PRP (infiltratii intraarticulare)

Ce reprezinta infiltratiile intra articulare cu PRP

Infiltratiile cu PRP sau platelet rich plasma reprezinta cea mai recenta metoda de tratament in cazul afectiunilor ligamentare si articulare de diferite etiologii. Plasma imbogatita cu trombocite care urmeaza a fi administrata la nivel intra articular este obtinuta din sangele venos al pacientului dupa centrifugarea acestuia.

PRP contine de 9 ori mai multe trombocite fata de sangele circulant al pacientului si contribuie la initierea proceselor de vindecare ligamentare si articulare prin aportul crescut de factori de crestere continuti de plachete: factor de crestere derivat din trombocite, TGF beta, factorul de crestere insulinic, factorul de crestere al endoteliului vascular si factorul de crestere epidermica.

Ortobiolgia constituie o stiinta relativ recent descoperita, care presupune introducerea de terapii biologice pe baza de celule, plasma imbogatita cu trombocite, concentrat de maduva osoasa si grefe de tesut adipos proprii pacientului, pentru tratarea diferitelor tipuri de afectiuni ale aparatului locomotor. Administrarea de produse autologe (obtinute din sangele propriu al pacientului) poate temporiza (amana) in anumite situatii interventiile chirurgicale ortopedice reparatorii prin stimularea sintezei de celule sanatoase si accelerarea proceselor fiziologice de vindecare ale tesuturilor lezate.

Indicatiile pentru realizarea infiltratiilor intra articulare

Plasma imbogatita cu trombocite reprezinta o tehnica ortobiologica din ce in ce mai frecvent utilizata in practica medicala curenta, ca metoda adjuvanta de tratament in cazul diferitelor tipuri de afectiuni musculo scheletale printre care se regasesc:

  • leziunile cartilajului articular ale umarului, soldului si genunchiului;
  • leziunile tendonului achilean;
  • traumatismele si fisurile coafei rotatorii;
  • osteoartrita;
  • traumatisme ale ligamentului incrucisat anterior;
  • dureri cronice la nivelul articulatiei genunchiului;
  • durere si instabilitate pelvina;
  • leziuni sau durere la nivelul coloanei vertebrale in diferite segmente ale acesteia;
  • epicondilita laterala;
  • rupturi musculare.

Tipuri de infiltratii intraarticulare

In prezent exista 3 mari categorii de infiltratii intra articulare care pot fi efectuata la recomandarea medicului ortoped in functie de patologia adresata si anume:

  • infiltratiile cu derivate de cortizon (corticosteroizi): administrarea intra articulara de corticosteroizi diminueaza inflamatia articulara si durerea asociata acesteia;
  • infiltratii cu acid hialuronic-un polizaharid sintetic cu rol de protectie a sinovialei si a cartilajelor care invelesc suprafetele articulare;
  • PRP platelet rich plasma cu rol de accelerare al proceselor reparative fiziologice ale organismului utilizata in mod frecvent in cadrul infiltratiilor de genunchi pentru tratarea artrozei sau condromalaciei genunchiului, tendinitele genunchiului (tendon rotulian/cvadriceps/tract iliotibial) dar si pentru ale afectiuni ale sistemului locomotor.

Pregatirea pentru infiltratia cu PRP

Se recomanda ca inainte cu o zi si in dimineata realizarii procedurii pacientul sa se hidrateze suficient pentru imbunatatirea calitatii probei biologice recoltate (sangele venos recoltat va furniza plasma de calitate mai buna dupa centrifugare daca se consuma 2-3 l de apa in ziua precedenta). In cazul in care pacientul prezinta o infectie virala sau bacteriana a tractului respirator, digestiv, urinar, inclusiv abces dentar sau se afla sub tratament de lunga durata cu medicamente antiinflamatorii se recomanda amanarea procedurii pana la remiterea afectiunilor sau intreruperea temporara a medicatiei de fond.

Cum se realizeaza infiltratiile intra articulare cu PRP

Infiltrațiile cu PRP presupun obtinerea initiala a fractiunii plasmatice care urmeaza a fi utilizata in cadrul tratamentului ortobiologic si implica:

  • recoltarea unei cantitati aproximative de 10 ml de sange venos al pacientului, intr un vacutainer special, prevazut cu factori de activare si plasma artificiala;
  • centrifugare timp de 5-10 minute a sangelui recoltat;
  • separarea fractiunii plasmatice imbogatite cu trombocite obtinute in urma centrifugarii.

Administrarea intra articulara a plasmei astfel obtinute este efectuata de catre medicul specialist ortoped sub ghidaj ecografic, cu ajutorul unui ac steril de mici dimensiuni. Infiltratia intra articulara cu PRP dureaza aproximativ 15 minute si poate fi efectuata in conditii de ambulator (nu este necesara spitalizarea) la cabinetul de consultatii al medicului ortoped.

Este indicata evitarea efortului fizic intens si suprasolicitarea articulatiei la nivelul careia s a realizat infiltratia in primele 24 de ore dupa interventia terapeutica. Paradoxal, marea majoritate a pacientilor acuza o crestere a intensitatii durerii la nivelul articulatiei tratate in primele 2-3 zile post interventional, acest disconfort fiind asociat fazei de inflamatie locala care apare inainte de etapa de proliferare celulara si de remodelare tisulara care favorizeaza vindecarea leziunilor.

Disconfortul algic secundar infiltratiilor cu plasma imbogatita cu trombocite poate fi ameliorat prin aplicarea de gheata in zona care a fost injectata in timpul procedurii. De retinut este faptul ca este contraindicata administrarea de antiinflamatoare pacientilor care au necesitat infiltratii cu PRP.

Intrebari frecvente cu privire la infiltratiile intra articulare cu PRP

Care sunt complicatiile infiltratiilor intra articulare cu PRP?

Infiltrațiile intra articulare cu plasma imbogatita cu trombocite pot asocia in anumite situatii complicatii postprocedurale reprezentate de hematom si infectia la locul administrarii substantei autologe, infectie sistemica (sepsis) si febra.

Care sunt contraindicatiile tratamentului cu PRP?

Administrarea intra articulara de plasma imbogatita cu trombocite este contraindicata persoanelor diagnosticate cu tulburări de coagulare si hemostaza de tipul hemofiliei si cele aflate sub tratament anticoagulant (Sintrom, Pradaxa, Trombostop, Warfarina,Eliquis).

Cat de des este necesara efectuarea infiltratiilor intra articulare cu PRP?

In functie de severitatea afectiunii si complexitatea cazului, medicul ortoped poate recomanda efectuarea a 1-3 infiltratii la nivelul articulatiei lezate cu un interval de 7-14 zile intre 2 proceduri succesive.

In cat timp se observa efectele benefice ale terapiei cu PRP?

Procesul de regenerare favorizat de actiunea factorilor de crestere trombocitari continuti de catre PRP este initiat in 2-3 saptamani dupa efectuarea procedurii si poate dura pana la 6-9 luni dupa finalizarea terapiei.

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA