RMN

Rezonanța Magnetică Nucleară

Cunoscută sub mai multe denumiri - cea veche RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) și cea nouă, IRM (Imagistică prin Rezonanță Magnetică) este o tehnică imagistică avansată, care utilizează un câmp magnetic foarte puternic pentru a putea “vedea” în interiorul corpului. Tehnică IRM nu presupune folosirea de radiații sau iradiere nocivă, până în prezent nu există dovezi că rezonanță magnetică ar putea avea efecte nocive asupra organismului. (* de văzut lista cu contraindicații)
Echipamentul MAGNETOM Avanto de la Siemens reprezintă excelența în imagistică prin rezonanță  magnetică. Dotat cu un număr mare de aplicații clinice, permite examinări pentru toate domeniile imagisticii prin rezonanță magnetică: neurologie, ortopedie, imagistică abdominală și pelvină, pediatrie și oncologie.
 
Indicațiile investigației prin rezonanță magnetică sunt nenumărate, printre care amintim:
 • la nivelul capului: detectarea precisă și stadializarea exactă a accidentelor vasculare cerebrale, stabilirea tipului acestora (hemoragic sau ischemic), detectarea patologie infecțioase (abcese, parazitoze, infecții virale intracerebrale), precum și detectarea patologiei oncologice (tumori intracerebrale). În ceea ce privește detectarea patologiei vasculare intracraniene (anevrisme, malformații vasculare), aplicații speciale pot reconstrui cu acuratețe structura arterială și venoasă intracraniana, fără a fi nevoie de substanță de contrast introdusă pe venă, deci cu maxim de confort pentru pacient.
 • la nivelul corpului (abdomen și pelvis) – se poate investiga cu succes patologia organelor interne de orice natură  (traumatică, infecțioasă, tumorală, congenitală, etc), în special la nivelul organelor  parenchimatoase (solide) cum ar fi ficatul, pancreasul, splina, rinichii, organele genitale interne atât la bărbat cât și la femeie.
 • în ceea ce privește  investigarea patologiei aparatului locomotor (oase, mușchi, articulații), rezonanță magnetică este valoroasă în diagnosticarea cu precizie a patologiei sportive (întinderi/rupturi musculare sau ligamentare, entorse, luxații, fracturi), în patologia degenerativă (osteoartrita) unde poate stabili cu exactitate gradul de afectare a cartilajului, sau gradul de extensie al unor leziuni precum necroză aseptică de cap femural, precum și în patologia infecțioasă sau oncologica unde oferă detalii inestimabile în ceea ce privește extensia loco-regională a fenomenelor amintite.
 • examinare coloanei vertebrale permite depistarea precoce a afecțiunilor acesteia (patologie discala degenerativă – hernii de disc, malformații, boli ale cordonului medular). De asemenea oferă informații asupra măduvei osoase vertebrale, locul detecție al unor boli sistemice precum limfoamele sau alte afecțiuni sangvine.
 • rezonanță magnetică permite completarea informațiile privind structura organelor interne  cu informații de valoare privind funcția anumitor organe sau țesuturi, și astfel devine o unealtă neegalată în detectarea precoce în oncologie și nu numai, alterarea funcției unui organ/țesut precedand de obicei modificările structurale.

Întrebări frecvente despre RMN

Ce este investigația prin rezonanță magnetică?

Cunoscută sub mai multe denumiri – cea veche RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) și cea nouă, IRM (Imagistică prin Rezonanță Magnetică) este o tehnică imagistică avansată, care utilizează un câmp magnetic foarte puternic pentru putea “vedea” în interiorul corpului. Tehnică IRM nu presupune folosirea de radiații sau iradiere nocivă, până în prezent nu există dovezi că rezonanță magnetică ar putea avea efecte nocive asupra organismului.

Trebuie să fac anumite pregătiri înainte de examinare IRM?

De obicei nu. Chiar dacă poți mânca și bea lichide în mod normal, ar fi totuși bine să nu o mai faci cu aproximativ 2-3 ore înainte de examinare. Pentru confortul tău este indicat să mergi la toaletă înainte de a intră în sala de examinare. Pentru examinarea de cap ar fi ideal dacă te-ai putea demachia (dacă eșți femeie).

Ce documente trebuie să aduc cu mine în ziua examinării?

 • trimiterea de la medicul curant
 • lista scrisă cu medicamentele pe care le luați în mod obișnuit
 • dosarul cu examinările precedente (radiografii, ecografii, computer tomografii sau rezonanțe magnetice)
 • toate analizele de sânge (în special cele care investighează funcția renală: uree, creatinina)

Ce se întâmplă imediat înainte de examinare?

La sosire, ți se vor pune mai multe întrebări, cele mai importante fiind cele privitoare la existența sau nu a unui stimulator cardiac (pacemaker), a valvelor cardice sau a altor tipuri de instrumente medicale ce conțîn fier în interiorul corpului mai ales la nivelul ochilor sau în interiorul capului.

Pentru a obține imagini de bună calitate, vei fi rugat să te dezbraci de toate veștmintele care conțîn agrafe, nasturi, fermoare, curele cu cataramă. Vei fi rugat să lași în cabina de schimb, care se va încuia, bijuteriile, portmoneul, ceasul, cheile, cărțile de credit cu bandă magnetică, precum și telefonul mobil.

Cum se desfășoară examinarea?

Vei intra în sala de examinare, care se va închide în timpul examinării tale. Vei fi rugat să te întinzi pe un pat care se va deplasa în interiorul și în afară unui fel de tunel (care reprezintă în magnetul ce va realiza investigația).  În cele mai multe cazuri vei stă culcat pe spate, există situații particulare în care vei fi rugat să stai în altă poziție.

Un dispozitiv denumit “antena” va fi poziționat în jurul regiunii care va fi examinată. Acesta va permite realizarea unor imagini deosebit de clare în regiunea respectivă. În momentul în care eșți în poziția necesară, masă de examinare va alunecă în spațiul din interiorul magnetului. În funcție de regiunea examinată este posibil să ramani cu capul în afară magnetului, dar trebuie să șții că de obicei regiunea de examinat va stă în mijlocul magnetului. Asistență va părăși camera de examinare, dar va fi în contact vizual și auditiv cu ține, prin intermediul unui sistem de tip interfon și a unei camere de supraveghere.

În timpul examinării vei fi singur în sala de examinare, iar comunicare cu personalul medical se va face prin intermediul unui microfon. Echipa medicală este foarte aproape de ține, în spatele unui geam special, și te vor vedea și te vor auzi pe parcursul întregului examen. Pentru a chema echipa medicală sau pentru a ne spune ceva, ai la dispoziție o sonerie pe care o vei ține în mâna.  Examenul poate fi întrerupt în orice moment dacă este cazul.

Ce trebuie să fac în timpul examinării?

Vei rămâne în sala de examinare între 30 și 60 de minute. Examinarea este alcătuită din serii de secvențe, care durează fiecare între 1 și 6 minute, cu mici pauze între ele.

Cooperarea ta este foarte importantă: trebuie să rămâi perfect nemișcât. Relaxează-te și încearcă să rămâi cât mai nemișcât cu putință. Orice mișcare în timpul examinării duce la scăderea importantă a calității imaginii, care pot deveni neinterpretabile.

În anumite cazuri, îți vom comunica prin microfon să îți ții respirația pentru câteva secunde. Dacă este vorba de o examinare a capului este recomandat să ții ochii închiși și să limitezi la minim mișcarea globilor oculari.

Voi simți ceva în timpul examinării?

În timpul examinării vei auzi zgomote ritmice, destul de puternice, produse de aparat în timpul funcționarii. Pentru a diminua disconfortul creat de aceste zgomote, vei avea cășți antifonice la urechi și opțional vei putea ascultă muzică

Examinarea IRM este lipsa de durere și destul de confortabilă. Cerință principala este nemișcarea.

În anumite cazuri, poate fi nevoie de o injecție cu substanță de contrast, pentru o mai bună vizulizarea a ariilor de interes. Injecția se va face intravenos, la nivelul plicii cotului.

Cum știu dacă am nevoie de substanță de contrast?

În multe cazuri examinarea IRM se poate realiza fără substanță de contrast.

În funcție de patologia ta, în anumite situații se poate că medicul radiolog să aibă nevoie de substanță de contrast pentru a vizualiza cu detalii superioare un anumit aspect.  Decizia injectării substanței de contrast este a medicului radiolog-imagist, care decide acest lucru după vizualizarea imaginilor preliminare efectuate fără contrast.

Injecția pentru rezonanță magnetică: care sunt  riscurile?

Produsul de contrast injectabil cel mai des utilizat este pe baza de Gadoliniu. Acest produs este de obicei bine tolerat. Sunt posibile reacții alergice banale precum urticaria.  Reacții alergice grave sunt cu totul excepționale.

Injectarea intravenoasă poate provoca în cazuri rare  un mic hematom la locul injectării, care va dispărea treptat în câteva zile.

În timpul injectării, sub efectul presiunii, se poate produce un reflux al substanței de contrast sub piele.

Dacă simțiți durere puternică la locul injectării, te rugăm să o semnalezi imediat. Aceste complicații sunt rare și pot necesită un tratament local în mod excepțional.

Ce se întâmplă după examinare?

În majoritatea cazurilor nu vei simți nimic particular. Nu ezită însă să contactezi echipa medicală pentru orice ți se pare anormal.

Când pot intra în posesia rezultatului examinării efectuate?

Un prim comentariu va putea fi oferit imediat după examinare, și nu va putea fi decât un răspuns preliminar, general. Raportul final, detaliat,  asupra investigației necesită o  analiză complexă pe un computer specializat, compararea cu eventualele examinări anterioare și va fi redactat de către medicul specialist radiolog începând cu ziua următoare examinării.

Poate exista vreun motiv pentru care să nu fac această examinare?

Există câteva situații în care examinarea IRM este contraindicată. Acestea sunt:
 • dacă ai un stimulator cardiac (pace maker)
 • dacă ai proteze valvulare cardiace (metalice)
 • dacă ai implantat un stimulator neuronal
 • dacă ai clipsuri/stenturi/spirale intravasculare metalice cu componentă feroasă la nivel intracranian.
 • dacă ai fragmente metalice (schije, așchii) la nivelul capului în special ochi sau orbită

Nu sunt sigur despre tipul de implant pe care îl am în corp. Ce să fac?

Orice alt fel de implant metalic în corpul tău, materiale chirurgicale sau nu, prezența tatuajelor sau a dispozitivelor contraceptive intrauterine trebuie raportate medicului radiolog pentru a se decide posibilitatea sau nu a efecturarii investigației. În continuare, vom încerca să explicăm câteva dintre posibilele dispozitive medicale care pot interfera cu examinarea IRM.

Stimulatorul cardiac (pacemakerul) nu va permite să efectuați examinarea IRM. La intrarea în camera de examinare, câmpul magnetic al instalației va afecta sever funcționarea acestuia cu riscuri severe asupra stării tale, inclusiv deces. Dacă ai un astfel de dispozitiv, anulează programarea la examinarea IRM și vorbește cu medicul tcau urant sau radiolog pentru a găși o alternativă la examinarea IRM.
Firele metalice de sutură sternală după operațiile pe cord deschis sunt în general compatibile, dar este nevoie a se verifică specificațiile.

Posibilitatea existenței de fragmente metalice în ochi/orbită

Dacă ai avut vreodată schije sau fragmente metalice în ochi sau în orbită, te rugăm să anunți acest lucru, chiar dacă acest lucru s-a întâmplat cu foarte mult timp în urmă. Chiar dacă ele au fost extrase sau au ieșit singure, există posibilitatea să existe încă fragmente nedetectate. De aceea singură modalitate de a ne asigura că nu mai există astfel de fragmente este de a efectua o radiografie de craniu. Riscul că aceste posibile fragmente metalice să se deplasese și să îți rănească ochiul (posibil orbire) este foarte ridicat.

Clipsurile anevrismale?

Sunt dispozitive utilizate în neurochirurgie și în funcție de compoziția lor pot să incompatibile cu examinarea de prin rezonanță magnetică. De aceea, dacă ai suferit vreodată o astfel de intervenție, este absolut necesar să prezinți datele tehnice ale dispozitivelor implantate pentru a verifică compatibilitatea lor.

Valvele cardiace mecanice – deși există modele compatibile cu rezontanta magnetică, examinare IRM trebuie făcută în după verificarea compatibilității acestora. De asemenea, este important de știut prezența sau nu a stimulatorului cardiac asociat, care este o contraindicație absolută a investigației.

Firele implantate, stimulatoarele și bateriile aferente diferitelor sisteme medicale implantabile în corp sunt o contraindicație absolută a examinării și pot produce vătămări grave sau chiar deces în timpul examinării.

Stenturile intravasculare

Sunt dispozitive medicale intravasculare, cu localizări diverse (vasele cerebrală, vasele inimii, alte vase), care au că rol principal menținerea deschisă a vasului respectiv. Sunt de metal, de obicei compatibil cu rezonanță magnetică (în funcție de model) și pot fi acoperite cu diferite substanțe medicametoase, mai ales cele de la nivelul inimii. Ele se introduc în corp prin manevre interventionale, pe calea marilor vase ale membrelor.

Filtrele de venă cava tip umbrela – unele pot fi compatibile cu IRM-ul, dar trebuie verificat fiecare model în parte.

Aparatele auditive trebuie scoase în timpul examinării.

Materialele de osteosinteza utilizate în ortopedie (plăci, tije, șuruburi) pot fi compatibile cu rezonanță magnetică, însă este necesar să furnizezi datele tehnice ale acestora pentru verificare (de la ortopedul tău)

Protezele articulare (sold, genunchi) pot fi de obicei scanate în funcție de caracteristicile tehnice, însă examinare regiunii respective este suboptimala și necesită o colaborare directă cu medicul ortoped trimitator, precum și consultarea compatibilității pentru fiecare model în parte.
Dacă ai suferit operații la nivelul ochilor sau urechilor este important să anunțați medicul radiolog, pentru că deși majoritatea sunt inofensive, unele implanturi pot să nu fie compatibile.

Lentilele de contact pot fi utilizate fără probleme, atâta timp că puteți stă cu ochii închiși fără să va deranjeze.

Lucrările dentare (plombe, proteze, implanturi dentare) sunt în general compatibile cu rezonanță magnetică, dar pot cauza artefacte în imagine (lipsa de informație, distorsiuni) în zonele de apropiere. Dacă însă totuși ai lucrări dentare extensive și permanente, discuta cu medicul radiolog acest lucru.

Cateterele venoase centrale sunt în general compatibile, dar totuși este nevoie de datele tehnice ale acestora, obținute de la medicul curant.

Plasele utilizate în operațiile de hernie sunt compatibile cu examinarea, chiar dacă sunt metalice.

Dispozitivele uterine implantabile sunt de obicei compatibile cu examinare, dar pot crea artefacte locale.

Cristalinul implantabil (în urmă unei operații de cataractă) este compatibil cu rezonanță magnetică

Plasturii cu substanțe medicamentoase (nitroglicerină, anticoncepționale, nicotină) trebuie scoase înaintea examinării (conțîn un mic fir metalic ce poate cauza probleme în timpul examinării).

Sarcina nu reprezintă o contraindicație a examinării, în prezent nefiind cunoscute efecte adverse asupra fătului. Totuși din motive de precauție, examinarea în primul trimestru al sarcinii ar trebui evitată.

Examinarea femeii care alăptează poate fi efectuată fără probleme, fără contrast. Dacă este nevoie de substanță de contrast, va necesară întreruperea alăptării pentru 48 de ore.

Inelele pot fi păstrate pe deget, atât timp cât nu intră în aria de scanare, dar dacă sunt ușor de scos este de preferat să fie scoase. La fel și pentru cercei și alte bijuterii.

De ce este nevoie să mă demachiez?

Unele produse cosmetice conțîn diferite pudre metalice care pot interfera cu imaginea, producând artfeacte și alterand calitatea imaginii, de aceea pentru examinarea regiunii capului este bine să te demachiezi.

Prețuri

   
ARTRO RM 810.00
CAS Colangio RMN 300.00
CAS RMN ABDOMEN INFERIOR( PELVIS) CU SUBSTANTA DE CONTRAST 700.00
CAS RMN ABDOMEN INFERIOR( PELVIS) NATIV 450.00
CAS RMN ABDOMEN SUPERIOR CU SUBSTANTA DE CONTRAST 700.00
CAS RMN ABDOMEN SUPERIOR NATIV 450.00
CAS RMN abdominal cu substanta de contrast si colangio RMN 800.00
CAS RMN APARAT URINAR CU SECVENTA UROGRAFICA (include SC) 850.00
CAS RMN ARTICULATIE CU SUBSTANTA DE CONTRAST ( GENUNCHI/UMAR/GLEZNA/COT/MANA/TEMPORO MANDIBULARE) 700.00
CAS RMN ARTICULATIE NATIV ( GENUNCHI/UMAR/GLEZNA/COT/MANA/TEMPORO MANDIBULARE) 450.00
CAS RMN CEREBRAL CU SUBSTANTA DE CONTRAST 700.00
CAS RMN CEREBRAL NATIV 450.00
CAS RMN COLOANA O SECTIUNE (CERVICALA, TORACALA SAU LOMBARA) 450.00
CAS RMN COLOANA O SECTIUNE CU SUBSTANTA DE CONTRAST (CERVICALA, TORACALA SAU LOMBARA) 700.00
CAS RMN EXTREMITATI ( brat sau antebrat sau coapsa sau gamba) 450.00
CAS RMN EXTREMITATI ( brat sau antebrat sau coapsa sau gamba) CU SUBSTANTA DE CONTRAST 700.00
CAS RMN REGIUNE GAT CU SUBSTANTA DE CONTRAST 700.00
CAS RMN REGIUNE GAT NATIV 450.00
CAS RMN SANI BILATERAL (CU SUBSTANTA DE CONTRAST) 0.00
CAS RMN SANI NATIV- BILATERAL 0.00
CAS RMN sinusuri 450.00
CAS RMN TORACE CU SUBSTANTA DE CONTRAST 700.00
CAS RMN TORACE NATIV 450.00
CD RMN 30.00
Entero RM 845.00
Film RMN 50.00
Interpretare RMN 210.00
RMN 2 REGIUNI COLOANA VERTEBRALA NATIV 1,040.00
RMN 3 REGIUNI COLOANA VERTEBRALA NATIV (CERVICALA+DORSALA+LOMBARA) 1,500.00
RMN ABDOMEN + PELVIS + COLANGIOGRAFIE 1,210.00
RMN ABDOMEN INFERIOR (PELVIS) NATIV 750.00
RMN ABDOMEN SUPERIOR NATIV 810.00
RMN ABDOMEN+PELVIS, NATIV 1,155.00
RMN ANTEBRAT 660.00
RMN ANTEPICIOR 760.00
RMN APARAT URINAR CU SECVENTA UROGRAFICA 695.00
RMN ARTICULATIE COT 760.00
RMN ARTICULATIE COXO-FEMURALA SOLD 695.00
RMN ARTICULATIE GENUNCHI 760.00
RMN ARTICULATIE GLEZNA 760.00
RMN ARTICULATIE MANA 760.00
RMN ARTICULATIE UMAR 760.00
RMN ARTICULATII SACROILIACE 580.00
RMN ARTICULATII TEMPORO-MANDIBULARE 760.00
RMN BAZIN OSOS NATIV 715.00
RMN BRAT 660.00
RMN CEREBRAL NATIV 640.00
RMN COAPSA 660.00
RMN COLOANA CERVICALA NATIV 650.00
RMN COLOANA LOMBARA NATIV 650.00
RMN COLOANA LOMBARA SI ARTICULATII SACROILIACE NATIV 1,090.00
RMN COLOANA TORACALA NATIV 650.00
RMN DE MEDIASTIN 695.00
RMN GAMBA 660.00
RMN HIPOFIZA NATIV 725.00
RMN masuratori articulatie - secventa suplimentara 230.00
RMN NERVI CRANIENI 115.00
RMN ORBITE NATIV 695.00
RMN PERETE TORACIC SAU ABDOMINAL 660.00
RMN REGIUNE GAT NATIV 705.00
RMN SAN (CU SUBSTANTA DE CONTRAST INCLUSA) 1,210.00
RMN SAN NATIV- BILATERAL 760.00
RMN SECVENTA ANGIO NATIV CEREBRAL 95.00
RMN SECVENTA COLANGIOGRAFIE NATIVA 115.00
RMN SINUSURI/MASIV FACIAL NATIV 725.00
RMN URECHE INTERNA/STANCA TEMPORALA NATIV 725.00
SUBSTANTA DE CONTRAST RMN 290.00