Aceclofen

Aceclofen supozitoare face parte din clasa de medicamente cunoscuta sub denumirea de antiinflamatoare nesteroidiene şi se utilizeaza pentru reducerea durerii şi/sau inflamatiei din bolile reumatismale, precum şi in afectiuni dureroase şi/sau inflamatorii ginecologice (dismenoree primara, anexita).

Cuprins

Aceclofen

CE ESTE ACECLOFEN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Aceclofen supozitoare face parte din clasa de medicamente cunoscuta sub denumirea de antiinflamatoare nesteroidiene şi se utilizeaza pentru reducerea durerii şi/sau inflamatiei din bolile reumatismale (artrita reumatoida, artrita reumatoida juvenila, spondilita anchilopoetica, osteoartrita, spondilartrita, sindroame dureroase ale coloanei vertebrale, reumatism abarticular, reumatism psoriazic, atacuri acute de guta), precum şi in afectiuni dureroase şi/sau inflamatorii ginecologice (dismenoree primara, anexita).

CE TREBUIE SA ŞTITI INAINTE SA UTILIZAŢI ACECLOFEN

Nu utilizati Aceclofen

  • daca sunteti alergic la paracetamol, diclofenac sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
  • daca sunteti alergic la antiinflamatoare nesteroidiene;
  • daca suferiti de afectiuni grave hepatice, renale;
  • daca suferiti de insuficienta cardiaca severa;
  • daca aveti insuficienta cardiaca diagnosticata şi/sau boala cerebrovasculara, de exemplu daca ati suferit un atac de cord, un accident vascular cerebral minor (AVC), aveti blocaje ale vaselor de sange la nivelul inimii sau creierului sau daca ati suferit o interventie chirurgicala pentru indepartarea blocajelor sau efectuarea unui bypass la acestea;
  • daca aveti sau ati avut probleme cu circulatia sangelui (arteriopatie periferica)
  • daca suferiti de ulcer gastro-duodenal;
  • daca suferiti de rectita sau rectoragii recente;
  • daca suferiti de deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza;
  • daca sunteti insarcinata şi sunteti in ultimul trimestru.

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati Aceclofen, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Aveti grija deosebita cand utilizati Aceclofen supozitoare:

-Daca ati suferit de afectiuni gastro-duodenale sau intestinale;

-Daca ati suferit de tulburari hematologice sau de coagulare;

-Daca suferiti de insuficienta cardiaca, ciroza, aveti afectiuni renale sau ati suferit o interventie chirurgicala majora, in timpul tratamentului cu Aceclofen supozitoare este necesara monitorizarea functiei renale.

-Daca sunteti varstnic sau slabit, utilizati cele mai mici doze eficace.

-Daca luati şi alte medicamente, verificati prezenta paracetamolului, pentru a evita riscul de supradozaj.

-Daca suferiti de diaree, nu este indicata utilizarea de Aceclofen supozitoare.

-Nu utilizati Aceclofen supozitoare timp indelungat şi in doze mari, datorita riscului de iritatii locale.

-Aceclofen supozitoare poate diminua eficacitatea dispozitivelor intrauterine.

Medicamente precum Aceclofen supozitoare se pot asocia cu un risc uşor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi in cazul tratamentului de lunga durata. Nu depaşiti doza şi durata recomandate pentru tratament.

Asigurati-va ca medicul dumneavoastra ştie urmatoarele inainte de a vi se administra diclofenac:

-daca fumati,

-daca aveti diabet,

-daca aveti angina pectorala, cheaguri de sange, tensiune arteriala mare, valori marite ale colesterolului sau trigliceridelor.

Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor.

Aceclofen impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Daca luati acest medicament impreuna cu altele, se poate modifica modul lor de actiune. Anuntati medicul in conditiile in care mai luati: alte antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente anticoagulante, litiu, metotrexat, diuretice, antihipertensive, interferon, mifepriston, glicozide, antidiabetice orale, ciclosporina.

Aceclofen impreuna cu alimente, bauturi şi alcool

Nu se cunosc interactiuni intre Aceclofen supozitoare şi alimente sau bauturi.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Datorita lipsei studiilor controlate la om, Aceclofen supozitoare nu trebuie utilizat in primele doua trimestre de sarcina decat in situatiile in care este absolut necesar, la recomandarea unui medic care a evaluat raportul risc potential fetal/beneficiu matern, şi doar pentru perioade scurte de timp. Aceclofen supozitoare este contraindicat in ultimul trimestru de sarcina.

Diclofenacul este secretat in cantitati mici in laptele matern. Administrarea diclofenacului in perioada alaptarii trebuie evitata.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Daca va simtiti obosit, deprimat, aveti ameteli sau tulburari vizuale in timpul tratamentului cu Aceclofen supozitoare nu este indicat sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.

CUM SA UTILIZAŢI ACECLOFEN

Utilizati intotdeauna Aceclofen exact aşa cum este descris in acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza uzuala este de 1-2 supozitoare Aceclofen pe zi, de preferat seara. La nevoie, aceasta doza poate fi crescuta administrandu-se in completare un tratament oral.

Pentru a introduce supozitorul, indepartati folia protectoare.

Supozitorul trebuie mentinut intrarectal pentru cel putin o ora, pentru ca intregul medicament sa fie absorbit in organism.

Daca aveti nelamuriri in ceea ce priveşte tratamentul cu Aceclofen, adresati-va medicului sau farmacistului.

Utilizarea la copii şi adolescenti

Nu se recomanda utilizarea de Aceclofen la copii sub 12 ani, datorita dozajului inadecvat. Se vor utiliza forme farmaceutice cu concentratii adecvate varstei.

Daca utilizati mai mult Aceclofen decat trebuie

Luarea oricarui medicament in exces poate avea serioase consecinte. Daca suspectati supradozajul, anuntati de urgenta medicul. In cazul unui supradozaj simptomele pot fi: diaree, pierderea apetitului, greata, varsaturi, crampe sau dureri abdominale, transpiratii profuze, stare de confuzie, dureri de cap, agitatie, stupoare, eliminarea unei cantitati mici de urina. Daca apar astfel de simptome, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, sau departamentului de primire urgente.

Daca uitati sa utilizati Aceclofen

Daca ati uitat sa luati o doza, luati medicamentul imediat ce va amintiti. Totuşi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, luati-o doar pe aceasta. Este important sa nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati utilizati Aceclofen

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Aceclofen poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Rar pot sa apara: reactii alergice (eruptii cutanate tranzitorii, parestezie, prurit, dermatite), bronhospasm, colica renala, insuficienta renala acuta, sange şi proteine in urina, necroza rinichilor, tulburari de memorie, dezorientare, tulburari de vedere şi auz, insomnie, iritabilitate, depresie, anxietate, meningita aseptica, rare cazuri de ulcer gastro-duodenal, hemoragie digestiva sau perforatie, exacerbarea colitei ulcero-hemoragice; iritatii locale sau agravarea bolii hemoroidale.

Foarte rar: dureri de cap, ameteala şi somnolenta, amorteala, eruptii ale pielii, mancarimi, eczeme, roşeata, purpura, reactii anafilactice.

Cu frecventa necunoscuta: edeme, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, greata, varsaturi, dureri in capul pieptului, diaree, dureri abdominale, acumulare de gaze in intestin, lipsa poftei de mancare, creşterea nivelului enzimelor hepatice, hepatita cu sau fara icter, scaderea numarului de celule albe şi roşii din sange, scaderea numarului trombocitelor, anemie, bronhospasm, diaree, colici, balonari şi dureri rectale.

Medicamente precum Aceclofen supozitoare se pot asocia cu un risc uşor crescut de aparitie a atacului de cord (“infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente:

Foarte frecvente:

pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane

Frecvente:

pot afecta pana la 1 din 10 persoane

Mai putin frecvente:

pot afecta pana la 1din 100 persoane

Rare:

pot afecta pana la 1din 1000 persoane

Foarte rare:

pot afecta pana la 1 din 10000 persoane

Cu frecventa necunoscuta

frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site- ulAgentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

CUM SE PASTREAZA ACECLOFEN 

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP.. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

CONŢINUTUL AMBALAJULUI ŞI ALTE INFORMAŢII

Ce contine Aceclofen

Substantele active sunt: paracetamol şi diclofenac sodic. Un supozitor contine paracetamol 500 mg şi diclofenac sodic 50 mg.

Celelalte componente sunt:grasime solida.

Cum arata Aceclofen şi continutul ambalajului

Aceclofen se prezinta sub forma de supozitoare de culoare alba, cu forma de torpila, cu suprafata neteda şi onctuoasa.

Este disponibil in cutii cu

2 folii termosudate din Al/PE a cate 3 supozitoare 2 folii termosudate din Al/PE a cate 6 supozitoare 1 folie termosudata din Al/PE cu 6 supozitoare

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

Antibiotice SA

Str. Valea Lupului nr.1, 707410, Iaşi, Romania

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata.

Acest prospect a fost revizuit in Decembrie, 2018.

Denumire comerciala ACECLOFEN 500 mg/50 mg
DCI COMBINATII (PARACETAMOLUM+DICLOFENACUM)
Forma farmaceutica SUPOZ.
Concentratia 500mg/50mg
Cod ATC M01AB55
Actiune terapeutica ANTIINFLAMATOARE SI ANTIREUMATICE NESTEROIDIENE DERIVATI AI ACIDULUI ACETIC SI SUBSTANTE INRUDITE
Prescriptie P6L
Ambalaj Cutie cu 2 folii termosudate Al/PE x 3 supoz.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W14016001
Firma / tara producatoare APP ANTIBIOTICE S.A. - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP ANTIBIOTICE S.A. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 7222/2014/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

 

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.