Examenul biochimic urinar

Urina are o compozitie chimica complexa, care poate suferi modificari in anumite afectiuni metabolice sau ale sistemului urinar. Analiza completa de urina include evaluarea macroscopica, chimica si microscopica a sedimentului obtinut dupa centrifugarea acesteia.

Cuprins

Biochimie urina

Ce reprezinta examenul biochimic urinar

Sumarul de urina include determinarea caracterelor fizice (culoare, aspect, densitate), chimice (pH, proteine, glucoza, corpi cetonici, hematii, bilirubina, urobilinogen, leucocite, nitriti) si examenul microscopic al sedimentului. Chimia urinara realizata cu ajutorul analizoarelor automate prin metode semicantitative este un test rapid care orienteaza diagnosticul disfunctiilor renale, hepatice sau metabolice ale pacientului.

  • Densitatea urinara: acest indicator evalueaza capacitatea rinichiului de filtrare a plasmei prin determinarea concentratiei de ioni in urina.

La persoanele cu functie renala indemna, densitatea este invers proportionala cu volumul de urina emis, insa in cazul diabetului, hipertensiunii arteriale si al bolilor renale cronice, valoarea acesteia prezinta modificari de crestere sau scadere in functie de gradul de afectare a capacitatii rinichiului de concentrare/diluare a urinii.

Hiperstenuria este reprezentata de o densitate > 1022 si este specifica diabetului, nefrozelor, pierderilor excesive de apa (varsaturi, hipersudoratie, stare febrila), insuficienta cardiaca sau toxemie de sarcina. Hipostenuria reprezinta o densitate <1015 si insoteste aportul excesiv de lichide, diabetul insipid, pielonefrite cronice sau administrare parenterala crescuta de lichide.

  • pH-ul urinar: pH-ul indica capacitatea tubilor renali de a mentine echilibrul acido-bazic al plasmei si al lichidului extracelular si in in conditii fiziologice este cuprins intre 5 si 6.

Acest indicator poate semnala prezenta de urina alcalina la valori mai mari de 8 care se asociaza postprandial, dietelor vegetariene, infectiilor de tract urinar cu germeni producatori de ureaza (genul Proteus si Pseudomonas), sau in urma varsaturilor abundente care insotesc starile de alcaloza metabolica. O valoarea scazuta a pH-ului determina urina acida care este favorizata de o dieta bogata in carne si proteine, acidoza respiratorie si metabolica, diaree, inanitie, insuficienta renala, infectii urinare produse de Escherichia coli, tuberculoza renala sau afectiuni reumatismale cronice.

  • Leucocitele urinare: prezenta leucocitelor in urina este determinata de infectiile bacteriene de tract urinar (pielonefrita acuta sau cronica, cistita, uretrita), infectii virale sau fungice, infestari parazitare, nefropatie indusa de analgezice, intoxicatii si tulburari in evacuarea urinei.
  • Nitriti in urina: prezenta nitritilor in urina se datoreaza conversiei nitratului in nitrit si este asociata infectiilor bacteriene cu Escherichia coli, Enterobacter, Klebsiella fiind specifica in prezenta bacteriuriei. Anumite infectii cu germeni care nu formeaza nitriti cauzate de stafilococi, enterococi sau pseudomonade pot genera aparitia unei valori negative ale nitritilor.
  • Proteine in urina: prezenta proteinuriei reprezinta cel mai important indicator de suferinta renala care determina alterarea membranei glomerulare si a capacitatii de filtrare ale acesteia.

Proteinuria poate fi tranzitorie (in stari infectioase, insuficienta cardiaca, edem acut pulmonar) si permanenta (litiaza, tuberculoza, glomerulonefrite, sindrom nefrotic, afectiuni localizate ale rinichiului, tumori)

  • Glucoza urinara: glicozuria prezinta specificitate inalta pentru diabetul zaharat, alte afectiuni in care mai poate aparea glucoza in urina fiind reprezentate de: hipertiroidism, Boala Cushing, boli hepatice si pancreatice, traumatisme cerebrale, accident vascular cerebral sau diabet gestational.

In prezenta valorilor glucozei in urina care depasesc >1000 mg/dL, este necesara determinarea glicemiei.

  • Corpi cetonici in urina: prezenta corpilor cetonici in urina indica alterarea metabolismului carbohidratilor sau intensificarea proceselor de cetogeneza hepatica, fiind asociata dietelor bogate in grasimi, diabetului zaharat, pierderilor lichidiene importante prin varsaturi si diaree (in special la copii), hipertiroidismului, starilor febrile si sarcinii.

Aparitia corpilor cetonici urinari la persoanele diabetice indica decompensarea pacientului datorata unui management terapeutic deficitar al afectiunii. La persoanele non diabetice, prezenta corpilor cetonici in urina poate fi determinata de efort fizic intens sau stres excesiv. Aparitia compusilor in urina la copii cu varsta mai mica de 2 ani constituie un semnal de alarma care necesita investigatii suplimentare si interventie terapeutica adecvata cat mai rapida.

  • Bilirubina si urobilinogenul in urina: pigmentii biliari reprezentati de catre bilirubina si biliverdina sunt absenti in urina normala, iar urobilinogenul si urobilina apar in cantitati reduse.

Prezenta bilirubinei urinare poate indica o boala hepatocelulara sau obstructie biliara, fiind esentiala si in diagnosticul diferential al icterului. Valorile crescute ale urobilinogenului urinar indica icter hemolitic si insuficienta hepatica. Daca urobilinogenul urinar este absent, iar bilirubina prezenta, pacientul poate suferi de icter obstructiv.

Pigmentii sanguini reprezentati de catre hemoglobina libera si cea eritrocitara pot aparea si ei in urina, indicand anumite stari patologice. Hematuria se datoreaza prezentei de eritrocite in urina si apare in cazurile de litiaza, tumori renale, ureterale sau vezicale, cistita, pielonefrite, adenom de prostata, necroza papilara, infarct renal, traumatisme, rinichi polichistic, in timp ce hemoglobinuria (hemoglobina libera) apare in hemolize intravasculare severe.

Cand este indicata efectuarea examenului biochimic urinar

Recomandarile pentru determinarea biochimiei urinare sunt reprezentate de catre identificarea disfunctiilor urinare, hepatice, metabolice si renale.

Cum te pregatesti pentru testul de urina-biochimie

Recoltarea probelor se face din prima urina de dimineata de la nivelul jetului mijlociu, intr-un recipient furnizat de laborator. Pacientul va urina o cantitate mica in toaleta, apoi restul cantitatii va fi colectata direct in recipient, fara ca jetul de urina sa fie intrerupt. Dupa colectare, se inchide etans capacul, cu pastrarea recipientului la temperatura cat mai scazuta (in frigider) pana la prelucrarea probei.

Valori normale pentru testul de biochimie urinara

Valorile de referinta ale parametrilor urmariti in cadrul analizei biochimice de urina sunt cuprinsi in urmatoarele intervale:

Parametru 

Valori de referinta

Densitate

1.015-1.022

pH

4.8-7.4

Leucocite

Negativ

Nitriti

Negativ

Proteine

<10mg/dL

Glucoza

Nedetectabila

Corpi cetonici

Negativ

Urobilinogen

Negativ

Bilirubina

Negativ

Eritrocite

Negativ

Afla mai multe: