Frenotomie / Frenectomie

Ce reprezinta frenectomia/frenotomia

Frenul reprezinta o structura anatomica constituita din fibre musculare acoperite de o membrana, cu rolul de a asigura mobilitatea unui anumit organ al cavitatii bucale. In functie de localizare, frenul poate fi lingual de tip anterior si posterior (sub limba) si labial (sub buza superioara si inferioara). Particularitatile care tin de dimensiunea si localizarea acestei structuri anatomice pot determina dificultati de alimentatie, fonatie (emitere a sunetelor) si de igienizare a cavitatii bucale, care pot favoriza aparitia de patologii ortodontice si afectarea fizionomiei individului.

Frenectomia este o metoda de tratament care implica indepartarea chirurgicala totala a frenului si a legaturii acestuia cu structurile osoase subiacente. Frenectomia poate fi realizata prin metoda clasica sau prin intermediul laserului.

Frenotomia presupune incizarea frenului ligual/labial si relocarea corespunzatoare a acestuia, pentru diminuarea gradului de afectare al aparatului dento maxilar al pacientului. Frenotomia este mai frecvent utilizata pentru tratarea sugarilor cu ankiloglosie (limba legata) care nu pot fi alimentati corespunzator la san si care prezinta dificultati de deglutitie (de inghitire).

Aceste tipuri de interventii chirurgicale sunt practicate mai ales in perioada copilariei pentru prevenirea complicatiilor care se pot datora acestei dispozitii/constitutii anormale ale frenului labial sau lingual.

Complicatiile se manifesta atunci cand frenul labial superior prezinta insertie joasa deoarece poate determina modificarea dispunerii incisivilor in momentul aparitiei dentitiei definitive. Anomaliile frenului lingual pot afecta in mod direct fonatia si deglutitia in timpul alimentatiei copilului, impiedicand realizarea contactului corespunzator intre limba si palatul dur in procesul de masticatie.

Indicatiile frenectomiei/frenotomiei

Principalele indicatii pentru realizarea frenectomiei si frenotomiei sunt reprezentate de:

  • Masticatie ineficienta a alimentelor datorate unui fren lingual scurt;
  • Afectiuni ortodontice determinate de frenul labial scurt care favorizeaza spatiere intre incisivii superiori sau inferiori centrali;
  • Tulburari de vorbire si fonatie datorate frenului labial voluminos sau unui fren lingual restrictiv;
  • Afectarea fizionomiei si limitarea zambetului datorate unui fren labial scurt (fren restrictiv), care limiteaza miscarile fiziologice ale buzei superioare.

Afectarea mobilitatii limbii sau al buzei superioare care impiedica alaptarea sau hranirea copilului, reprezinta una dintre cele mai importante indicatii de realizare a frenectomiei sau frenotomiei pentru asigurarea unei bune nutritii si dezvoltari ale celui mic. Corectarea pozitionarii frenului previne cu succes dificultatile de fonatie si tulburarile de vorbire care pot aparea ulterior in dezvoltarea copilului precum si aparitia modificarilor patologice specifice la nivelul cavitatii orale ale pacientului (parodontoza).

Frenectomia linguala imbunatateste miscarile de lateralitate si de protruzie (impingerea limbii in fata) ale limbii usurand procesele de masticatie din timpul alimentatiei si blocarea interdentara dureroasa a frenului lingual.

In anumite situatii, medicul ortodont poate recomanda efectuarea unei frenectomii labiale inainte de montarea unui dispozitiv ortodontic (aparat dentar) in vederea reducerii traumatismelor care pot aparea ca urmare a contactului dintre bracketsi si mucoasa jucala (mucosa care acopera interiorul buzelor si al obrajilor).

Tipuri de frenectomie/frenotomie

In prezent exista 2 metode de realizare a frenectomiei si a frenotomiei, acestea fiind reprezentate de:

  1. Frenectomia si frenotomia clasica- interventie chirurgicala mai putin utilizata in prezent, efectuata cu ajutorul unui bisturiu in scopul tratarii anomaliilor la nivelul frenului lingual/labial; aceasta procedura chirurgicala minim invaziva poate asocia in anumite situatii sangerare mai mult sau mai putin semnificativa la locul inciziei si durere locala postoperatorie, avand o perioada de recuperare mai lunga, datorita necesitatii utilizarii firelor de sutura;
  2. Frenectomia laser-acest tip de interventie este recomandata de catre majoritatea medicilor deoarece este nedureroasa si nu implica sangerare locala; acest tip de interventie utilizeaza un laser special pentru corectarea anomaliilor frenului lingual sau labial, avand un timp de recuperare postinterventional al pacientului semnificativ redus fata de interventia clasica; laserul prezinta avantajul de a cauteriza tesuturile incizate astfel incat se realizeaza o hemostaza rapida si eficienta cu grabirea proceselor reparative postoperatorii.

Pregatirea pentru frenectomie si frenotomie

Corectarea anomaliilor de dezvoltare ale frenului nu necesita o pregatire speciala a pacientului, insa medicul trebuie informat cu privire la eventuale alergii la anestezic ale bolnavului inainte de efectuarea interventiei, pentru a preveni complicatiile de acest tip.

Cum se realizeaza frenectomia/frenotomia

Frenectomia/frenotomia reprezinta proceduri chirurgicale simple si rapide care se pot realiza in regim ambulator fara a necesita spitalizare. Procedura se desfasoara sub anestezie locala obtinuta prin aplicarea unui gel cu lidocaina pentru diminuarea disconfortului resimtit de catre pacient in timpul interventiei, urmata de incizarea propriu zisa a frenului labial sau lingual, cu ajutorul laserului sau al bisturiului.

Intrebari frecvente cu privire la frenectomie/frenotomie

Cat dureaza recuperarea dupa frenectomie?

In cazul sugarilor cu varsta mai mica de 9 luni, procesul de recuperare care urmeaza frenectomiei este de cateva ore, copilul putand fi alaptat fara dificultate in cursul aceleiasi zile. In cazul copiilor cu varsta mai mare de 9 luni, perioada de recuperare poate fi usor prelungita pana la maxim 24 de ore dupa interventie. Procesul de recuperare in urma frenectomiei laser este semnificativ diminuat in comparatie cu interventia clasica, la toate categoriile de varsta, atat in cazul interventiei de indepartare a frenului lingual cat si a celui labial.

Care sunt manifestarile care indica necesitatea unei frenotomii la sugari?

Dificultatile de inghitire in timpul alaptarii, incapacitatea sugarului de a tine biberonul sau suzeta in gura, aparitia leziunilor la nivelul mamelonului si durerea resimtita de mama in timpul punerii copilului la san, reprezinta manifestari care indica o disfunctionalitate la nivelul cavitatii orale ale copilului, care poate fi determinata de o anomalie a frenului lingual sau labial.

Care sunt recomandarile dupa efectuarea frenectomiei?

In urma interventiei de indepartare a frenului lingual la sugari, este indicata sistarea alaptarii/hraniirii pentru o perioada de 1-2 ore postoperatorii. În cazul copiilor diversificati ai al adultilor, este recomandata evitarea alimentelor picante sau de consistenta crescuta, greu de masticat, care pot cauza disconfort la nivelul cavitatii bucale dupa efectuarea frenectomiei. Asigurarea unei igiene corespunzatoare a cavitatii bucale dupa ingestia alimentara, previne inmultirea bacteriilor care pot favoriza infectii postoperatorii la nivelul inciziei.

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA