Holter EKG

Ce reprezinta monitorizarea prin dispozitiv Holter

Monitorizarea activitatii electrice a cordului prin intermediul unui Holter EKG ofera informatii importante cu privire la manifestarile clinice ale pacientului de cauza cardiaca, nedecelabile in timpul vizitei la cabinetul de consultatii prin intermediul electrocardiogramei simple. Aceasta investigatie monitorizeaza activitatea electrica a inimii atat in timpul desfasurarii activitatilor zilnice cat si in timpul repausului nocturn.

Monitorizarea cu ajutorul dispozitivului Holter poate fi efectuata in mod continuu pe durata a 24 de ore sau mai mult (48-72 de ore cu posibilitatea de prelungire de pana la 7 zile), in functie de complexitatea cazului, informatiile obtinute si indicatiile medicului cardiolog.

Principalul avantaj al electrocardiogramei ambulatorii este reprezentat de capacitatea acesteia de identificare a simptomatologiei cardiace tranzitorii sau intermitente care nu poate fi pusa in evidenta prin intermediul unei electrocardiograme simple. Dispozitivul de tip Holter inregistreaza in mod continuu activitatea electrica a inimii avand posibilitatea de determinare a valorilor tensiunii arteriale in diferite momente ale zilei, spre deosebire de EKG care constituie un test rapid ce nu permite evaluare in dinamica a pacientului.

Indicatiile pentru monitorizarea Holter EKG

Principalele indicatii pentru monitorizarea activitatii electrice a inimii prin intermediul unui dispozitiv de tip Holter EKG sunt reprezentate de:

  • Inregistrarea activitatii electrice cardiace in timpul episoadelor de durere toracica cu caracter de angina;
  • Monitorizarea la domiciliu a pacientilor care au suferit recent un infarct miocardic acut si a celor care asociaza patologii cardiace care predispun la aparitia tulburarilor de ritm;
  • Evaluarea functionalitatii dispozitivelor implantabile de tip pacemaker;
  • Monitorizarea raspunsului terapeutic dupa initierea unei scheme noi de tratament sau dupa ajustarea dozelor terapeutice ale acestuia;
  • Investigarea cauzelor care determina aparitia tulburarilor de ritm cardiac (palpitatii), sincope sau pierderea constientei.

Tipuri de Holter EKG

In prezent exista dispozitive Holter cu 5 sau 7 electrozi care se fixeaza de tegumentul toracelui anterior, cu ajutorul unui adeziv medical special hipoalergen. Anumite tipuri de aparat prezinta senzori speciali care pot fi deconectati in timpul dusului sau baii si reconectati ulterior fara a afecta capacitatea de functionare a dispozitivului si calitatea informatiilor obtinute.

Anumite monitoare Holter sunt prevazute cu un buton de tip “eveniment” care prin apasare marcheaza in inregistrarea aparatului, manifestarile resimtite de catre pacient.

Pregatirea pentru monitorizarea prin Holter EKG

Monitorizarea prin dispozitiv Holter nu necesita o pregatire speciala a pacientului. Se recomanda ca inainte de efectuarea vizitei la medic pentru montarea holterului sa se indeparteze pilozitatea de pe toracele anterior in zonele in care urmeaza a fi aplicati electrozii si sa se efectueze un dus (nu se poate face dus pe durata monitorizarii cu anumite tipuri de Holter). Este bine ca pe durata mentinerii dispozitivului sa se adopte o vestimentatie prevazuta cu nasturi care sa fie usor de imbracat.

Pe parcursul vizitei,  asistenta medicala sau medicul cardiolog vor furniza pacientului toate informatiile necesare cu privire la monitorizarea de tip Holter, explicand bolnavului cum sa procedeze in cazul dezlipirii accidentale a electrozilor de pe tegument si cum sa utilizeze aparatul pe durata purtarii.

Pe durata monitorizarii Holter este indicat ca pacientul sa se fereasca de magneti, zone inalte de tensiune, utilizarea periutelor de dinti si a aparatelor de ras electrice, cuptoarelor cu microunde sau expunerea la detectoare de metale care pot interfera cu mecanismele de functionare ale dispozitivului si pot genera aparitia de rezultate eronate. Telefoanele mobile si gadget urile pentru ascultarea muzicii in casti trebuie tinute la departare de echipamentul de monitorizare Holter.

Cum se realizeaza monitorizarea cu ajutorul Holter EKG

Dupa montarea dispozitivului Holter, acesta inregistreaza activitatea electrica a inimii atat in timpul zilei cat si al noptii. Este important ca pacientul sa isi noteze intr un jurnal orice simptom care apare in timpul monitorizarii Holter, manifestarile observate fiind corelate ulterior de catre medicul cardiolog, cu inregistrarile descarcate din memoria dispozitivului. Palpitatiile, senzatia de ameteala, sincopa, durerea toracica sau dispneea (respiratie dificila) trebuie consemnate de catre pacient intr un caiet pentru a fi corelate ulterior cu modificarile inregistrate de catre Holter.

Suplimentar, pacientul este indrumat sa retina in timpul caror activitati apar manifestarile de tip cardiac pentru a putea identifica in mod corespunzator care sunt factorii care predispun la aparitia simptomatologiei cardiace suparatoare.

Interpretarea rezultatelor dupa montarea unui Holter EKG

Dupa finalizarea perioadei de monitorizare, pacientul revine la in clinica pentru indepartarea dispozitivului si descarcarea informatiilor inregistrate de acesta. Medicul va compara datele inregistrate de Holter cu informatiile notate de catre bolnav cu privire la activitatile zilnice si eventuale manifestari care au survenit in timpul desfasurarii acestora.

Interpretarea rezultatelor este efectuata de medicul cardiolog pe baza modificarilor activitatii electrice cardiace inregistrate de catre dispozitiv, urmand ca acestea sa fie comunicate pacientului in vederea elaborarii un plan adecvat de tratament. Un rezultat anormal obtinut pe parcursul monitorizarii de tip Holter poate indica existenta unei fibrilatii atriale sau flutter, tahicardii atriale multifocale, tahicardii supraventriculare paroxistice, bradicardii, sau tahicardii ventriculare.

Intrebari frecvente cu privire la monitorizarea Holter EKG

Care sunt riscurile asociate monitorizarii de tip Holter?

Monitorizarea activitatii electrice cardiace prin intermediul dispozitivului Holter nu implica existenta de riscuri semnificative pentru pacient, insa in anumite situatii, echipamentul poate crea o usoara senzatie de disconfort sau iritatii ale pielii datorate electrozilor.

In ce masura influenteaza stresul cotidian monitorizarea Holter?

Emotiile intense si conditiile de stres determina crestera productiei de adrenalina cu aparitia tulburarilor de ritm cardiac detectabile in timpul monitorizarii de tip Holter. In situatia in care rezultatele finale ale monitorizarii Holter nu indica prezenta unei tulburari patologice de ritm cardiac, manifestarile clinice resimtite de catre pacient nu necesita instituire de tratament specific, acestea reprezentand un raspuns fiziologic al organismului generat in conditii de suprasolicitare fizica si/sau psihica.

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA