Ce operatii pot fi facute simultan cu gastric sleeve?

Ce operatii pot fi facute simultan cu gastric sleeve?

Pacientii care ajung in situatia de a face o interventie de micsorare a stomacului sunt cei pentru care, de cele mai multe ori, dieta si sportul nu mai functioneaza. Simultan cu aceasta operatie, pot fi realizate si alte interventii, care sa indeparteze colecistul sau de tratare a herniilor hiatale. Cand este recomandata interventia de micsorare a stomacului?  Mai mult decat atat, care sunt cazurile in care sunt recomandate interventiile simultane si cum ajuta acest lucru pacientul?

Obezitatea nu este o problema de ordin estetic, este o boala, ce afecteaza intreg organismul. Grasimea in exces se poate depune pe vasele de sange si pe organele interne, ducand la o functionare deficitara a acestora. Mai mult decat atat, kilogramele in plus pun presiune pe articulatii si pe inima, care este fortata sa pompeze mai mult, pentru a duce sangele in tot corpul. Obezitatea este factor de risc pentru diabetul de tip 2 si anumite forme de cancer, cum ar fi cel de san si cel de colon.

Articol realizat Dr. Stefan Tuca - Medic primar Chirurgie Generala

Cuprins

Cum apare obezitatea?

Obezitatea este un proces de durata. Aceasta se instaleaza in timp si apare ca urmare a unei alimentatii nesanatoase, hipercalorice si a sedentarismului. Orice exces ponderal care depaseste 5 kilograme ar trebui sa fie reglat sau redus prin alimentatie sanatoasa si sport. De la acest exces ponderal de 5 kilograme pana la obezitate mai este doar un pas. Iar odata instalata, obezitatea este greu de tratat prin diete si sport, mai ales daca varsta pacientului depaseste 35-40 de ani, iar metabolismul acestuia este incetinit.

In plus, in aceasta situatie intervine si factorul emotional. Foarte multi dintre pacientii care recurg la interventii bariatrice spun ca au incercat sa slabeasca prin diete si sport cateva luni sau chiar cativa ani, fara a avea rezultate: slabeau cateva kilograme, apoi intervenea efectul de yo-yo, care le acutiza sterile de nemultumire, anxietate si stres.

Care este greutatea normala a unei persoane?

O persoana cu greutate normala are un indice de masa corporala intre 18,5 si 25.  Acesta se calculeaza impartind greutatea in kilograme la inaltimea la patrat, exprimata in metri.

Dupa aceasta valoare, se considera ca o persoana are exces ponderal. Dupa valoarea de 30, o persoana devine candidata pentru chirurgia bariatrica.

Aceasta este solutia doar in cazul pacientilor la care au esuat programele de dieta si sport.

Pentru persoanele care au indicele de masa corporala intre 30 si 35, operatia se face doar daca exista boli asociate. Acestea sunt diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, afectiunile articulare, hernia de disc sau alte afectiuni grave. Daca aceste boli nu sunt prezente, chirurgia bariatrica se face la pacientii cu indicele de masa corporala de peste 35.

Care este procesul?

Exista o comisie medicala decide daca pacientul se califica pentru aceasta interventie chirurgicala, micsorarea gastrica.

Cu 2-3 saptamani inainte de operatie, pacientul vine la un consult chirurgical, care poate include examinari/consultatii strict medicale, cum ar fi cele gastroenterologice, preanestezice, cardiologice. In plus, pacientului i se efectueaza ecografii cardiace, endoscopie si colonoscopie. Adiacent acestora, exista si evaluari de natura psihologica sau psihiatrica, pentru a vedea daca pacientul nu are un comportament compulsiv in ceea ce priveste alimentatia. In acest fel, sunt descoperite si obiceiurile alimentare ale pacientului, foarte importante pentru perioada post-operatorie: daca este un pacient capabil sa aiba 5 mese pe zi de 60-80 de ml, daca poate renunta la a manca intre mese diverse gustari calorice sau dulciuri de pofta, atunci el este un candidat bun pentru aceasta interventie.

Aceste informatii sunt esentiale pentru medicul chirurg si pentru echipa medicala, deoarece dupa interventia bariatrica, pacientul va fi nevoit sa tina un regim, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

  • In primele zile post operator, pacientul se alimenteaza cu o cantitate minima de lichide, care poate fi masurata cu seringa.
  • Pe termen lung, la 2, 3 luni, dupa operatie, acesta va putea manca normal calitativ. Cantitativ, nu va mai putea manca niciodata la fel, in urma unei interventii de micsorare gastrica.

Ce operatii pot fi facute simultan cu gastric sleeve?

Vei mai putea manca la fel de mult dupa o operatie de micsorare a stomacului?

In chirurgia bariatrica, una dintre interventii presupune micsorarea gastrica, a volumului stomacului. Dupa aceasta, pacientii vor incepe sa consume cantitati mai mici de mancare.

In timpul operatiei, se sectioneaza o portiune a stomacului unde se secreta hormonul numit grelina, cel care are legatura cu senzatia de foame. Asa ca in primul rand, pacientilor n-o sa le mai fie foame. In al doilea rand, si daca ar vrea sa manance mai mult, initial, nu vor putea manca mai mult de 100 de ml.

In cat timp vei slabi dupa operatia de micsorare a stomacului?

Slabirea si atingerea unei greutati optime se produc in timp, intr-un an sau chiar un an si jumatate. Procesul  de slabire este influentat foarte mult si de modul in care pacientul respecta sfaturile post operatorii ale medicului chirurg.

Ce operatii se pot face simultan cu micsorarea gastrica?

In acelasi timp cu operatia se micsorare a stomacului mai pot fi realizate cateva operatii. De exemplu, se poate indeparta si colecistul la pacientii care au calculi biliari. Sau pot exista concomitent obezitate si hernie hiatala, adica patrunderea unei parti a stomacului in torace. Si atunci este nevoie de o interventie chirurgicala care sa rezolve si aceasta patologie. La pacientii care au hernie hiatala si reflux esofagian dovedit, exista riscul ca, dupa micsorare de stomac, refluxul sa se accentueze. Pentru a evita acest lucru, se face un anume tip de interventie pentru ca pe termen lung, refluxul gastroesofagian creste riscul de cancer esofagian. De aceea, e bine ca toate aceste afectiuni sa fie tratate  in acelasi timp operator.

Excesul ponderal trebuie evitat si combatut de la primele kilograme prin dieta hipocalorica si miscare. Daca acestea nu mai functioneaza, chirurgia bariatrica poate salva situatia.