Ecografia transvaginala

Ecografia transvaginala

Cuprins

Ce reprezinta ecografia transvaginala?

Ecografia transvaginala reprezinta o metoda imagistica de examinare a orgenelor genitale, care se realizeaza cu ajutorul unei sonde ecografice endocavitare introdusa in vagin. Transductorul cu dimensiuni de 10-12 cm emite ultrasunete si capteaza ecoul emis de catre organele pelvine explorate, prezentand minim disconfort pentru pacienta.

O examinare ecografica transvaginala prezinta avantaj fata de ecografia transabdominala prin obtinerea de imagini cu o rezolutie mai buna, permitand, spre exemplu, confirmarea unei sarcini cu aproximativ o saptamana mai devreme in cadrul controlului ginecologic efectuat la persoanele de sex femini active sexual cu menstruatie intarziata. Investigatia nu este iradianta si poate fi utilizata in sarcina, fiind lipsita de riscuri atat pentru mama cat si pentru produsul de conceptie, insa este de mentionat faptul ca medicul va prefera ecografia transabdominala la gravidele cu iminenta de avort pentru a evita pierderea sarcinii.

Cum se efectueaza ecografia transvaginala?

Ecografia transvaginala se realizeaza in cadrul examenului ginecologic dupa golirea vezicii urinare cu pacienta in decubit dorsal si genunghii flectati si usor departati. Investigatia este nedureroasa si permite evaluarea cavitatii uterine, a trompelor uterine si a ovarelor prin baleierea usoara de la stanga la dreapta a sondei endocavitare plasate intravaginal.

Ecografia transvaginala

Cand este indicata efectuarea ecografiei transvaginale?

Examinarea prin ecografie a aparatului genital feminin permite obtinerea informatiilor cu privire la:

  • Dimensiunea, forma si pozitia uterului, trompelor uterine si ovarelor;
  • Dezvoltarea foliculilor ovarieni;
  • Permeabilitatea trompelor uterine;
  • Grosimea si aspectul muschiului uterin (miometrul) si mucoasei uterine (endometrul);

Ecografia transvaginala este utila atat pentru confirmarea sarcinii (in special cele timpurii) si monitorizarea gravidelor, monitorizarea ovulatiei in cadrul ciclului menstrual prin vizualizarea foliculilor ovarieni cat si pentru diagnosticarea diferitelor patologii ginecologice reprezentate de catre:

  • Formatiuni tumoarale ale miometrului (fibroame, cancer), sau endometrului (polipi endocavitari, cancer) si a endometriozei
  • Inflamatia trompelor uterine, stricturi sau dilatari - hidro, hemato sau piosalpinge;
  • Formatiuni tumorale ovariene, benigne sau maligne (cancer ovarian);
  • Sarcini extrauterine;
  • Acumularea de lichid la nivelul fundului de sac Douglas care poate fi asociata diferitelor patologii ginecologice: ruperea chisturilor ovariene, evolutie complicata a sarcinii extrauterine, endometrioza, salpingite.

Solicita o programare online

sau apeleaza Call Center

021 9896

Consultant Medical 
Dr. Adrian Nicolescu