Histerosonografie

Ce reprezinta histerosonografia

Histerosonografia reprezinta o investigatie imagistica utilizata pentru explorarea cavitatii uterine, diagnosticarea posibilelor cause ale infertilitatii, a malformatiilor aparatului reproducator feminin si a diferitelor tipuri de patologii ginecologice acute sau cu evolutie indelungata.

Histerosonografia este o metoda de investigatie care utilizeaza ultrasunete pentru obtinerea de imagini inalt sugestive ale endometrului care captuseste la interior cavitatea uterina, a trompelor uterine si a fundului de sac Douglas, furnizand informatii importante cu privire la particularitatile anatomice ale aparatului reproducator feminin. In acelasi timp, histerosonografia evalueaza functionalitatea trompelor uterine prin determinarea gradului de permeabilitate al acestora, un aspect deosebit de important in abordarea si tratarea corecta a cazurilor de infertilitate feminina.

Investigatia este nedureroasa si se realizeaza de catre medicul specialist in conditii de ambulator la cabinetul de obstetrică ginecologie, pacienta putand sa revina la activitatile cotidiene imediat dupa finalizarea histerosonografiei.

Indicatiile histerosonografiei

Principalele indicatii ale histerosonografiei sunt reprezentate de:

  • Investigarea cauzelor de infertilitate la persoanele de sex feminin aflate in perioada reproductiva, prin evaluarea cavitatii uterine si a permeabilitatii trompelor uterine;
  • Investigarea cauzelor care determina aparitia pierderilor repetate de sarcina;
  • Diagnosticarea polipilor endometriali, a fibroamelor uterine, adeziunilor endometriale si a formatiunilor uterine tumorale de tip malign;
  • Depistarea defectelor uterine congenitale sau dobandite: uter unicorn, uter bicorn, sept uterin, cavitate uterina arcuata;
  • Stabilirea cauzelor care determina aparitia sangerarilor vaginale in afara perioadei menstruale, a sangerarilor menstruale abundente si prelungite si a pierderilor de sange in perioada de menopauza;
  • Monitorizarea modificarilor la nivelul endometrului la pacientele care urmeaza diferite tipuri de tratamente hormonale.

Exista insa si imprejurari in care se contrainidica efectuarea unei histerosonografii, acestea fiind reprezentate de: perioada de sarcina, existenta unui sterilet, infectii ginecologice evolutive si prezenta unei boli inflamatorii pelvine,

Pregatirea pentru histerosonografie

Inainte de realizarea unei histerosonografii, pacienta este indrumata de catre medicul ginecolog sa efectueze o cultura de col uterin si teste pentru identificarea unei eventuale infectii cu Mycoplasma, Ureaplasma si Chlamydia, pentru a preveni propagarea germenilor la nivelul trompelor uterine. Pentru a putea efectua o histerosonografie pacientei i se solicita sa prezinte un test Babes-Papanicolau cu rezultat normal, realizat cu cel mult 1 an inainte.

Histerosonografia se realizeaza dupa incheierea sangerarilor menstruale, intre ziua a 8 a si a 13 a (de obicei in a 10 zi a ciclului menstrual) in scopul diminuarii riscului de aparitie al unei infectii sau declansarea unui avort in cazul unei eventuale sarcini evolutive nedescoperite. In aceasta perioada a ciclului menstrual, endometrul este subtire si permite medicului sa observe cu usurinta eventuale anomalii ale acestuia.

Inainte cu cateva minute de investigatie, pacienta este rugata sa urineze pentru a preveni golirea accidentala a vezicii urinare in timpul manevrelor exploratorii efectuate de catre medicul ginecolog.

Investigatia nu necesita efectuarea unor pregatiri speciale din partea pacientei, insa medicul ii poate recomanda acesteia administrarea unui antialgic usor, pentru diminuarea unui eventual disconfort abdominal asociat manevrelor exploratorii.

Cum se realizeaza histerosonografia

Histerosonografia reprezinta o investigatie imagistica de scurta durata-aproximativ 30 de minute, nedureroasa si sigura pentru pacienta, care se desfasoara dupa cum urmeaza:

  • Efectuarea unui examen ginecologic cu valve pentru depistarea de scurgeri vaginale anormale sau alte manifestari care apar in prezenta unei patologii ginecologice evolutive si pot contraindica efectuarea unei histerosonografii;
  • Stergerea vaginului si a colului uterin cu o solutie antiseptica-Betadina sau gluconat de clorhexidina pentru diminuarea riscului de contaminare a cavitatii uterine cu flora vaginala;
  • Introducerea unui cateter subtire si flexibil prin intermediul cervixului pana la nivelul cavitatii uterine;
  • Indepartarea speculului vaginal (valvelor) cu blandete pentru a nu extrage cateterul introdus anterior la nivelul cavitatii uterine;
  • Administrarea lenta, prin intermediul cateterului a unei solutii saline (10-20 ml) la nivelul uterului pentru expansionarea peretilor cavitatii si examinarea endometrului; solutia salina ocupa intreaga cavitate uterina si trompele uterine bilateral, ajungand in final la nivel periovarian si in fundul de sac Douglas; in aceasta etapa a examinarii, pacienta poate resimti un usor disconfort abdominal similar celui intalnit la menstruatie;
  • Introducerea blanda a sondei ecografice transvaginale, pentru examinarea ultrasonografica a endometrului, trompelor uterine si a fundului de sac Douglas.

Dupa finalizarea investigatiei, pacienta isi poate relua activitatile zilnice obisnuite si poate intretine relatii intime cu partenerul de cuplu. De a lungul timpului, a fost demonstrat faptul ca dupa efectuarea unei histerosonografii, cresc sansele de obtinere a unei sarcini spontane, aproximativ 37% din pacientele diagnosticate cu infertilitate de cauza tubara reusind sa conceapa in decurs de un an de la efectuarea investigatiei.

Contraindicatii :

  • In timpul sarcinii – histerosonografia nu trebuie efectuata la femeile gravide sau care ar putea fi gravide.
  • In cazul unei infectii genitale, pelvine sau a unei boli inflamatorii pelvine care asociaza sensibilitate locala crescuta;
  • In cazul sangerarilor vaginale – poate fi afectata calitatea imaginilor.

Interpretarea rezultatelor obtinute dupa efectuarea histerosonografiei

Dupa finalizarea investigatiei, medicul ginecolog comunica pacientei diagnosticul obtinut si stabileste impreuna cu aceasta planul terapeutic specific patologiei identificate. Histerosonografia permite obtinerea de informatii cu privire la anatomia si functionalitatea aparatului reproducator feminin legate de gradul de permeabilitate al trompelor uterine, grosimea si modificarile specifice fiziologice sau patologice ale endometrului.

Intrebari frecvente cu privire la histerosonografie

Care sunt manifestarile neplacute care pot aparea in timpul unei histerosonografii?

Histerosonografia poate determina la anumite paciente o senzatie usoara de disconfort la nivelul abdomenului inferior, de tipul crampelor menstruale care pot fi  insotite uneori, de reactii vaso vagale reprezentate de senzatia de ameteala si varsatura, caldura si transpiratii reci care se remit spontan dupa finalizarea investigatiei.

Ce complicatii pot surveni dupa efectuarea unei histerosonografii?

Histerosonografia reprezinta o investigatie minim invaziva, sigura pentru pacienta care insa poate favoriza in cazuri rare aparitia unei infectii endometriale prin contaminarea cu germeni de la nivelul vaginului.

Care sunt manifestarile care apar dupa histerosonografie?

Timp de cateva zile dupa efectuarea unei histerosonografii este posibil ca pacienta sa prezinte scurgeri vaginale in cantitate mica, transparente sau de culoare maronie lipsite de semnificatie patologica.

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA