Electrorezectie col uterin / electrocauterizare col uterin ERAD

Ce reprezinta electrorezectia de col uterin

Conizatia cu ansa diatermica, electrorezectia sau ERAD-electrorezectie cu ansa diatermica mai este cunoscuta si sub denumirea de excizie cu ansa electrificata LEEP-loop electrical excision procedure sau LEETZ-large loop excision of the transformation zone. ERAD este o procedura chirurgicala prin care se poate preleva o mostre de tesut de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei anse metalice subtiri electrificate.

Aceasta procedura este realizata de catre medicul ginecolog la pacientele cu leziuni ale colului uterin in prezenta carora testul Papanicolau a evidentiat existenta unor modificari celulare patologice. Procedura se poate realiza dupa administrare de anestezie locala sau generala si nu necesita perioada de recuperare dupa finalizare.

Tipuri de electrorezectie a colului

Electrorezectia de col uterin ERAD reprezinta o manevra chirurgicala cu rol diagnostic atunci cand se intentioneaza recoltarea unei probe de tesut lezional al colului uterin cu scopul obtinerii unui diagnostic histopatologic ulterior. Interventia este in acelasi timp si o procedura terapuetica in cadrul careia pot fi excizate tesuturi cervicale anormale cu risc de evolutie maligna.

Pregatirea pentru ERAD

Pacientele care opteaza pentru realizarea ERAD dupa administrare de anestezie generala sunt indrumate sa inceteze aportul alimentar si cel hidric cu cel putin 8 ore inainte de efectuarea interventiei. In situatia in care pacienta se afla sub medicatie anticoagulanta pentru alte comorbiditati asociate, poate fi necesara ajustarea dozelor sau intreruperea tratamentului pentru cateva zile in functie de recomandarile medicului curant.

ERAD se realizeaza in afara perioadei menstruale si in absenta infectiilor vaginale sau de col uterin, astfel incat pacienta este indrumata sa efectueze un set de investigatii de laborator reprezentate de cultura de col uterin si/sau secretie vaginala cu cateva zile inainte de procedura, pentru excluderea posibilitatii unei patologii infectioase locale.

Indicatiile ERAD

ERAD este utilizata in principal pentru prelevarea de biopsii cervicale in vederea examinarii histopatologice ulterioare si confirmarea/infirmarea unui diagnostic de leziune precanceroasa a colului uterin. In anumite situatii, ERAD se recomanda in urma unui examen Babes Papanicolau care indica prezenta de atipii celulare la nivelul colului uterin.

In afara rolului sau diagnostic, electrorezectia cu ansa diatermica poate fi utilizata si in scop curativ pentru indepartarea polipilor endometriali (leziuni benigne) sau a negilor genitali care apar ca urmare a infectiei cu human papilloma virus HPV.

Cum se realizeaza electrorezectia de col uterin

Electrorezectia de col uterin este efectuata de catre medicul ginecolog in sala de interventii a unitatii medicale private sau de stat, in functie de locul prezentarii pacientei. Procedura se poate desfasura in conditii de anestezie locala sau generala (in cazul anesteziei genereale, acesata se efectueaza doar in spital), pacienta resimtind un minim disconfort la nivel local, dupa finalizarea interventiei.

Interventia implica introducerea unui specul vaginal pentru evidentierea colului uterin de la nivelul caruia se recolteaza probe de tesut. In marea majoritate a situatiilor, medicul ginecolog utilizeaza un colposcop-instrument prevazut cu lentile speciale similare unui microscop, pentru a localiza cu usurinta leziunile care urmeaza sa fie biopsiate cu ajutorul ERAD.

Colul uterin este sters cu un tampon steril imbibat in acid acetic pentru evidentierea tesuturilor anormale care devin albe in contact cu aceasta solutie. In anumite situatii poate fi aplicata o solutie iodata la nivelul colului uterin, aceasta manevra purtand denumirea de test Schiller. Dupa administrarea anestezicului local/general, medicul ginecolog introduce ansa diatermica de a lungul speculului pana la nivelul colului uterin si recolteaza tesut anormal in vederea examinarii histopatologice ulterioare.

Pacienta poate simti un disconfort sub forma de crampe abdominale similare menstruatiei sau unei senzatii de presiune locala in timpul recoltarii cu ansa diatermica, in situatia in care s-a optat pentru administrare de anestezie locala.

Cantitatea de tesut prelevata in timpul electrorezectiei de col uterin depinde de rolul diagnostic sau curativ al interventiei. ERAD in scop diagnostic presupune recoltarea unei mostre tisulare de dimensiuni reduse, in timp ce electrorezectia de col uterin practicata in scop curativ implica indepartarea unei cantitati mai mari de tesut in functie de extinderea leziunii. Durata totala a procedurii nu depaseste 15-20 minute in functie de timpul alocat anesteziei si pregatirii interventiei.

Dupa interventie, probele de tesut recoltate sunt trimise catre anatomie patologica pentru analiza microscopica a acestora si precizarea caracterului leziunii-benign sau malign. Rezultatele obtinute in urma examinarii biopsiilor de col uterin recoltate prin ERAD sunt eliberate in decurs de  aproximativ 21 de zile (sau conform normelor fiecarui laborator care prelucreaza probele).

Intrebari frecvente referitoare la electrorezectia de col uterin

Care sunt complicatiile care pot surveni dupa rezectia de col uterin?

Complicatiile care pot aparea dupa electrorezectia de col uterin sunt rar intalnite in practica medicala, insa atunci cand apar sunt reprezentate de: stenoza orificiului cervical prin formarea de tesut cicatriceal postinterventional, sangerare vaginala prelungita si/sau abundenta, infectii cervicale sau uterine.

Care sunt recomandarile postinterventionale?

Dupa electrorezecția cu ansă diatermică pacientei ii este recomandat sa evite contactul sexual, dusurile vaginale, folosirea tampoanelor interne si efortul fizic intens.

Care sunt manifestarile care pot aparea dupa interventie?

In anumite situatii pacientele pot resimti imediat dupa interventie un usor disconfort abdominal, similar crampelor menstruale, care insa poate fi remis prin administrarea orala de analgezice. Timp de 3-4 saptamani dupa efectuarea ERAD pacienta poate prezenta sangerari vaginale de intensitate scazuta, care se diminueaza treptat pana la disparitia completa.

Atunci cand sangerarile sunt mai abundente decat cele din perioada menstruala, apar secretii vaginale cu aspect modificat si miros fetid insotite febra, frisoane, crampe abdominale severe si stare generala alterata, este necesara prezentarea cat mai rapida la medicul ginecolog pentru investigare si administrare de tratament corespunzator.

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA