Chirurgia Parietala

Chirurgia parietala este o ramura a chirurgiei generale care se ocupa de tratamentul defectelor parietale abdominale, atat a celor congenitale/dobandite (herniile) cat si a celor postoperatorii (eventratiile). Cele mai frecvente afectiuni tratate de chirurgia parietala sunt: hernia inghinala, hernia ombilicala, eventratia postoperatorie, hernia hiatala.

Cuprins

Hernia inghinala

Hernia inghinala este un defect parietal congenital sau castigat in cursul vietii (prin slabirea tesuturilor), manifestandu-se prin aparitia unei umflaturi in regiunea inghinala, data de prolabarea organelor din abdomen. Netratata, hernia inghinala are tendinta sa creasca in dimensiuni si se poate complica (incarcerare, strangulare).

Toate herniile inghinale la adult au indicatie chirurgicala, operatia fiind singura modalitate de tratament. La ora actuala, conform ghidurilor internationale de tratament, pentru tratarea unei hernii inghinale se impune utilizarea unei proteze (plase) de intarire.

Abordul poate fi clasic (printr-o incizie de cca. 8-10 cm) in regiunea inghinala sau minim-invaziv (laparoscopic). Abordul laparoscopic se face prin 3 incizii de mici dimeniuni (sub 1 cm), avantajele acestui procedeu fiind nete: reducerea durerii postoperatorii, recuperare rapida, absenta complicatiilor de plaga. De asemenea prin abordul laparoscopic se pot trata mai facil, intr-o singura operatie, herniile bilaterale (pe ambele parti).

Operatiile se desfasoara in anestezie generala, fiind necesara spitalizarea pentru o noapte postoperator. In cazuri selectate se poate face interventia in spitalizare de zi (pacientul se externeaza in ziua operatiei).

Hernia ombilicala

Hernia ombilicala este defectul peretelui abdominal ce apare la nivelul inelului ombilical (buricului), in aceasta regiune aparand o umflatura (bombare) ce creste in dimensiuni in evolutie. Herniile ombilicale sunt frecvent simptomatice, prin angajarea la nivelul sacului de hernie a grasimii din abdomen (epliplon) sau a anselor intestinale aparand durere, in special la efortul fizic.

Herniile ombilicale la adult au indicatie chirurgicala, datorita riscului de complicatii pe termen lung (strangulare, ocluzie intestinala, modificari cutanate pana la necroza) recomandandu-se interventia chirurgicala de la aparitie. Herniile mici (cu defect sub 1 cm diametru) se pot trata prin sutura directa, in restul cazurilor insa fiind obligatorie utilizarea unei proteze de intarire (plasa).  

Ca si in cazul herniilor inghinale abordul poate fi clasic (recomandat herniilor minore, tratate fara proteza) sau laparoscopic, repararea defectului in aceasta situatie facand-se prin cateva incizii mici (sub 1 cm) in lateralul abdomenului. Avantajele procedeului laparoscopic sunt recuperarea rapida si absenta complicatiilor de plaga.

Operatiile pentru hernie ombilicala se desfasoara in anestezie generala, fiind necesara cel mai frecvent spitalizarea pentru o noapte postoperator. Herniile mici pot fi tratate si in spitalizare de zi (externare in ziua operatiei).

Programare Online

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Eventratia postoperatorie

Eventratia postoperatorie sau hernia incizionala este defectul parietal aparut in urma unei interventii chirurgicale. Are caracteristic aparitia in timp a unei umflaturi la nivelul cicatricii postoperatorii, cu tendinta de crestere in dimensiune. Frecvent sunt simptomatice (dureroase) si de multe ori asociaza tulburari de tranzit (balonari, crampe, constipatie), aceste fenomene sugerand existenta aderentelor postoperatorii. In special in situatiile in care exista tulburari de tranzit exista un risc crescut de aparitie a complicatiilor (strangulare, ocluzie intestinala).

Tratamentul eventratiilor postoperatorii este eminamente chirurgical iar utilizarea protezelor (plaselor) de intarire este obligatorie. Abordul a fost multa vreme clasic, prin reluarea vechii incizii si plasarea unei proteze in spatele musculaturii abdominale, in ultimele decenii insa, tot mai multe eventratii fiind tratate prin abord laparoscopic, cu fixarea unei proteze in abdomen, abord ce permite o recuperare mult mai rapida si reduce aproape la zero complicatiile de plaga.

Anestezia utilizata pentru interventia chirurgicala de eventratie este cea generala iar spitalizarea postoperatorie este in medie 2-5 zile, in functie de dimensiunile defectului parietal si amploarea interventiei chirurgicale.

Hernia hiatala

Hernia hiatala este o situatie particulara reprezentata de aparitia unui defect la nivelul hiatusului esofagian, orificiul prin care esofagul trece din cavitatea toracica in abdomen. Consecinta acestui defect este migrarea jonctiunii eso-gastrice in torace si aparitia simptomatologiei caracteristice, data de refluxul continutului acid gastric la nivelul esofagului.

Exista hernii hiatale asimptomatice, ce nu asociaza reflux, insa pentru cazurile simptomatice, ce nu raspund la tratamentul specific (antisecretorii gastrice) se recomanda interventia chirurgicala. Operatia pentru hernie hiatala se face exclusiv prin abord laparoscopic, prin 3-4 incizii mici (sub 1 cm) in etajul abdominal superior. In timpul operatiei se reface hiatusul esofagian (uneori fiind necesara utilizarea unei proteze de intarire) si se confectioneaza un manson din stomac in jurul esofagului, cu rolul de a preveni refluxul acid.

Operatiile de fac in anestezie generala, recuperarea fiind rapida datorita abordului laparoscopic. In general sunt necesare 1-2 zile de spitalizare postoperator.

Alte hernii

Exista si alte defecte parietale abdominale, care in general sunt mai rare. Dintre acestea amintim: herniile de linie alba (defecte situate pe linia din mijlocul abdomenului), herniile spiegeliene (defecte in lateralul abdomenului, legate de o zona slaba preexistenta), herniile parastomiale (eventratii ce apar in jurul stomiilor digestive).

Si pentru aceste hernii se recomanda intodeauna interventia chirurgicala, abordul laparoscopic fiind si in aceste situatii cel de prima intentie, datorita recuperarii mai rapide.

La Spitalului Medicover Cluj exista aparatura de ultima generatie (turn de laparoscopie 4k) precum si o gama variata de materiale (proteze) adecvate fiecarui tip de hernie. Experienta medicilor axati pe chirurgia parietala, in special prin abord minim-invaziv (laparoscopic), combinate cu resursele materiale disponibile in cadrul Spitalului Medicover Cluj asigura un tratament la cele mai inalte standarde pentru patologia herniara.

 

Echipa medicala (chirurgie parietala)