplenic, ruptura de splina), vasculare (tromboza de vena splenica, hipertensiune portala, anevrism de artera splenica), modificari difuze de structura (amiloidoza), sau   prezenta de spline accesorii.

  1. Rinichii - ecografia reprezinta metoda imagistica de prima intentie pentru evaluarea rinichilor.

Investigarea ecografica renala este utilizata pentru diagnosticarea modificarilor: tumorale solide si chistice (benigne- chiste seroase simple, angiomiolipom, oncocitom, sau maligne- neoplasmul renal, metastaze, limfom), inflamatorii (pielonefrita acuta si cronica, abcesul renal), litiaza renala si hidronefroza (dilatarea cailor urinare), traumatice (ruptura, hematom), vasculare (stenose de artera renala, tromboza de vena renala, infarctul renal) si a malformatiilor renale (rinichi unic congenital, duplicatie pielo-caliceala, rinichi in potcoava).

  1. Glande suprarenale - in mod normal nu se vizualizeaza. Cresterea dimensiunilor poate orienta diagnosticul catre tumori de suprarenale primare sau secundare, sau patologie endocrinologica.
  2. Aorta si vena cava inferioara situate retroperitoneal sunt evidentiate atat nativ, cat si cu ajutorul ecografiei Doppler, pentru aprecierea fluxurilor.

Ecografia Doppler de vena cava inferioara si aorta abdominala poate orienta diagnosticul catre stenoza sau tromboza, anevrism de aorta, insuficienta cardiaca.

  1. Examinarea spatiului Douglas si Morrison (interhepatorenal) poate depista prezenta ascitei in cazul pacientilor cu afectiuni cronice hepatice sau hemoperitoneu secundar traumatismelor abdominale.

Solicita o programare online

sau apeleaza Call Center

021 9896

Consultant Medical 
Dr. Adrian Nicolescu