Ce tipuri de interventii se pot face laparoscopic in cadrul Spitalului Medicover?

Interventiile laparoscopice reprezinta tehnici minim-invazive, ce asigura rezultate estetice superioare si o vindecare mult mai rapida decat in cazul abordarii chirurgiei clasice. Laparoscopia este recomandata intr-o gama diversificata de afectiuni, ca metoda de diagnosticare si tratament. Care sunt cazurile in care este recomandata laparoscopia si ce interventii laparoscopice pot fi realizate in cadrul Spitalului Medicover? Poti afla raspunsurile in acest material.

Ce tipuri de interventii se pot face laparoscopic in cadrul Spitalului Medicover?

Laparoscopia este atat o procedura diagnostica, cat si terapeutica pentru vizualizarea si abordul chirurgical al organelor intraabdominale (intra sau retroperitoneale).

Cuprins

Articol realizat de Dr. Bogdan Popescu - Medic primar Chirurgie Generala

In ce consta laparoscopia?

In cele mai multe din cazuri, medicul chirurg va realiza 3-5 incizii, de dimensiuni foarte mici. Pentru destinderea peretelui abdominal si indepartarea acestuia de organele intraabdominale, se va introduce CO2. Ulterior, prin inciziile deja realizate, se va introduce laparoscopul, ce are montata o camera video in capat. Aceasta ii va permite chirurgului sa observe cu acuratete organele interne si ii va permite sa aiba o precizie maxima in cadrul interventiei chirurgicale. Imaginea marita va fi redata pe un monitor.

Care sunt avantajele interventiilor laparoscopice?

Acest tip de interventii au o gama diversificata de avantaje pentru pacient. In primul rand, interventia laparoscopica este o tehnica minim-invaziva, ce implica realizarea unor incizii de mici dimensiuni. Acestea se vor vindeca mult mai repede decat inciziile clasice. In acest fel, pacientul se va recupera mult mai rapid.

De asemenea, rezultatele estetice sunt net superioare celor din abordarea chirurgicala clasica, cicatricile ramase fiind aiba sesizabile.

Cel mai important, interventia laparoscopica reduce la minim durerile postoperatorii, ceea ce inseamna ca disconfortul pacientului va fi unul foarte redus.

Pe langa aceste avantaje, interventiile laparoscopice reduc riscurile infectiilor de plaga si a eventratiilor postoperatorii.

Ce tipuri de interventii se pot face laparoscopic in cadrul Spitalului Medicover?

Cand este recomandata interventia laparoscopica?

Acest tip de interventii chirurgicale sunt recomandate in tratarea multiplelor afectiuni medicale. Dintre acestea, pot fi enumerate:

  • Hernii hiatale  si  boala de reflux gastro-esofagian – pentru care putem face fundoplicaturi laparoscopice si calibrarea hiatusului esofagian
  • Obezitate: gastrectomii longitudinale laparoscopice (sleeve gastric), by-pass gastric sau montarea de inele gastrice
  • Ulcerul gastro-duodenal perforat – sutura perforatiei
  • Patologia hepatico-biliare benigne – colecistectomiii laparoscopice, colangiografii intraoperatorii, rezectii hepatice limitate, excizia de tumori hepatice, hemangioame
  • Patologia benigna splenica –splenectomii laparoscopice
  • Tumorile intestinului subtire, a diverticulului Meckel –rezectii intestinale cu anastomoza
  • Apendicita acuta – ceea ce reprezinta o urgenta, ce poate fi tratata tot laparoscopic
  • Tumorile de colon sau rect maligne, benigne – ce necesita excizii limitate sau extinse efectuate laparoscopic, cu/fara anastomoza
  • Diverticulita acuta perforata – pentru care putem efectua laparoscopic, rezectii intestinale sau doar lavaj si drenaj laparoscopic
  • Bolile inflamatorii intestinale – rezectii intestinale laparoscopice
  • Endometrioza colonica – rezectii limitate intestinale cu anastomoza
  • Patologia parietala – hernii inghinale, ombilicale, hernii femurale, hernii Spiegel, eventratiilor postoperatorii – in cazul carora este folosit tratamentul laparoscopic pentru a introduce o plasa care sa intareasca si sa inchida  defectul herniar
  • Alte urgente chirurgicale – peritonite, ocluzii intestinale, hernii incarcerate/strangulate pentru diagnosticul si/sau tratamentul acestora
  • Varicocelul – varicocelectomie laparoscopica

Decizia modului de abordare chirurgicala apartine medicului chirurg sau echipei de medici, in functie de complexitatea cazului abordat. Exista si cazuri in care tratamentul afectiunii medicale nu permite abordarea laparoscopica, ci numai cea clasica.