Progesteronul

Cuprins

Ce este progesteronul?


Ce este progesteronul?

Progesteronul este produs de celulele corpului galben ovarian si de glandele suprarenale. Alaturi de estrogen, acesta pregateste corpul pentru a concepe un copil.

In timpul sarcinii, acest hormon steroid este produs de placenta. Progesteronul este dificil de detectat in faza foliculara, nivelul acestuia crescand in ziua de dinaintea ovulatiei. In a doua faza a ciclului, progesteronul este eliminat prin urina, printr-un produs numit pregnandiol.

Progesteronul transforma mucoasa uterina intr-un tesut bogat in glande, care ajuta la implantarea ovulului fecundat. La nivelul glandelor mamare, progesteronul duce la proliferarea alveolelor.

Concentratia progesteronului este legata direct de dezvoltarea si regresia corpului galben. In perioada sarcinii, nivelul de progesteron creste treptat, mai ales in saptamanile 9 si 32. Cresterile pot fi pana la de 100 de ori mai mult decat in celelalte saptamani ale sarcinii. In cazul sarcinilor multiple, nivelul de progesteron este mai mare decat in cazul sarcinii unice. Progesteronul scade sensibilitatea la stimulii fiziologici ai contractiei.

Nivelurile serice de progesteron, alaturi, de beta-HCG, fac posibila diferentierea sarcinii uterine normale de sarcina ectopica sau o sarcina uterina anormala.

Testul pentru determinarea progesteronului este un prim pas in investigarea infertilitatii.

Cand sa efectuezi testul pentru progesteron?

Determinarea concentratiei de progesteron este necesara pentru confirmarea producerii ovulatiei si urmarirea fazei luteale. De asemenea, este recomandat si in urmatoarele cazuri:

  • stabilirea formarii si functionarii corpului galben
  • stabilirea statusului functional al corpului galben in cazul pacientelor cu infertilitate
  • capacitatea de functionarea a placentei pe durata sarcinii
  • testarea functiei ovariene
  • chisturi ovariene
  • avort si toxemie de sarcina
  • moarte fetala.

Cum sa te pregatesti pentru testul de progesteron?

Testul pentru determinaea nivelului de progesteron este un test de sange. Recoltarea probelor se face dimineata, pe stomacul gol. De asemenea, inainte de efectuarea testului, pacienta va mentiona data ultimei menstruatii si trimestrul de sarcina.

Tratamentul cu biotina poate duce la alterarea rezultatelor, de aceea este recomandat ca recoltarea de sange sa se faca la minim 8 ore dupa ultima administrare.

Valori normale pentru testul de progesteron

Valorile normale pentru acest test tin de varsta si sex, precum si de perioada ciclului menstrual.

Sex

Valori de referinta

Femei


• faza foliculara
• faza ovulatorie
• faza luteala
• postmenopauza

0.18 – 2.84
0.38 – 38.1
5.82 – 75.9
<0.16 – 0.4

Barbati

<0.16 – 0.47


La nivelul trimestrelor de sarcina, valorile de referinta pentru progesteron se schimba.

Prepubertar

0.3-1.8 nmol/L

Trimestrul I de sarcina

35 – 141 nmol/L

Trimestrul II de sarcina

80.8 – 264 nmol/L

Trimestrul III de sarcina

187 – 681 nmol/L


Afla mai multe: