Ecografia in sarcina

Ecografia in sarcina

Cuprins

Care sunt tipurile de ecografii utilizate in sarcina?

Principalele metode de investigatie imagistica utilizate in sarcina sunt reprezentate de catre ecografia transvaginala si ecografia transabdominala, deosebit de utile medicului obstetrician datorita capacitatii lor de evaluare si monitorizare a sarcinii in timp real.

Atat ecografia transvaginala, utilizata la inceputul perioadei de sarcina, cat si cea transabdominala, sunt neinvazive si sunt lipsite de riscuri atat pentru mama cat si pentru produsul de conceptie, putand fi repetate de cate ori este necesar. Sarcinile cu evolutie favorabila sunt monitorizate in mod uzual print-o ecografie initiala, pentru confirmarea prezentei sacului gestational si ulterior cate o ecografie pentru fiecare trimestru in parte.

Cum se realizeaza ecografia in sarcina?

Ecografia transvaginala se realizeaza in cadrul examenului ginecologic dupa golirea vezicii urinare, cu pacienta in decubit dorsal si genunchii flectati si usor departati. Investigatia este nedureroasa si permite evaluarea cavitatii uterine, pentru confirmarea sarcinii incepand de la 4-5 saptamani, cu ajutorul unei sonde ecografice endocavitare de calibru mic.

Ecografia transabdominala se efectueaza cu pacienta in decubit dorsal cu ajutorul unui transductor care emite si capteaza ultrasunetele reflectate de catre uter si produsul de conceptie. Undele captate de catre transductor sunt prelucrate electronic si genereaza in timp real imagini 2D ale fatului în uter, care pot fi observate pe monitorul ecografului.

Ecografia 3D si 4D se realizeaza similar cu cea 2D, folosind acelasi tip de ultrasunete reflectate insa din mai multe unghiuri, fapt ce permite computerului sa redea o imagine în detaliu a produsului de conceptie. Avantajele acestei metode sunt reprezentate de catre posibilitatea identificarii anumitor anomalii congenitale mai greu detectabile prin metoda clasica 2D: spina bifida (defect de tub neural), palatoschizis sau polidactilia. Ecografiile 4D care permit vizionarea imaginilor tridimensionale in miscare prezinta recomandare de efectuare in saptamanile 26-32 pentru obtinerea unor rezultate cat mai inalt calitative.

Ecografia in sarcina

Cand este recomandata ecografia in sarcina?

Ecografia transvaginala poate confirma prezenta unei sarcini prin vizualizarea sacului gestational la 4- 5 saptamani, iar embrionul poate fi vizualizat la 5-6 saptamani de evolutie.

Ecografia transabdominala de trimestru I evalueaza varsta sarcinii in functie de ultima menstruatie, stabilind data estimativa a nasterii. In timpul acestei prime ecografii, se verifica daca implantarea embrionului este corespunzatoare, stabileste numarul de embrioni din cavitatea uterina si evalueaza obligatoriu translucenta nucala, un parametru important pentru stabilirea riscului de sindrom Down si altor boli cromozomiale ale produsului de conceptie.

Morfologia fetala de trimestru II se efectueaza intre saptamanile 19 si 22 de sarcina, cu ajutorul acesteia fiind evaluata dezvoltarea fatului prin evidentierea structurii organelor fetale (organele intratoracice si intraabdominale). Morfologia de trimestrul II furnizeaza detalii importante si asupra dezvoltarii  extremitatii cefalice, al membrelor superioare si inferioare dar si al coloanei vertebrale.

Ecografia de trimestru III se efectueaza intre 28 si 33 de saptamani de sarcina si este utilizata pentru monitorizarea dezvoltarii fatului, in acest scop fiind efectuate masuratori ale circumferintei craniene și a lungimii femurului. Suplimentar, investigatia aduce detalii importate cu privire la dezvoltarea vaselor cerebrale si ombilicale si maturizarea placentei, permitand calculul indicilor de rezistivitate ai arterelor uterine prin intermediul ecografiei Doppler.

In afara de ecografia de morfologie fetala, medicul obstetrician poate recomanda efectuarea unor ultrasonografii suplimentare in functie de evolutia sarcinii. In mod frecvent este recomandata efectuarea unei ecografii inaintea nasterii, in saptamana 36-38 pentru determinarea pozitiei fatului si a cordonului ombilical si stabilirea modalitatii optime de nastere (cezariana sau nastere vaginala).

Ultrasonografia abdominala poate fi utilizata si ca ghidaj ecografic al amniocentezei (manevra invaziva de diagnostic care necesita recoltarea de lichid amniotic cu ajutorul punctiei aspirative) in situatiile in care este necesara determinarea riscului de malformatii genetice fetale.

Solicita o programare online

sau apeleaza Call Center

021 9896

Consultant Medical 
Dr. Adrian Nicolescu