Alprostadil

Alprostadil “REMEDIA” contine alprostadil, o substanta endogena apartinand grupului prostaglandinelor (PGE1), care dilata arterele mici şi amelioreaza fluxul sanguin.

Cuprins

Ce este Alprostadil “REMEDIA” şi pentru ce se utilizeaza

Alprostadil “REMEDIA” contine alprostadil, o substanta endogena apartinand grupului prostaglandinelor (PGE1), care dilata arterele mici şi amelioreaza fluxul sanguin.

Mentinerea permeabilitatii canalului arterial

Alprostadil “REMEDIA” este utilizat pentru mentinerea permeabilitatii canalului arterial (o derivatie intre circulatia sanguina pulmonara şi sistemica) la nou-nascutii cu boli cardiace care datorita acestora prezinta o culoare vinetie (cianotici). Scopul tratamentului este mentinerea permeabilitatii canalului arterial Botallo, ameliorand astfel circulatia şi oxigenarea pana la efectuarea tratamentului chirurgical vital, de corectie sau de ameliorare a simptomelor bolii.

Informatii suplimentare pentru medici:

Aceste boli cardiace congenitale sunt:

  • malformatii care asociaza circulatie sanguina pulmonara redusa precum atrezia pulmonara, stenoza pulmonara, atrezia tricuspidiana, tetralogia Fallot;
  • malformatii care asociaza circulatie sanguina sistemica redusa precum coarctatia de aorta, intreruperea crosei aortice prin stenoza valvulara sau atrezia cordului drept;
  • transpozitie (pozitie anormala) de vase mari, cu sau fara alte defecte asociate (malformatii).

Ce trebuie sa ştiti inainte de a se administra copilului dumneavoastra Alprostadil “REMEDIA”

Nu trebuie sa se administreze copilului dumneavoastra Alprostadil “REMEDIA”:

  • daca este alergic la alprostadil sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
  • daca are sindrom de detersa respiratorie (dificultati in respiratie);
  • daca are tensiune arteriala foarte redusa;
  • daca are canalul arterial Botallo persistent (ramas spontan deschis).

Atentionari şi precautii

Inainte de a i se administra copilului dumneavoastra Alprostadil “REMEDIA”, adresati-va medicului copilului dumneavoastra.

Alprostadil “REMEDIA” trebuie administrat doar in clinicile de pediatrie dotate cu echipamente de diagnosticare a bolilor cardiace şi cu sectii de terapie intensiva.

Informatii suplimentare pentru medici:

Urmatorii parametrii trebuie monitorizati regulat la copiii cu boli cardiace congenitale:

  • gaze sanguine arteriale (P02, PCO2);
  • pH sange arterial;
  • tensiunea arteriala;
  • ECG;
  • frecventa cardiaca;
  • frecventa respiratorie;
  • status respirator (monitorizare continua initiala a respiratiei).

La copii cu anomalii de crosa aortica (o sectiune a arterei principale) se recomanda monitorizarea suplimentara a urmatorilor parametrii:

  • tensiunea arteriala (trebuie masurata la nivelul aortei descendente sau a extremitatilor inferioare);
  • palparea pulsului femural;
  • masurarea

La copiii cu o circulatie sanguina pulmonara redusa, creşterea oxigenarii este invers proportionala cu nivelul de oxigen din sange masurat initial (valori initiale pO2). Un raspuns mai bun la tratament a fost observat la pacientii cu o valoare a pO2 initiala scazuta (<40 mmHg). La pacientii cu o valoare mare a pO2 initial (>40 mmHg) s-a observat doar un raspuns mai scazut la tratament.

Studiile clinice au demonstrat ca succesul tratamentului scade odata cu creşterea varstei nou-nascutului sau copilului.

Apneea (oprirea respiratiei) apare in primele ore de perfuzare, in special la nou-nascuti cianotici (de culoare vinetie), cu o greutate corporala mai mica de 2 kg. S-a demonstrat ca 10 – 12% dintre copiii cu boli cardiace sunt afectati. Trebuie sa existe posibilitatea de intubatie şi de aspiratie pe termen lung, inclusiv in mijloacele de transport. Daca reducerea dozei nu este indicata inainte de transport, trebuie avuta in vedere intubarea inainte de transport. Ar trebui administrata cea mai mica doza de PGE1 in cel mai scurt timp posibil pentru obtinerea efectului dorit. Riscurile administrarii unui tratament mai indelungat trebuie atent cantarite in raport cu posibilele beneficii la nou-nascutii grav bolnavi.

Copiii cu o greutate la naştere mai mica de 2 kg sunt in mod special vulnerabili la urmatoarele reactii adverse: tulburari cardiovasculare (la nivelul inimii sau circulatorii), depresie respiratorie (insuficienta respiratorie); copiii cianotici (cu aspect vinetiu) sunt in mod special vulnerabili la insuficienta respiratorie (depresie respiratorie). In mod similar, astfel de riscuri apar daca perfuzia se prelungeşte peste 48 ore (tulburari cardiovasculare şi ale sistemului nervos central) şi la un pH de 7,1 sau mai mic (tulburari ale sistemului nervos central) (vezi capitolul 4 “Reactii adverse posibile”).

La nou-nascutii la care se administreaza medicamentul pe o perioada mai mare de 5 zile, trebuie monitorizata cu mare atentie posibila aparitie a unei ingroşari a mucoasei gastrice sau inchiderea orificiului piloric, manifestari care sunt dependente de doza. Aparitia acestei reactii adverse a fost raportata la 7% dintre pacienti (vezi capitolul 4 “Reactii adverse posibile”).

In studiile clinice cu tratament pe termen lung, 50-60% dintre pacienti au demonstrat formarea unor excrescente osoase dealungul oaselor lungi ale bratelor şi picioarelor (hiperosteoza), mineralizarea membranei interosoase (oasele craniene şi faciale) şi o creştere a fosfatazei alcaline (o enzima care indica o boala a ficatului sau a scheletului osos). Aceste modificari au disparut dupa oprirea tratamentului.

Majoritatea modificarilor au regresat in 6 – 12 saptamani, insa in citeva cazuri s-au prelungit pana la 38 saptamani. Frecventa şi gravitatea formarii de noi oase depind de durata tratamentului şi de doza totala administrata; nu s-a asociat cu dozajul.

In plus, la tratamentul pe termen lung au fost observate afectarea histologica a canalului arterial Bottalo, a arterei pulmonare sau a aortei (slabirea şi umflarea, ruperea şi/sau largirea peretilor arteriali) şi diaree nonrespondiva la tratament (vezi capitolul 4 “Reactii adverse posibile”). Aceste reactii adverse au fost asociate cu dozajul.

La nou-nascutii cu dificultati in respiratie (sindrom de detresa respiratorie), care uneori poate fi confundat cu bolile cardiace cianogene, administrarea de PGE1 trebuie evitata cu orice pret. Daca evaluarea clinica completa nu este posibila intr-o perioada scurta de timp, diagnosticul trebuie stabilit clinic pe baza unui test de cianoza (pO2<40 Torr) şi printr-o radiografie cu raze X care are la baza o circulatie sanguina pulmonara scazuta.

Nou-nascutii predispuşi la hemoragii trebuie monitorizati atent. PGE1 trebuie utilizata cu atentie deoarece agregarea plachetara (trombocitara) este foarte scazuta.

In timpul tratamentului tensiunea arteriala trebuie monitorizata atent (cateterizarea arterei ombilicale, auscultare sau explorare Doppler) la intervale diferite. In cazul scaderii semnificative a tensiunii arteriale, rata de perfuzare trebuie redusa imediat.

Datorita unei frecvente ridicate a infectiilor in timpul tratamentului cu alprostadil, se recomanda un tratament preventiv cu antibiotice.

Marea majoritate a reactiilor adverse sunt dependente de doza. Oprirea respiratiei (apneea), inroşirea pielii, febra, superexcitabilitate, batai rare ale inimii şi/sau tensiunea arteriala scazuta indica un efect excesiv al prostaglandinei şi necesita reducerea dozei.

Alprostadil “REMEDIA” impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului copilului dumneavoastra daca copilul ia sau a luat recent orice alte medicamente..

Alprostadil “REMEDIA” poate creşte efectul urmatoarelor medicamente:

  • medicamente care scad tensiunea arteriala;
  • medicamente ce previn formarea cheagurilor arteriale (trombi) sau care dizolva cheagurile de sange (trombi);
  • agenti vasodilatatori (administrarea concomitenta de Alprostadil “REMEDIA” trebuie efectuata doar sub atenta monitorizare a parametrilor cardiovasculari).

Efectele vasodilatatorii (care largesc vasele sanguine) ale Alprostadil “REMEDIA” pot fi reduse de administrarea de substante vasoconstrictoare (care ingusteaza vasele sanguine) cum sunt metaraminol, epinefrina, fenilefrina.

Sarcina şi alaptarea

Nu este cazul. Alprostadil “REMEDIA” se administreaza numai la copii.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu este cazul.

Un ml Alprostadil “REMEDIA” contine etanol anhidru, 788,00 mg (echivalent la 1 ml de bere sau 0,4 ml vin pe kg şi ora la doza maxima unica).

Cum se administreaza Alprostadil “REMEDIA”

Alprostadil “REMEDIA” trebuie administrat doar de medici cu experienta sau de catre cadre medicale sub stricta supraveghere a medicilor cu experienta.

Daca aveti intrebari cu privire la utilizarea Alprostadil “REMEDIA”, discutati cu medicul care administreaza perfuzia copilului dumneavoastra.

Doza initiala recomandata este de 0,05 mg alprostadil/kg/min.

Daca tratamentul este eficient, adica se obtine ameliorarea oxigenarii la copiii cu afectarea functiei pulmonare sau ameliorarea tensiunii arteriale sistemice şi a pH-ului sanguin la copiii cu flux sanguin sistemic scazut, cantitatea substantei active perfuzata trebuie redusa pana la o valoare mai mica, dar inca eficienta şi chiar pana la doza de 0,01 – 0,025 mg alprostadil/kg/min.

Se recomanda administrarea cat mai devreme a alprostadilului pentru a preveni inchiderea canalului arterial. Redeschiderea, daca este cazul se poate obtine cu o doza mai mare (> 0,1 μg alprostadil/kg/min).

Daca efectul terapeutic obtinut dupa administrarea a 0,05 mg alprostadil/kg/min nu este suficient, doza poate fi crescuta gradual pana la maxim 0,4 mg alprostadil/kg/min. In general, dozele mai mari de 0,1 μg alprostadil/kg/min nu cresc suplimentar eficienta şi in general, produc reactii adverse mai grave.

In general la copiii cianotici (cu aspect vinetiu) deschiderea canalului arterial este aşteptata in 30 minute pana la 3 ore dupa administrarea tratamentului cu alprostadil, cu o creştere a presiunii partiale a oxigenului de aproximativ 20-30 mmHg.

Modul de administrare

Alprostadil “REMEDIA” se administreaza sistemic, de preferat intravenos (i.v.) in perfuzie intr-o vena mare cu ajutorul unui injectomat, dupa diluarea cu solventul corespunzator. Solventii indicati sunt serul fiziologic sau solutia de glucoza 5%.

Solutia diluata are valabilitate maxima 24 ore.

Durata administrarii

Alprostadil “REMEDIA” trebuie in general administrat pe o perioada de 2-3 zile pana la interventia chirurgicala. In cazuri exceptionale, dupa ce medicul evalueaza raportul risc-beneficiu, se poate prelungi administrarea pana la 3 saptamani.

Daca s-a administrat mai mult Alprostadil “REMEDIA”decat trebuie

Persoana responsabila pentru administrarea acestui medicament copilului dumneavoastra se va asigura ca se administreaza doza corecta.

Semnele unui supradozaj pot fi: stopul respirator, scaderea frecventei batailor inimii, febra, scaderea tensiunii arteriale şi inroşiri bruşte ale fetei. In caz de stop respirator şi scaderea frecvetei batailor inimii trebuie intrerupta perfuzia şi initiat un tratament medicamentos corespunzator.

Se recomanda multa prudenta daca se decide continuarea tratamentului. In caz de febra sau scaderea tensiunii arteriale perfuzia trebuie imediat intrerupta.

Aparitia inroşirilor bruşte ale fetei este, de obicei, datorata introducerii necorespunzatoare a cateterului arterial şi poate fi corectata prin modificarea pozitiei varfului cateterului.

Daca persoana responsabila a uitat sa administreze Alprostadil “REMEDIA”

Problemele cardiovasculare ale copilului dumneavoastra se pot inrautati. In acest caz, discutati cu medicul copilului dumneavoastra.

Daca se inceteaza administrarea de Alprostadil “REMEDIA”

Persoana responsabila pentru administrarea acestui medicament copilului dumneavoastra va opri administrarea atunci cand nu mai este nevoie ca tratamentul sa se continue.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele.

Frecventa reactiilor adverse posibile, listata mai jos, este definita folosind urmatoarea conventie: Foarte frecvente: afecteaza mai mult de 1 din 10 persoane

Frecvente: afecteaza 1 pana la 10 persoane din 100

Mai putin frecvente: afecteaza 1 pana la 10 persoane din 1000 Rare: afecteaza 1 pana la 10 persoane din 10000

Foarte rare: afecteaza mai putin de 1 persoana din 10000

Cu frecventa necunoascuta: frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile

Reactii adverse foarte frecvente şi frecvente cum sunt stopul respirator, inroşirea brusca a pielii, febra, scaderea frecventei batailor inimii sunt dependente de doza (vezi pct. 4.4).

La copii cu boli congenitale severe s-au observat urmatoarele reactii adverse:

Foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 din 10 persoane): creşterea fosfatazei alcaline in cazul tratamentului pe termen lung (o enzima care este prezenta in sistemul osos, ficat şi caile biliare), febra, supraincalzirea corpului, inroşirea pielii, incetinirea respiratiei (dependente de doza) (vezi capitolul 2 “Inainte de a se administra copilului dumneavoastra Alprostadil “REMEDIA”), formarea de excrescente osoase de-a lungul oaselor lungi, demineralizarea membranei osoase (oasele craniene şi ale fetei) in cazul tratamentului de lunga durata (vezi capitolul 2 “Inainte de a se administra copilului dumneavoastra Alprostadil “REMEDIA”).

Frecvente (afecteaza 1 pana la 10 persoane din 100): tulburari de coagulare grave (coagulare intravasculara diseminata), convulsii cerebrale (care au originea in creier), spasme musculare, dureri de cap, tensiune arteriala scazuta, frecventa scazuta sau accelerata a batailor inimii, stop cardiac (bataile inimii se opresc), tensiune arteriala scazuta, diaree, ingroşarea mucoasei gastrice sau inchiderea orificiului piloric, in cazul tratamentului pe termen lung (dependente de doza) (vezi capitolul 2 “Inainte de a se administra copilului dumneavoastra Alprostadil “REMEDIA”), inroşirea şi umflarea pielii, infectia sangelui (sepsis).

Mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 100 utilizatori): anemie, creşterea fluxului sanguin (hiperanemie), scaderea numarului de trombocite (trombocitopenie), hemoragii, creşterea valorilor proteinei C-reactive (care indica o boala inflamatorie), creşterea continutului de dioxid de carbon, creşterea sau scaderea concentratiei de potasiu sanguin, scaderea nivelului de calciu, creşterea sau scaderea nivelului glicemiei, creşterea nivelului glicemiei cu creşterea corpilor cetonici (corpii cetonici este termenul folosit pentru anumite substante cum sunt acetone şi acidul acetic, care apar ca produşi intermediari in descompunerea grasimilor - cand este administrat la nou-nascuti cu un parinte diabetic), hiperextensia gatului, hiperexcitabilitate, nervozitate, oboseala (letargie), ameteli, senzatii anormale (de exemplu furnicaturi) in maini şi picioare, stari de şoc, insuficienta cardiaca congestiva, batai neregulate ale inimii (aritmii cardiace), acumulare de lichid in plamani datorita insuficientei cardiace, dureri toracice, palpitatii, ameteli, acumularea brusca de lichid in plamani, incetinirea sau accelerarea respiratiei, respiratie şuieratoare, dificultati respiratorii, inclusiv insuficienta respiratorie, inflamatii ale esofagului cauzate de regurgitari prelungite (reflux gastro-esofagian) (simptomul cel mai frecvent sunt arsurile), peritonita, enterocolita necrozanta (boala inflamatorie a intestinelor subtiri şi groase cu distrugerea mucoasei intestinale), creşterea valorilor enzimelor hepatice (bilirubina şi transaminaze), dureri articulare, insuficienta renala, producerea in cantitati foarte reduse sau absenta urinei, aparitia de hematii (componente ale sangelui) in urina, infectii, scaderea temperaturii corpului (hipotermie), urticarie, raspuns scazut la tratamentul cu alprostadil, bufeuri, transpiratie, durere, umflaturi la nivelul locului de administrare, inroşirea şi inflamarea venei perfuzate, dureri vasculare, inflamarea vaselor sanguine. Aceste reactii adverse sunt preponderent reversibile şi pot fi reduse prin scaderea dozei.

Rare (afecteaza 1 pana la 10 persoane din 10000): modificari ale numarului de celule albe sanguine (leucocite) , creşterea numarului de trombocite, confuzie, reactii alergice (de exemplu eruptii cutanate, mancarimi, febra, inroşirea fetei, frisoane, transpiratie), formarea de cheaguri de sange (tromboza) la varful cateterului şi sangerare locala.

Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 persoana din 10000): reactii alergice care pot fi asociate cu scaderea tensiunii arteriale, ameteli şi greata.

Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile): afectarea canalului arterial, a arterei pulmonare sau a aortei (slabirea şi umflarea, ruperea şi/sau largirea peretilor arteriali) in cazul tratamentului de lunga durata (vezi capitolul 2 “Inainte de a se administra copilului dumneavoastra Alprostadil “REMEDIA”).

Exista o predispozitie catre anumite reactii adverse la copiii cantarind la naştere sub 2 kg (reactii adverse cardiovasculare, depresie respiratorie) şi la copiii cianotici (cu aspect vinetiu) (depresie respiratorie). Aceasta predispozitie apare cand perfuzia dureaza mai mult de 48 ore (reactii adverse cardiovasculare şi la nivelul sistemului nervos central) şi la o valoare a pH-ului de 7,1 sau mai mica (reactii adverse la nivelul sistemului nervos central). Vezi capitolul 2 “Inainte de a se administra copilului dumneavoastra Alprostadil “REMEDIA”.

Tratament indelungat

In cazul unui tratament indelungat, la 50-60% dintre pacienti au fost observate urmatoarele reactii adverse: poate creşte formarea de excrescente osoase dealungul oaselor lungi (hiperostoza), modificari de mineralizare osoasa (la oasele craniene şi faciale) şi creşterea unor valori ale analizelor de laborator (fosfataza alcalina), dar care sunt reversibile la oprirea tratamentului.

In plus, s-au mai observat şi leziuni la nivelul canalului arterial Botallo, a arterei pulmonare şi aortei (slabirea şi umflarea, ruperea şi/sau largirea peretilor arteriali), precum şi diaree care nu a raspuns la tratament.

In unele cazuri izolate, dependente de doza, aparitia ingroşarii mucoasei gastrice a determinat inchiderea orificiului piloric. Aceasta reactie adversa a aparut la 7% dintre pacienti (vezi capitolul 2 “Inainte de a se administra copilului dumneavoastra Alprostadil “REMEDIA”).

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului copilului dumneavoastra.

Raportarea reactiilor adverse

Daca copilul dumneavoastro manifesta orice reactii adverse, adresati-va medicului copilului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Alprostadil “REMEDIA”

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie şi pe fiola dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la frigider (2°C-8°C).

A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.

Medicamentul ambalat pentru comercializare: 2 ani

Dupa diluare: A se utiliza imediat dupa prepararea solutiei.

Nu utilizati acest medicament daca observati ca solutia este tulbure sau ambalajul este decolorat.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Alprostadil “REMEDIA”

  • Substanta activa este alprostadil. Un ml de concentrat contine 500 μg
  • Celalalt component este: etanol anhidru 788

Cum arata Alprostadil “REMEDIA” şi continutul ambalajului

Solutie limpede, incolora, cu miros caracteristic de etanol.

Alprostadil “REMEDIA” este disponibil intr-o cutie cu 5 fiole din sticla bruna cu inel de rupere de culoare galbena, a cate 1 ml concentrat pentru solutie perfuzabila.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Farmaceutica REMEDIA Distribution & Logistics S.R.L.

Bd. Metalurgiei nr. 78, sector 4, 041836 Bucureşti, Romania

Tel.: +40 21 321 1640

Fax: +40 21 321 1640

e-mail: info@remedia.ro

Fabricantul

DREHM Pharma GmbH

Hietzinger Hauptstrasse 37/2, A-1130, Viena, Austria

Acest prospect a fost revizuit in ianuarie 2017.

Denumire comerciala ALPROSTADIL \"REMEDIA\" 500 µg
DCI ALPROSTADILUM
Forma farmaceutica CONC. PT. SOL. PERF.
Concentratia 500µg
Cod ATC C01EA01
Actiune terapeutica ALTE MEDICAMENTE PENTRU AFECTIUNI CARDIACE PROSTAGLANDINE
Prescriptie PR
Ambalaj Cutie cu 5 fiole din sticla bruna, cu inel de rupere de culoare galbena, a cate 1 ml concentrat pentru sol. perf.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 2 ani-dupa ambalrea pt. comercializare;dupa diluare-se utilizeaza imediat
Cod CIM W62871001
Firma / tara producatoare APP DREHM PHARMA GMBH - AUSTRIA
Firma / tara detinatoare APP FARMACEUTICA REMEDIA DISTRIBUTION&LOGISTICS S.R.L. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 9608/2017/01

 

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.