Chirurgie Bariatrica

Chirurgia Bariatrica are ca obiectiv scaderea ponderala durabila, cu ameliorarea starii de sanatate, diminuarea sau disparitia comorbiditatilor, cresterea bunastarii si a calitatii vietii pacientilor. Este considerata cel mai eficient tratament al obezitatii morbide.

Tehnicile de chirurgie bariatrica influenteaza balanta echilibrului energetic, diminuand considerabil aportul alimentar si determinand organismul sa consume energie din rezervele acumulate. Reducerea depozitelor de energie inseamna diminuarea tesutului adipos, slabire, recapatarea aspectului normal, usurarea semnificativa a functiilor vitale, disparitia sau ameliorarea importanta a maladiilor determinate de obezitate. Pacientii operati slabesc treptat si ar trebui sa ajunga la o greutatea convenabila in circa 8-12 luni.

Solicita o programare online

Metoda laparoscopica

Interventiile chirurgicale se realizeaza pe cale laparoscopica, adica prin minima invazivitate si agresiune asupra tesuturilor implicate, lucru deosebit de important pentru reusita terapeutica finala la pacientii obezi.

Beneficiul chirurgiei laparoscopice este major la pacientii obezi, indiferent de patologia pentru care sunt operati. Dimensiunile inciziilor nu sunt influentate de grosimea peretelui abdominal! Astfel se realizeaza mai multe brese parietale abdominale (numar in functie de tipul operatiei), cu dimensiuni cuprinse intre 5 si 15 mm, care nu rup sau taie muschii, prin intermediul carora, cu ajutorul unui lant video-imagistic (high-definition), ce proiecteaza imaginea organelor intraabdominale pe monitoare, si a unor instrumente speciale (de sigilare a vaselor sangvine si de sutura mecanica ‒ staplere), se realizeaza interventii asupra stomacului si intestinelor.

Durerea dupa operatia laparoscopica este minima, aceasta fiind in concordanta cu limitarea la maximum posibil a traumatismului parietal. Pacientul se mobilizeaza rapid, se ridica din pat la cateva ore dupa operatie, in cateva zile se intoarce la domiciliu si in 1-2 saptamani este complet integrat in mediul socio-profesional si familial.

Ce pacienti beneficiaza de procedeele bariatrice?

In 1991, Federatia Internationala pentru Chirurgia Obezitatii (IFSO) a stabilit criteriile de includere a pacientilor candidati la aceste procedee:

  • IMC 40 kg/mp sau mai mare;
  • IMC 35-40 kg/mp asociat cu comorbiditati importante;
  • istoric al obezitatii de peste 5 ani;
  • esecul tratamentelor conservatoare medicale pentru obezitate;
  • varsta 18-60 de ani.

In 2005, Conferintele de Consens ale IFSO si EAES (European Asociation of Endoscopic Surgery) au reconsiderat varsta si IMC al pacientilor obezi pentru a fi acceptati in vederea chirurgiei bariatrice. Astfel, a fost decisa, dupa o serioasa documentare, extinderea limitei de varsta inainte de 18 si peste 60 de ani. De asemenea, s-a hotarat acceptarea pacientilor cu IMC <35 kg/mp care prezinta comorbiditati importante.

Alaturi de criteriile enumerate mai sus, pacientii obezi candidati pentru chirurgia bariatrica trebuie sa:

  • prezinte un risc acceptabil pentru actul operator (pacient ‒ procedeu);
  • nu prezinte o cauza endocrina a obezitatii (obezitate secundara, hipofizara ‒ boala lui Cushing/ tiroidiana/ obezitatea Zondek, numita de apa si sare);
  • accepte rigorile terapeutice si de dieta impuse de procedeul bariatric.

Cine NU beneficiaza de procedeele bariatrice?

Contraindicatiile procedeelor de chirurgie bariatrica sunt reprezentate de:

  • riscuri majore asociate anesteziei generale la respectivii pacienti;
  • graviditate;
  • dependenta de alcool sau droguri;
  • patologie psihiatrica severa;
  • pacienti cu boli grave asociate: neoplazii, TBC, HIV;
  • pacienti cu ulcer gastric sau alta patologie gastrica importanta.

Pregatirea pre si post-operatorie a chirugiei bariatrice

Pregatirea are loc in 3 pasi:

PASUL 1 - consultatia initiala (sau seminar de obezitate daca sunt mai multi paciente) in care scopul este sa obiectivam starea de boala (gradul si distributia obezitatii), sa identificam comorbiditatile asociate, consecintele ei socio-profesionale si sa stabilim profilul comportamental alimentar prin intermediul unui chestionar medical tip.

Pacientul va fi informat complet si corect asupra tratamentelor actuale ale obezitatii, iar aceasta brosura este partea a consimtamantului informat al pacientului.

PASUL 2 - este rezervat evaluarii starii de sanatate, in cadrul unei echipe medicale multidisciplinare dupa urmatorul protocol, cu scopul cuantificarii riscului anestezico-chirurgical:

  • cu o zi inaintea programarii la evaluarea medicala pacientul va avea un regim alimentar predominant lichidian,fiind recomandata evitarea abuzurilor alimentare sau consumul de alcool.
  • pacientul se va prezenta nemancat si nebaut in cursul diminetii (este admisa totusi administrarea unor tratamentele dupa discutie prealabila cu medicul)
  • vor fi efectuate urmatoarele teste standard:

              a) analize de sange complete (hemograma completa, glicemie coagulare, VSH, fibrinogen, CRP, proteine, albumina, electroforeza proteinelor, transaminaze, bilirubina, fosfataza alcalina, GGT, bilirubina si fractii, uree, creatinina, profil lipidic complet, sodiu, potasiu, calciu, fier, biochimie si sediment urinar, alte teste de laborator care decurg din informatiile medicale furnizate de pacient)

              b) evaluare cardiologica-EKG, consult la medicul specialist, ecografie de cord, alte teste indicate de medicul specialist (doppler carptide, teste de efort, Holter EKG sau tensiune etc)

              c) evaluare pneumologica-spirometrie, pulsoximetrie, radiografie toraco-pulmonara, polisomnografie, consult medic specialist

              d) evaluare imagistica abdominala-ecografie abdomen total cu doppler vene/artere abdominale

              e) evaluare gastro-enterologie-endoscopie digestiva superioara (de preferat cu sedare) si test pentru Helicobacter pylori

               f) alte teste medicale elocvente-tranzit baritat, colonoscopie, CT/RMN sau consulturi interdisciplinare sugestive

              g) consult chirurgie bariatrica cu scopul stabilirii tipului de procedura si obtinerii consimtamantului informat

              h) consultul de specialitate al medicului anestezist

PASUL 3 - este reprezentat de interventia chirurgicala.

Se recomanda ca intre pasii 2 si 3 sa nu existe un interval mai mare de 6 saptamani.

Dupa operatii vor urma controale regulate la:

  • 10 zile - primul consult la medicul chirurg si scoaterea firelor/agrafelor
  • 1 luna - pentru analize de laborator (hemograma, glicemie, probe hepatice si alte analize care au fost modificate la evaluarea initiala), tranzit baritat si consult la medicul chirurg
  • 3 luni, 6 luni si 1 an - pentru analize de laborator (hemograma, glicemie, probe hepatice, profil lipidic si teste care detecteaza eventuale deficite de vitamine si minerale), ecografie hepato-biliara, tranzit baritat si/sau endoscopie, consult chirurgical /nutritionist.

Scopul acestui material este de a va oferi informatii care va pot ajuta sa intelegeti ca obezitatea este o problema de sanatate publica, sa vedeti daca sunteti un candidat pentru chirurgia bariatrica si in final sa decideti daca chirurgia obezitatii este cea mai buna optiune pentru dumneavoastra.

Solicita o programare online