Homocisteina

Homocisteina este un aminoacid care se regaseste in plasma sangvina mai ales legat de proteine, dar si sub forma libera, oxidata sau disulfidica. Nivelul plasmatic al homocisteinei variaza in functie de metabolizarea acesteia, hiperhomocisteinemia fiind intalnita in deficitul de vitamina B6, varsta inaintata, hipotiroidismul sau afectiunile renale cronice.

Cuprins

Homocisteina

Ce este homocisteina?

Homocisteina este un aminoacid care se regaseste in general legat de o proteina, dar poate exista si in forme libere. Valorile homocisteinei sunt conditionate de cele 2 cai de metabolizare, fiind invers proportionale cu nivelul plasmatic al folatilor, vitaminei B12 si vitaminei B6 si implicit cu aportul exogen al acestor vitamine.

Factorii genetici care determina cresterea nivelului de homocisteina sunt reprezentati de catre deficitul genetic de cistationin beta-sintetaza CBS si al metilentetrahidrofolat reductazei implicate in metabolizarea homocisteinei si determina aparitia retardului mental, tromboembolismului arterial si aterosclerozei precoce. Alte cauze care pot duce la aparitia nivelurilor crescute de homocisteina sunt: deficitul de vitamina B6, B12 si acid folic, hipotiroidismul, afectiunile renale cronice, lupusul eritematos, precum si varsta inaintata. Acidul nicotinic si teofilina (medicamente) pot duce si ele la cresterea nivelului homocisteinei.

Cand este indicata determinarea valorilor homocisteinei

Exista studii care atesta faptul ca hiperhomocisteinemia reprezinta un factor de risc important de tromboze venoase, complicatii ale sarcinii, malformatii ale sistemului nervos central-defecte de tub neural ale produsului de conceptie (spina bifida-apare in urma unui defect de sudare al vertebrelor care protejeaza maduva spinarii) si risc crescut de afectiuni cardiovasculare (o crestere cu 5 μmol/L a homocisteinemiei este asociata cu un risc de boală coronariana).

Rolul homocisteinei in procesele aterosclerotice a fost demonstrat prin evidentierea implicarii aminoacidului in agregarea plachetara, dezvoltarea leziunilor endoteliale si cresterea productiei de specii reactive de oxigen, care duc la cresterea stresului oxidativ.

Pacientii cu hiperhomocisteinemie prezinta risc de a dezvolta tromboza venoasa de pana la 4 ori mai mare decat persoanele cu niveluri normale ale aminoacidului. Riscul de evenimente trombotice este 20 de ori mai mare daca hiperhomocisteinemia este asociata cu statutul heterozigot pentru factorul V. Leiden, in timp ce administrarea de contraceptive orale pacientelor cu niveluri elevate ale compusului este asociat cu incidenta crescuta de tromboza venoasa cerebrala.

In sarcina nivelurile peste limita normala de homocisteina pot favoriza aparitia anomaliilor cromozomiale si malformatiile congenitale ale produsului de conceptie (spina bifida), pierderea sarcinii si preeclampsie (valori tensionale crescute in prezenta proteinuriei).

Screening ul homocisteinei este recomandat in urmatoarele situatii:

  • La fiecare 3-5 ani pentru pacientii care au risc crescut de afectiuni cardiovasculare;
  • Pentru pacientii cu varsta sub 40 de ani care prezinta afectiuni cardiovasculare;
  • La pacientii cu anemie megaloblastica;
  • Pentru evaluarea deficitului genetic al cistationin beta sintetazei CBS;
  • Recurenta sarcinilor pierdute spontan.

Cum te pregatesti pentru testul de homocisteina?

Determinarea homocisteinei serice se efectueaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica cu pacientul a jeun.

Valorile normale ale homocisteinemiei

Valorile de referinta pentru homocisteina se situeaza sub 12 μmol/L, limita de detectie fiind de 2,8 μmol/L.

Pot fi intalnite valori fals crescute ale aminoacidului la pacientii care urmeaza anumite tratamente medicamentoase cu preparate care contin S-adenozil-metionina, methotrexate, oxid nitric, contraceptive orale, carbamazepin, fenitoin.

Afla mai multe: