RMN-ul/ IRM-ul reprezinta o investigatie non-invaziva si nedureroasa pentru pacient. Faciliteaza obtinerea unor date clinice extrem de precise.
Cunoscuta sub mai multe denumiri – cea veche RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara) si cea noua, IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica), investigatia este o tehnica imagistica avansata, care utilizeaza un camp magnetic foarte puternic pentru a putea “vedea” in interiorul corpului. Tehnica IRM nu presupune folosirea de radiatii sau iradiere nociva, pana in prezent nu exista dovezi ca rezonanta magnetica ar putea avea efecte nocive asupra organismului. (* de vazut lista cu contraindicatii).
Echipamentul MAGNETOM Avanto de la Siemens reprezinta excelenta in imagistica prin rezonanta magnetica. Dotat cu un numar mare de aplicatii clinice, permite examinari pentru toate domeniile imagisticii prin rezonanta magnetica: neurologie, ortopedie, imagistica abdominala si pelvina, pediatrie si oncologie.
Indicatii pentru investigatii
RMN cerebral (la nivelul capului)
RMN-ului la nivelul etajului cranio-cerebral asigura o diagnosticare precisa si stadializarea bolii. Investigatia RMN cerebral este recomandata de catre medicul specialist pentru:
- Detectarea precisa si stadializarea exacta a accidentelor vasculare cerebrale
- Stabilirea tipului de AVC - hemoragic sau ischemic
- Detectarea patologie infectioase - abcese, parazitoze, infectii virale intracerebrale
- Detectarea patologiei oncologice - tumori intracerebrale
- In ceea ce priveste detectarea patologiei vasculare intracraniene (anevrisme, malformatii vasculare), aplicatii speciale pot reconstrui cu acuratete structura arteriala si venoasa intracraniana, fara a fi nevoie de substanta de contrast introdusa pe vena, deci cu maxim de confort pentru pacient.
RMN de abdomen si pelvis
- Se poate investiga cu succes patologia organelor interne de orice natura - traumatica, infectioasa, tumorala, congenitala, etc, in special la nivelul organelor parenchimatoase (solide) cum ar fi ficatul, pancreasul, splina, rinichii, organele genitale interne atat la barbati, cat si la femei
- Identifica prezenta unor anomalii, nu doar la nivel de organe abdominale, ci si al tesuturilor
- Depisteaza hemoragii, malformatii, boli inflamatorii intestinale (BII).
RMN pentru oase, muschi si articulatii
In cazul problemelor musculo-scheletice (ortopedie), prin intermediul sistemului de rezonanta magnetica se pot reproduce cu acuratete imagini, clare, detaliate.
- Rezonanta magnetica este valoroasa in diagnosticarea cu precizie a patologiei sportive - intinderi/rupturi musculare sau ligamentare, entorse, luxatii, fracturi
- In patologia degenerativa (osteoartrita) unde poate stabili cu exactitate gradul de afectare a cartilajului sau gradul de extensie al unor leziuni precum necroza aseptica de cap femural
In patologia infectioasa sau oncologica unde ofera detalii inestimabile in ceea ce priveste extensia loco-regionala a fenomenelor amintite.
RMN la coloana vertebrala
- Permite depistarea precoce a afectiunilor acesteia - patologie discala degenerativa – hernii de disc, malformatii, boli ale cordonului medular
- De asemenea ofera informatii asupra maduvei osoase vertebrale, locul detectie al unor boli sistemice precum limfoamele sau alte afectiuni sangvine.
RMN-ul permite completarea informatiile privind structura organelor interne cu informatii de valoare privind functia anumitor organe sau tesuturi, si astfel devine o unealta neegalata in detectarea precoce in oncologie si nu numai, alterarea functiei unui organ/tesut precedand de obicei modificarile structurale.