Tiroxina libera (FT4)

Cuprins

Ce este tiroxina libera (FT4)?

Tiroxina (T4) este o componenta esentiala a circuitului de reglare a glandei tiroide, avand efecte si asupra metabolismului general.

Acest hormon circula in sange, legat de proteinele de transport, precum: TBG, prealbumina si albumina. Forma biologic activa a acestui hormon este fractiunea libera, ce reprezinta mai putin de 0.03% din totalul de tiroxina existent la nivelul organismului.

FT4, adica tiroxina libera este un indicator mult mai bun al functiei tiroidiene decat T4, deoarece nu este afectat de modificarile de legare ale tiroxinei.

Cand sa efectuezi testul de tiroxina libera?

Determinarea nivelului de tiroxina libera ajuta la diagnosticarea afectiunilor tiroidiene. Testul de FT4 se determina impreuna cu TSH și FT3, in acest caz.   De asemenea, determinarea FT4 este importanta in monitorizarea terapiei de supresie tiroidiana, datorita faptului ca este independenta de modificarile de legare ale tiroxinei.

Nivelul FT4 poate fi crescut in hipertiroidism si scazut in cazul hipotiroidismului.

Cum sa te pregatesti pentru acest test?

Testul pentru determinarea tiroxinei libere este un test de sange. Recoltarea se face dimineata, pe nemancate, in marea majoritate a cazurilor.

In cazul pacientilor care sufera de hipotiroida, exista un anumit procedeu care trebuie respectat. Deoarece dupa administrarea de tiroxina, nivelul de tiroxina libera creste, proba trebuie prelevata inainte de administrarea urmatoarei doxe de tiroxina.

Daca pacientul se afla sub tratament cu medicamente hipolipemiante care contin tiroxina, recoltarea pentru determinarea FT4 poate fi efectuata la minim 4 saptamani de la intreruperarea tratamentului.

Valori normale pentru tiroxina libera

Valorile de referinta pentru tiroxina libera  se pot regasi in tabelul de mai jos:

Varsta

Valoare (pmol/L)

 < 3 luni

 11.5 - 28.3

 3-12 luni

 11.9 - 25.6

 1-6 ani

 12.3 - 22.8

 6-11 ani

 12.5 - 21.5

 11-20 ani

 12.06 - 21

 > 20 ani

 12 – 22


Concentratii mai scazute de tiroxina libera pot fi intalnite la femeile insarcinate, datorita deficitului progresiv de iod.

Afla mai multe: