Ecografia Doppler

Ecografie Doppler

Cuprins

Ce reprezinta ecografia Doppler?

Ecografia Doppler reprezinta un tip de investigatie neinvaziva prin care se exploateaza principiul Doppler: atunci cand un emitator de ultrasunete este orientat catre o tinta care se deplaseaza (in acest caz sangele din cord si vasele periferice arteriale/venoase), apare o diferenta de frecventa dintre fascicolul emis si cel receptionat.

Diferenta de frecventa poate fi pozitiva sau negativa in functie de sensul fluxului sangvin (sangele se poate indeparta sau apropia de transductor), mai ampla sau mai putin ampla, corelata cu viteza mai mare sau mai mica de deplasare a sangelui in vase.

Avantajele ecografiei Doppler vasculare sunt reprezentate de catre:

  • Lipsa invazivitatii;
  • Accesibilitatea crescuta;
  • Lipsa radiatiilor in comparatie cu examenul computer tomografic sau angiografia;
  • Obtinerea de informatii in timp real asupra directiei si caracteristicilor fluxurilor de sange

Cum se efectueaza ecografia Doppler?

Ecografia Doppler poate fi utilizata atat pentru explorarea sistemului arterial- ecografia Doppler arteriala, cat si al celui venos- ecografia Doppler venoasa, in functie de necesitati. Investigatia nu presupune pregatire prealabila speciala a pacientului si poate fi realizata in orice moment al zilei atat in regim ambulator cat si in urgenta (evaluare initiala a pacientilor instabili hemodinamic preoperator, intraoperator, postoperator). In cazul evaluarii arterelor intraabdominale- aorta, trunchiul celiac, arterele mezenterice, arterele renale, este recomandat un repaus alimentar de minim 6 ore.

Ecografia Doppler

Cand este indicata realizarea unei ecografii Doppler?

Indicatiile de realizare ale investigatiei sunt reprezentate de catre:

  • Evaluare tintita non invaziva la nivelul venelor si arterelor: artere cerebrale (transcraniana) si cervicale, carotida, artere subclavii, artere vertebrale, de la nivelul membrelor superioare si inferioare, aorta cu segmentele ei (abdominala cu ramurile ei si toracica), vena cava superioara si inferioara;
  • Ghidaj ecografic pentru interventiile chirurgicale minim invazive utilizate pentru: sclerozarea diferitelor pachete varicoase, scleroza endoluminala a varicelor, montarea de canule venoase centrale sau periferice;
  • Evaluarea si monitorizarea eficientei terapeutice a tratamentelor anticoagulante in tromboze, restabilirii de flux arterial post tromboliza endoluminala.

Ecografia Doppler este utilizata pentru diagnosticarea insuficientei venoase cronice, a trombozei venoase superficiale sau profunde a membrelor superioare sau inferioare, arteriopatiei obliterante, anevrismelor, stenozelor arteriale sau ocluziilor complete, evaluarea gradului de ateroscleroza, evaluarea riscului de vasospasm secundar hemoragiei subarahnoidiene si nu numai.

Solicita o programare online

sau apeleaza Call Center

021 9896

Consultant Medical 
Dr. Adrian Nicolescu