Ecografia pelvina

Ecografia pelvina

Cuprins

Ce este ecografia pelvina?

Ecografia pelvina reprezinta o investigatie imagistica care utilizeaza ultrasunetele pentru examinarea organelor situate in micul bazin, realizand sectiuni transversale si longitudinale deasupra pubelui. Ecografia pelvina permite vizualizarea uterului, trompelor uterine, ovarelor, fundului de sac Douglas si tractul urinar inferior la persoanele de sex feminin, iar la cele de sex masculin alaturi de vezica urinara pot fi investigate prostata si veziculele seminale.

Cum se efectueaza ecografia pelvina?

Imaginea ecografica se formeaza prin reflectarea ultrasunetelor, emise cu ajutorul unui transductor, de catre structurile tisulare intraabdominale. Undele reflectate sunt captate de catre transductor si convertite in imagini detaliate a organelor pelvine.

Avantajul major al ecografiei pelvine fata de investigatiile imagistice iradiante (de tipul computer tomograf) este oferit de lipsa iradierii si posibilitatea de examinare de catre medicul specialist chiar si a pacientilor cu dispozitive cardiace sau implanturi protetice, obiectele metalice neifluentand rezultatele investigatiei.

Ecografia pelvina

Cand este indicata ecografia pelvina?

Ecografia pelvina este indicata la persoanele de sex feminin in cazul simptomatologiei ginecologice reprezentate de sangerari anormale, sindrom algic pelvin, evaluarea sarcinii, urmarirea unor patologii cunoscute la nivelul vezicii, uterului, colului, trompelor sau ovarelor. Este indicat ca investigatia sa fie efectuata cu vezica urinara plina, in zilele 4-9 ale ciclului menstrua, atunci cand endometrul este subtire si faciliteaza identificarea eventualelor formatiuni polipoide.

La barbati ecografia pelvina este utila pentru investigarea cauzelor de infertilitate si a simptomatologiei clinice sugestive pentru afectiunile tumorale sau inflamatorii ale prostate sau veziculelor seminale.

Vezica urinara se examineaza ecografic inainte de mictiune si poate fi decelata prezenta de calculi intravezicali, polipi, diverticuli sau tumori vezicale sau modificari inflamatorii ale peretilor.

Uterul este situat posterior de vezica urinara si prezinta structura omogena cu miometrul, muschiul uterin, mai gros, hipoecogen, fiind situat in periferie, iar endometrul hiperecogen, central, poate avea dimensiuni diferite in functie de fazele ciclului menstrual.

Ecografia pelvina poate diagnostica malformatii uterine (uter septat, bicorn, infantil), fibroamele uterine, formatiuni endometriale (polipi, cancer endometrial), endometrioza, fiind utila pentru stabilirea diagnosticului de sarcina intrauterina si monitorizarea pacientelor cu dispozitive intrauterine contraceptive-sterilet.

Ovarele se pot evidentia prin baleierea transductorului la stanga si la dreapta uterului si apar ca structuri usor hipoecogene rotund-ovalare.

Investigatia este utila in stabilirea diagnosticului de ovare polichistice, formatiuni benigne sau maligne ovariene, sindroame inflamatorii sau torsiune ovariana.

Examinarea ecografica a trompelor uterine este cel mai frecvent recomandata in cazul pacientelor cu infertilitate, pentru evaluarea cauzelor obstructive care pot produce blocaje. Investigatia poate stabili si diagnosticul sarcinii extrauterine cu localizare la nivelul uneia din trompele uterine, dilatatiilor sau inflamatiilor tubare, salpingitei si poate ridica suspiciunea asupra prezentei, hidro sau piosalpinxului.

Fundul de sac Douglas reprezinta cea mai ai decliva portiune a pelvisului fiind delimitata anterior de uter si posterior de catre rect. Examinarea ecografica a fundului de sac Douglas permite identificarea colectiilor lichidiene la acest nivel care pot aparea in diferite patologii de tipul bolilor inflamatorii pelvine, abceselor ovariene, sarcinilor extrauterine, endometriozei, peritonitelor sau rupturilor de chist ovarian.

Prostata inconjoara prima parte a uretrei si este situata imediat sub vezica urinara si anterior de rect. Examinarea ecografica a prostatei se face inainte de mictiune, cu vezica urinara plina si are rol de stabilire a diagnosticului afectiunilor inflamatorii sau tumorale benigne sau maligne- adenom sau cancer.

Veziculele seminale sunt examinate prin intermediul ecografiei pelvine pentru evidentierea cauzelor de infertilitate masculina si monitorizarea pacientului in timpul tratamentului. Investigatia aduce detalii despre volumul, forma si dispozitia veziculei seminale in raport cu prostata si restul organelor pelvine si poate orienta diagnosticul spermatocistitei si abcesului veziculei seminale.

Solicita o programare online

sau apeleaza Call Center

021 9896

Consultant Medical 
Dr. Adrian Nicolescu