Abatixent

Abatixent 2,5 mg contine ca substanta activa apixaban şi apartine unui grup de medicamente denumite anticoagulante. Acest medicament actioneaza prin prevenirea formarii de cheaguri de sange prin blocarea Factorului Xa, care este un component important in coagularea sangelui.

Cuprins

Abatixent

Ce este Abatixent 2,5 mg şi pentru ce se utilizeaza

Abatixent 2,5 mg contine ca substanta activa apixaban şi apartine unui grup de medicamente denumite anticoagulante. Acest medicament actioneaza prin prevenirea formarii de cheaguri de sange prin blocarea Factorului Xa, care este un component important in coagularea sangelui.

Abatixent 2,5 mg este utilizat la adulti:

  • pentru a preveni formarea cheagurilor de sange (tromboza venoasa profunda [TVP]) dupa interventii chirurgicale de inlocuire a şoldului sau genunchiului. Dupa o interventie chirurgicala la şold sau genunchi, puteti prezenta un risc mai mare de formare de cheaguri de sange la nivelul venelor picioarelor. Aceasta poate determina umflarea picioarelor, cu sau fara dureri. Daca un cheag de sange se desprinde şi ajunge de la nivelul picioarelor la plamani, poate bloca curgerea sangelui, determinand senzatie de lipsa de aer, cu sau fara durere in piept. Aceasta afectiune (embolie pulmonara) poate pune viata in pericol şi necesita asistenta medicala imediata.
  • pentru a preveni formarea cheagurilor de sange la nivelul inimii, in cazul pacientilor cu batai neregulate ale inimii (fibrilatie atriala) şi cel putin un factor de risc Cheagurile de sange se pot desprinde şi pot ajunge pana la creier, determinand un accident vascular cerebral, sau la alte organe, impiedicand curgerea normala a sangelui catre organul respectiv (situatie cunoscuta, de asemenea, sub denumirea de embolie sistemica). Un accident vascular cerebral poate pune viata in pericol şi necesita asistenta medicala imediata.
  • pentru a trata cheagurile de sange formate la nivelul venelor picioarelor (tromboza venoasa profunda) şi al vaselor de sange din plamanii dumneavoastra (embolie pulmonara) şi pentru a preveni reaparitia cheagurilor de sange in vasele de sange de la nivelul picioarelor şi/sau plamanilor.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa luati Abatixent 2,5 mg

Nu luati Abatixent 2,5 mg daca:

  • sunteti alergic la apixaban sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6);
  • prezentati sangerari in exces;
  • aveti o afectiune a unui organ al corpului, care creşte riscul de sangerare grava (cum este ulcer activ sau ulcer recent la nivelul stomacului sau intestinului, sangerare recenta la nivelul creierului);
  • aveti o boala de ficat care poate duce la risc crescut de sangerare (coagulopatie hepatica);
  • luati medicamente care impiedica coagularea sangelui (de exemplu, warfarina, rivaroxaban, dabigatran sau heparina), cu exceptia cazului in care este vorba despre schimbarea tratamentului anticoagulant, despre montarea unei linii venoase sau arteriale şi vi se administreaza heparina pe aceasta linie pentru a o mentine deschisa sau daca un tub este introdus in vasul de sange (ablatie prin cateter) pentru a trata bataile neregulate ale inimii (aritmie).

Atentionari şi precautii

Inainte sa luati acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale daca aveti oricare dintre urmatoarele:

  • un risc crescut de sangerare, precum:
    • tulburari de sangerare, inclusiv afectiuni care rezulta in scaderea activitatii plachetare
    • tensiune arteriala foarte mare, necontrolata prin tratament medical
    • aveti varsta mai mare de 75 ani
    • greutatea dumneavoastra este de 60 kg sau mai putin
  • boala de rinichi severa sau daca sunteti dializat
  • o problema la nivelul ficatului sau ati avut probleme la nivelul ficatului
  • Acest medicament va fi utilizat cu precautie la pacientii cu semne de afectare a functiei ficatului.
  • ati avut un tub (cateter) sau vi s-a facut o injectie in coloana vertebrala (pentru anestezie sau reducerea durerii), medicul dumneavoastra va va spune sa luati acest medicament la 5 ore sau mai mult dupa indepartarea cateterului;
  • daca aveti proteza la o valva a inimii;
  • daca medicul dumneavoastra stabileşte ca aveti tensiune arteriala oscilanta sau daca este planificat un alt tratament sau o interventie chirurgicala pentru indepartarea cheagului de sange de la nivelul plamanilor.

Aveti grija deosebita cand luati Abatixent 2,5 mg

  • daca stiti ca aveti o boala numita sindrom antifosfolipidic (o afectiune a sistemului imunitar care determina un risc crescut de formare a cheagurilor de sange), spuneti-i medicului dumneavoastra, care va decide daca poate fi necesara schimbarea

Daca trebuie sa vi se efectueze o interventie chirurgicala sau o procedura care poate provoca sangerare, medicul dumneavoastra va poate cere sa opriti temporar administrarea acestui medicament, pentru o perioada scurta de timp. Daca nu sunteti sigur daca o anumita procedura va poate provoca o sangerare, discutati cu medicul dumneavoastra.

Copii şi adolescenti

Acest medicament nu este recomandat copiilor şi adolescentilor cu varsta sub 18 ani.

Abatixent 2,5 mg impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Unele medicamente pot creşte efectele Abatixent 2,5 mg, in timp ce altele pot scadea aceste efecte. Medicul dumneavoastra va decide daca veti urma tratament cu Abatixent 2,5 mg atunci cand luati aceste medicamente şi cat de atent trebuie sa fiti monitorizat.

Urmatoarele medicamente pot creşte efectele Abatixent 2,5 mg şi pot creşte riscul de sangerare nedorita:

  • unele medicamente pentru infectii fungice (de exemplu, ketoconazol )
  • unele medicamente antivirale pentru HIV / SIDA (de exemplu, ritonavir)
  • alte medicamente utilizate pentru reducerea coagularii sangelui (de exemplu, enoxaparina etc.)
  • medicamente antiinflamatoare sau calmante ale durerii (de exemplu, acid acetilsalicilic sau naproxen). In special daca aveti varsta peste 75 ani şi luati acid acetilsalicilic, puteti avea un risc crescut de sangerare
  • medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari sau pentru probleme cardiace (de exemplu, diltiazem)
  • medicamente antidepresive denumite inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei sau inhibitori ai recaptarii serotoninei-noradrenalinei.

Urmatoarele medicamente pot scadea capacitatea Abatixent 2,5 mg de a ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange:

  • medicamente pentru prevenirea epilepsiei sau a convulsiilor (de exemplu, fenitoina, )
  • sunatoare (un supliment din plante utilizat pentru tratamentul depresiei)
  • medicamente pentru tratamentul tuberculozei sau al altor infectii (de exemplu, rifampicina).

Sarcina şi alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu se cunosc efectele Abatixent 2,5 mg asupra sarcinii şi asupra copilului nenascut. Nu trebuie sa luati acest medicament daca sunteti gravida. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca ramaneti gravida in timpul tratamentului cu acest medicament.

Nu se cunoaşte daca Abatixent 2,5 mg se elimina in laptele uman. Daca alaptati, cereti sfatul medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale inainte de a lua acest medicament. Acestia va vor recomanda daca este cazul sa nu mai alaptati sau sa opriti administrarea acestui medicament/sa nu incepeti sa luati acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-a demonstrat ca Abatixent 2,5 mg afecteaza capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Abatixent 2,5 mg contine lactoza (un tip de zahar) şi sodiu

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per comprimat filmat, adica practic „nu contine sodiu”.

Cum sa luati Abatixent 2,5 mg 

Luati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra, cu farmacistul sau cu asistenta medicala daca nu sunteti sigur.

Doza

Inghititi comprimatul cu un pahar cu apa. Abatixent 2,5 mg se poate administra cu sau fara alimente. Incercati sa luati comprimatele la aceeasi ora in fiecare zi, pentru a obtine cel mai bun efect al tratamentului.

Daca va este dificil sa inghititi comprimatul intreg, adresati-va medicului dumneavoastra cu privire la alte modalitati de a lua Abatixent 2,5 mg. Comprimatul poate fi zdrobit şi amestecat cu apa, cu solutie de glucoza 5%, cu suc de mere sau piure de mere, imediat inainte de a-l lua.

Instructiuni pentru zdrobire:

  • Zdrobiti comprimatele cu ajutorului unui mojar cu
  • Transferati cu grija toata pulberea intr-un recipient adecvat, apoi amestecati pulberea cu o cantitate mica, de exemplu, 30 ml (2 linguri), de apa sau unul dintre celelalte lichide mentionate mai sus pentru a face un
  • Inghititi
  • Clatiti mojarul şi pistilul pe care le-ati utilizat pentru zdrobirea comprimatului şi recipientul cu putina apa sau unul dintre celelalte lichide (de exemplu, 30 ml) şi inghititi lichidul cu care ati clatit.

De asemenea, daca este necesar, medicul dumneavoastra va poate administra comprimatul Abatixent 2,5 mg zdrobit amestecat in 60 ml de apa sau solutie de glucoza 5% printr-o sonda nazogastrica.

Luati Abatixent 2,5 mg aşa cum v-a fost recomandat pentru:

Prevenirea formarii cheagurilor de sange dupa operatiile de inlocuire a şoldului sau genunchiului Doza recomandata este de un comprimat de Abatixent 2,5 mg de doua ori pe zi. De exemplu, un comprimat dimineata şi unul seara.

Trebuie sa luati primul comprimat la 12 pana la 24 ore dupa operatia dumneavoastra.

Daca ati avut o interventie chirurgicala majora la nivelul şoldului, de obicei, trebuie sa luati comprimatele timp de 32 pana la 38 zile. Daca ati avut o interventie chirurgicala majora la nivelul genunchiului, de obicei, trebuie sa luati comprimatele timp de 10 pana la 14 zile.

Prevenirea formarii unui cheag de sange la nivelul inimii la pacientii cu batai neregulate ale inimii şi cel putin un factor de risc suplimentar

Doza recomandata este de un comprimat de Abatixent 5 mg de doua ori pe zi.

Doza recomandata este de un comprimat de Abatixent 2,5 mg de doua ori pe zi daca:

  • aveti o reducere severa a functiei renale;
  • doua sau mai multe dintre urmatoarele situatii sunt valabile in cazul dumneavoastra:
  • analizele dumneavoastra de sange indica o functie renala deficitara (valoarea creatininei serice este de 1,5 mg/dl (133 micromoli/L) sau mai mare)
  • aveti varsta de 80 ani sau peste
  • aveti o greutate corporala de 60 kg sau mai mica.

Doza recomandata este de un comprimat de doua ori pe zi, de exemplu, un comprimat dimineata şi unul seara. Medicul dumneavoastra va decide cat timp trebuie sa continuati tratamentul.

Tratamentul cheagurilor de sange formate la nivelul venelor picioarelor şi al vaselor de sange din plamanii dumneavoastra

Doza recomandata este de doua comprimate de Abatixent 5 mg de doua ori pe zi in primele 7 zile, de exemplu, doua comprimate dimineata şi doua seara.

Dupa 7 zile, doza recomandata este de un comprimat de Abatixent 5 mg de doua ori pe zi, de exemplu, un comprimat dimineata şi unul seara.

Prevenirea reaparitiei cheagurilor de sange dupa incheierea tratamentului cu durata de 6 luni Doza recomandata este de un comprimat de Abatixent 2,5 mg de doua ori pe zi, de exemplu, un comprimat dimineata şi unul seara.

Medicul dumneavoastra va decide cat timp trebuie sa continuati tratamentul.

Medicul dumneavoastra va poate schimba tratamentul anticoagulant dupa cum urmeaza:

Trecerea de la tratamentul cu Abatixent 2,5 mg la medicamente anticoagulante

Opriti administrarea Abatixent 2,5 mg. Incepeti tratamentul cu medicamente anticoagulante (de exemplu, heparina) la ora la care ar fi trebuit sa luati urmatorul comprimat.

Trecerea de la tratamentul cu medicamente anticoagulante la Abatixent 2,5 mg

Opriti administrarea medicamentelor anticoagulante. Incepeti tratamentul cu Abatixent 2,5 mg la ora la care ar fi trebuit administrata urmatoarea doza din medicamentul anticoagulant, apoi continuati administrarea conform orarului obişnuit.

Trecerea de la tratamentul anticoagulant care contine un antagonist al vitaminei K (de exemplu, warfarina) la Abatixent 2,5 mg

Opriti administrarea medicamentului care contine un antagonist al vitaminei K. Medicul dumneavoastra trebuie sa va faca analize de sange şi sa va informeze in legatura cu momentul in care sa incepeti sa luati Abatixent 2,5 mg.

Trecerea de la tratamentul cu Abatixent 2,5 mg la tratament anticoagulant care contine un antagonist al vitaminei K (de exemplu, warfarina).

Daca medicul dumneavoastra va spune ca trebuie sa incepeti sa luati un medicament care contine un antagonist al vitaminei K, continuati administrarea Abatixent 2,5 mg timp de cel putin 2 zile dupa prima doza din medicamentul care contine un antagonist al vitaminei K. Medicul dumneavoastra trebuie sa va faca analize de sange şi sa va informeze cand sa opriti administrarea Abatixent 2,5 mg.

Pacienti supuşi cardioversiei

Daca ritmul anormal al batailor inimii dumneavoastra trebuie sa fie readus la normal printr-o procedura numita cardioversie, luati acest medicament in momentul in care va spune medicul dumneavoastra, pentru a preveni formarea de cheaguri de sange in vasele de sange din creierul dumneavoastra şi alte vase de sange din corp.

Daca luati mai mult Abatixent 2,5 mg decat trebuie

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca ati luat mai multe comprimate din acest medicament decat doza recomandata. Luati cutia medicamentului cu dumneavoastra, chiar daca nu mai contine comprimate.

Daca luati mai mult Abatixent 2,5 mg decat vi s-a recomandat, puteti avea un risc crescut de sangerare. Daca apare sangerare, poate fi necesara o interventie chirurgicala, transfuzii de sange sau alte tratamente care ar putea inversa activitatea anti-factor Xa.

Daca uitati sa luati Abatixent 2,5 mg

Luati doza imediat ce va amintiti şi:

  • luati urmatoarea doza de Abatixent 2,5 mg la ora obişnuita
  • apoi continuati sa le luati ca de

Daca nu ştiti ce sa faceti sau ati omis mai mult de o doza, intrebati medicul dumneavoastra, farmacistul sau asistenta medicala.

Daca incetati sa luati Abatixent 2,5 mg

Nu incetati sa luati acest medicament fara sa discutati mai intai cu medicul dumneavoastra, deoarece creşte riscul de aparitie a cheagurilor de sange daca tratamentul este intrerupt prea devreme.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.

Reactii adverse posibile 

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Abatixent 2,5 mg poate fi administrat pentru trei afectiuni diferite. Reactiile adverse posibile cunoscute şi frecventa cu care acestea apar in fiecare dintre aceste trei afectiuni pot fi diferite şi sunt enumerate separat, mai jos. In aceste afectiuni, cea mai frecventa reactie adversa generala este sangerarea, care poate pune viata in pericol şi necesita asistenta medicala imediata.

Urmatoarele reactii adverse pot sa apara daca luati Abatixent 2,5 mg pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange dupa operatiile de inlocuire a şoldului sau genunchiului.

Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

  • Anemie care poate determina oboseala sau paloare
  • Sangerare, incluzand:
    • vanatai şi umflaturi
  • Greata (senzatie de rau).

Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)

  • Scadere a numarului de plachete din sangele dumneavoastra (care poate influenta formarea cheagurilor)
  • Sangerare:
    • aparuta dupa interventia chirurgicala, inclusiv vanatai şi umflaturi, sange sau lichid care se scurge de la nivelul plagii/inciziei chirurgicale (secretie a plagii) sau de la locul de injectare
    • la nivelul stomacului, intestinului sau sange deschis la culoare/roşu in materiile fecale
    • sange in urina
    • la nivelul nasului
    • la nivelul vaginului
  • Tensiune arteriala mica care poate determina stare de leşin sau accelerarea batailor inimii
  • Testele de sange pot arata:
    • functionare anormala a ficatului
    • creştere a valorilor unor enzime ale ficatului
    • creştere a valorii bilirubinei, un produs aparut din degradarea celulelor roşii din sange, care poate determina colorarea in galben a pielii şi a ochilor
  • Mancarimi la nivelul

Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

  • Reactii alergice (hipersensibilitate) care pot determina: umflarea fetei, buzelor, gurii, limbii şi/sau a gatului şi dificultate la respiratie. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste
  • Sangerare:
    • la nivelul unui muşchi
    • la nivelul ochilor
    • la nivelul gingiilor şi eliminare de sange prin tuse
    • la nivelul rectului
  • Cadere a parului.

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)

  • Sangerare:
    • la nivelul creierului sau al coloanei vertebrale
    • la nivelul plamanilor sau al gatului
    • la nivelul gurii
    • la nivelul abdomenului sau al spatiului situat in spatele cavitatii dumneavoastra abdominale
    • provocata de un hemoroid
    • rezultatele testelor indica prezenta de sange in materiile fecale sau in urina. Eruptie trecatoare pe piele care poate fi sub forma de vezicule şi arata ca nişte mici tinte (pete inchise la culoare in centru, inconjurate de o zona mai palida, cu un inel mai inchis in jurul marginii) (eritem polimorf).

Urmatoarele reactii adverse pot sa apara daca luati Abatixent 2,5 mg pentru a preveni formarea unui cheag de sange la nivelul inimii la pacientii cu batai neregulate ale inimii şi cel putin un factor de risc suplimentar.

Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

  • Sangerare, incluzand:
    • la nivelul ochilor
    • la nivelul stomacului sau intestinului
    • de la nivelul rectului
    • sange in urina
    • la nivelul nasului
    • la nivelul gingiilor;
    • vanatai şi umflaturi
  • Anemie care poate determina oboseala sau paloare
  • Tensiune arteriala mica care poate determina stare de leşin sau accelerarea batailor inimii
  • Greata (senzatie de rau);
  • Testele de sange pot arata:
    • creştere a valorilor unei enzime a ficatului (gama glutamil transferaza (GGT)).

Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)

  • Sangerare:
    • la nivelul creierului sau al coloanei vertebrale
    • la nivelul gurii sau eliminare de sange prin tuse
    • la nivelul abdomenului sau vaginului
    • sange deschis la culoare/roşu in materiile fecale
    • sangerare aparuta dupa interventia chirurgicala, inclusiv vanatai şi umflaturi, sange sau lichid care se scurge de la nivelul plagii/inciziei chirurgicale (secretie a plagii) sau de la locul de injectare
    • provenita de la hemoroid;
    • rezultatele testelor indica prezenta de sange in materiile fecale sau in urina
  • Scadere a numarului de plachete din sangele dumneavoastra (care poate influenta formarea cheagurilor)
  • Testele de sange pot arata:
    • functionare anormala a ficatului
    • creştere a valorilor unor enzime ale ficatului
    • creştere a valorii bilirubinei, un produs aparut din degradarea celulelor roşii din sange, care poate determina colorarea in galben a pielii şi a ochilor
  • Eruptie trecatoare pe piele
  • Mancarimi la nivelul pielii
  • Cadere a parului
  • Reactii alergice (hipersensibilitate) care pot determina: umflare a fetei, buzelor, gurii, limbii şi/sau a gatului şi dificultate la respiratie. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste

Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

  • Sangerare:
    • la nivelul plamanilor sau al gatului
  • la nivelul spatiului situat in spatele cavitatii dumneavoastra abdominale
  • la nivelul unui muşchi.

Reactii adverse foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane)

  • Eruptie trecatoare pe piele care poate fi sub forma de vezicule şi arata ca nişte mici tinte (pete inchise la culoare in centru, inconjurate de o zona mai palida, cu un inel mai inchis in jurul marginii) (eritem polimorf).

Urmatoarele reactii adverse pot sa apara daca luati Abatixent 2,5 mg pentru tratamentul sau prevenirea reaparitiei cheagurilor de sange la nivelul venelor picioarelor şi al vaselor de sange din plamanii dumneavoastra.

Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

  • Sangerare, inclusiv:
    • la nivelul nasului
    • la nivelul gingiilor
    • sange in urina
    • vanatai şi umflaturi
    • la nivelul stomacului, intestinului, rectulului dumneavoastra;
    • la nivelul gurii
    • la nivelul vaginului
  • Anemie care poate determina oboseala sau paloare
  • Scadere a numarului de plachete din sangele dumneavoastra (care poate influenta formarea cheagurilor)
  • Greata (senzatie de rau)
  • Eruptie trecatoare pe piele
  • Testele de sange pot arata:
    • creştere a valorilor enzimelor ficatului: a gama glutamil transferazei (GGT) sau alanin aminotransferazei (ALT).

Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)

  • Tensiune arteriala scazuta, care poate determina stare de leşin sau accelerarea batailor inimii
  • Sangerare:
    • la nivelul ochilor
    • la nivelul gurii sau eliminare de sange prin tuse
    • sange deschis la culoare/roşu in materiile fecale
    • rezultatele testelor indica prezenta de sange in materiile fecale sau in urina
    • sangerare aparuta dupa interventia chirurgicala, inclusiv vanatai şi umflaturi, sange sau lichid care se scurge de la nivelul plagii/inciziei chirurgicale (secretie a plagii) sau de la locul de injectare
    • provenita de la un hemoroid;
    • la nivelul unui muşchi
  • Mancarimi la nivelul pielii
  • Cadere a parului
  • Reactii alergice (hipersensibilitate) care pot determina: umflarea fetei, buzelor, gurii, limbii şi/sau a gatului şi dificultate la respiratie. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste
  • Testele de sange pot arata:
  • functionare anormala a ficatului;
  • creştere a valorilor unor enzime ale ficatului
  • creştere a valorii bilirubinei, un produs aparut din degradarea celulelor roşii din sange, care poate determina colorarea in galben a pielii şi a

Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

  • Sangerare:
    • la nivelul creierului sau coloanei vertebrale;
    • la nivelul plamanilor.

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)

  • Sangerare:
    • la nivelul abdomenului sau al spatiului situat in spatele cavitatii dumneavoastra abdominale.
  • Eruptie trecatoare pe piele care poate fi sub forma de vezicule şi arata ca nişte mici tinte (pete inchise la culoare in centru, inconjurate de o zona mai palida, cu un inel mai inchis in jurul marginii) (eritem polimorf).

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Abatixent 2,5 mg

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie şi pe blister dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Abatixent 2,5 mg

  • Substanta activa este Fiecare comprimat filmat contine apixaban 2,5 mg.
  • Celelalte componente sunt:
  • Nucleul comprimatului: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, laurilsulfat de sodiu, stearat de
  • Film: hipromeloza, hidroxipropilceluloza, macrogol 6000, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172).

Vezi pct. 2 „Abatixent 2,5 mg contine lactoza (un tip de zahar) si sodiu”.

Cum arata Abatixent 2,5 mg şi continutul ambalajului

Abatixent 2,5 mg (comprimate) sunt comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare galbena, marcate cu „AX” pe o parte si „2,5” pe cealalta parte, cu diametrul de 5,7 – 6,5 mm.

Medicamentul este disponibil sub forma de

  • blistere din Al-PVC/PVdC de 10, 12, 14, 20, 28, 30, 56, 60, 100, 168, 180 si 200 comprimate filmate (comprimate).
  • blistere perforate din Al-PVC/PVdC cu doze unitare de 20x1, 60x1 100x1 si 168x1 comprimate filmate (comprimate).

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Card de Avertizare al Pacientului: informatii de utilizare

In interiorul ambalajului de Abatixent 2,5 mg veti gasi, alaturi de prospect, un Card de Avertizare al Pacientului sau este posibil ca medicul dumneavoastra sa va inmaneze un card similar.

Acest Card de Avertizare al Pacientului include informatii care va vor fi utile şi avertizeaza alti medici ca sunteti tratat cu Abatixent 2,5 mg. Trebuie sa aveti intotdeauna acest card cu dumneavoastra.

  1. Luati
  2. Completati urmatoarele sectiuni sau cereti medicului dumneavoastra sa faca acest lucru:
    • Numele:
    • Data naşterii:
    • Indicatie:
    • Doza:......... mg de doua ori pe zi
    • Numele medicului:
    • Numarul de telefon al medicului:
  3. Impaturiti cardul şi luati-l intotdeauna cu dumneavoastra.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Sandoz S.R.L

Str. Livezeni Nr 7A 540472, Targu Mures Romania

Fabricantul

LEK Pharmaceuticals d.d. Verovškova ulica 57

1526 Ljubljana Slovenia

Acest medicament este autorizat in Statele Membre din Spatiul Economic European cu urmatoarele denumiri:

Olanda

Abatixent 2,5 mg filmomhulde tabletten

Austria

Abatixent 2,5 mg – Filmtabletten

Bulgaria

АБАТИКСЕНТ 2,5 mg филмирани таблетки

Abatixent 2,5 mg film-coated tablets

Estonia

Abatixent

Lituania

Abatixent 2,5 mg plėvele dengtos tabletės

Croatia

Abatixent 2,5 mg filmom obložene tablete

Polonia

Abatixent

Romania

Abatixent 2,5 mg comprimate filmate

Slovenia

Abatixent 2,5 mg filmsko obložene tablete

Acest prospect a fost revizuit in Octombrie 2021.

Denumire comerciala ABATIXENT 2,5 mg
DCI APIXABANUM
Forma farmaceutica COMPR. FILM.
Concentratia 2,5mg
Cod ATC B01AF02
Actiune terapeutica ANTITROMBOTICE ANTITROMBOTICE
Prescriptie PRF
Ambalaj Cutie cu blist. PVC-PVDC/Al x 10 compr. film.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W68484001
Firma / tara producatoare APP LEK PHARMACEUTICALS D.D. - SLOVENIA
Firma / tara detinatoare APP SANDOZ S.R.L. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 14149/2021/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

 

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.