Crioterapie

Ce reprezinta crioterapia

Crioterapia sau crioablatia reprezinta o procedura de tratament care utilizeaza temperaturi scazute pentru tratarea diferitelor afectiuni dermatologice de tipul verucilor si papiloamelor dar si al anumitor afectiuni tumorale de la nivel cervical, prostatic, hepatic, pulmonar, esofagian sau osos.

Indicatiile crioterapiei

Crioterapia sau crioablatia reprezinta o metoda minim invaziva de tratament indicata pentru pacientii diagnosticati cu:

  • Tumori osoase;
  • Cancer de col uterin, prostatic, pulmonar, retinian, renal sau hepatic;
  • Leziuni precanceroase ale colului uterin sau ale esofagului;
  • Leziuni precanceroase ale tegumentului: carcinom celular scuamos sau carcinom bazocelular;
  • Retinoblastom-afectiune tumorala a retinei intalnita la copii cu varsta mai mica de 5 ani;
  • Afectiuni dermatologice de tipul verucilor vulgare, papiloamelor, cheratozelor seboreice si actinice, molluscum contagiosum si angioamelor.

Crioterapia este o metoda de tratament care poate fi utilizata de prima intentie in cazul pacientilor cu diferite tipuri de afectiuni oncologice sau atunci cand se recomanda acordarea de ingrijiri paliative, pentru ameliorarea durerii asociate metastazelor osoase.

Tipuri de crioterapie

Substantele lichide sau gazoase utilizate pentru distrugerea tesuturilor anormale pot fi utilizate intern sau extern in functie de localizarea leziunilor vizate dupa cum urmeaza:

  • Aplicarea externa, la nivelul pielii a agentului de inghetare, se efectueaza cu ajutorul unui spray sau al unui tampon steril pe suprafata care prezinta leziunea de interes;
  • Administrarea interna a agentului de inghetare necesita utilizarea unui instrument medical numit cryoprobe, care se insera pana la nivelul organului de interes prin intermediul unei incizii tegumentare supraiacente zonei care urmeaza a fi tratata.

Cum se realizeaza crioterapia

Modalitatea de realizare a crioterapiei variaza in functie de domeniul medical in cadrul caruia este aplicata, acest tip de tratament fiind frecvent utilizat mai ales in cazul afectiunilor dermatologice. Beneficiile crioterapiei externe sunt reprezentate de rapiditate, sangerare minima sau absenta, lipsa durerii si absenta tesutului cicatriceal, aceasta procedura de tratament fiind utilizata cu succes chiar si in cazul leziunilor pielii de la nivelul fetei.

Crioterapia reprezinta un tratament care presupune utilizarea de nitrogen lichid sau argon sub forma de gaz pentru inghetarea si distrugerea tesuturilor anormale de tip precanceros sau tumoral. Crioablatia poate fi efectuata in conditii de anestezie locala sau totala, in functie de zona abordata, complexitatea cazului si de indicatiile medicului curant.

Aplicarea externa a agentului de inghetare, distruge tesutul lezional, cu formarea de blistere (vezicule cu lichid) care se remit in cateva zile, cu aparitia de celule noi, sanatoase. Dupa aplicarea azotului lichid la suprafata leziunilor tegumentare, in interiorul celulelor se formeaza cristale de gheata, cu aparitia secundara a cheagurilor de sange si activarea sistemului imunitar care indeparteaza tesutul necrozat prin intermediul limfocitelor de tip T. Acest tip de crioablatie poate fi efectuat dupa administrarea de anestezic local si dureaza cateva minute.

In cazul crioablatiei interne, agentul de inghetare este aplicat la nivelul zonelor de interes cu ajutorul unui instrument special si presupune realizarea unei incizii de dimensiuni reduse la nivel tegumentar, dupa administrare de anestezie locala/generala. Ghidarea sondei prevazute cu agentul de inghetare utilizat pentru tratarea tesutului anormal renal, hepatic sau prostatic, este realizata de catre medicul de radiologie interventionala, cu ajutorul unei sonde ecografice sau al computer tomografului.

In functie de localizarea procesului tumoral, medicul poate opta pentru efectuarea crioablatiei cu ajutorul unui laparoscop care se introduce in abdomen prin intermediul unei incizii tegumentare de mici dimensiuni. Acest tip de interventie minim invaziva utilizeaza un laparoscop (un tub lung si subtire prevazut cu o camera video la capatul distal) care permite obtinerea de imagini in timp real, ghidand medicul chirurg catre zona de interes, pentru administrarea agentului de inghetare in cazul tumorilor renale si hepatice.

Crioterapia cervicala este realizata de medicul ginecolog dupa aplicarea unui specul pentru evidentierea colului uterin. Nitrogenul lichid este distribuit la nivelul zonei care urmeaza a fi tratata prin intermediul unui dispozitiv numit cryoprobe, durata totala a procedurii fiind de aproximativ 10 minute. Interventia poate fi realizata in conditii de ambulator in sala de interventii ginecologice a unitatii medicale, sub anestezie locala sau generala.

Crioablatia tumorilor pulmonare se realizeaza sub anestezie generala cu ajutorul unui bronhoscop care faciliteaza administrarea substantei de inghetare la nivelul formatiunilor canceroase. Aceasta procedura include indepartarea tesutului necrozat care se obtine dupa crioablatie cu ajutorul bronhoscopului si poate dura pana la 30 de minute.

Crioterapia utilizata pentru tratarea esofagului Barret presupune administrarea de azot lichid pentru distrugerea celulelor anormale din componenta mucoasei esofagiene. Agentul de racire este aplicat la suprafata mucoasei esoafagiene prin intermediul unui endoscop introdus prin cavitatea bucala a pacientului. Procedura se desfasoara dupa administrare de anestezie locala sau generala si poate fi repetat la interval de 1- 2 luni in functie de rezultatele obtinute si de recomandarile medicului gastroenterolog.

Pregatirea pentru crioterapie

In cazul pacientilor care necesita aplicarea de agent de inghetare in cadrul crioterapiei externe, nu sunt necesare pregatiri anterioare speciale.

Crioablatia interna care presupune administrare de anestezie generala, implica stoparea aportului hidric si alimentar cu minim 8 ore inaintea interventiei. Pacientii care se afla sub tratament cu insulina sau anticoagulante trebuie sa comunice acest aspect medicului curant in vederea ajustarii corespunzatoare a dozelor de medicamente, pentru evitarea complicatiilor reprezentate de dezechilibre hipoglicemice si hemoragice secundare interventiei.

Inainte de aplicarea crioablatiei interne, pacientii trebuie sa efectueze un set de analize de laborator care sa includa hemoleucograma, coagulograma si teste ale functiei hepatice si renale. Crioterapia utilizata pentru tratamentul cancerului de prostata presupune realizarea unei clisme evacuatorii a colonului inainte de efectuarea procedurii, deoarece implica ghidarea imagistica a medicului cu ajutorul unei sonde ecografice intrarectale.

In cazul crioterapiei destinate tratarii leziunilor de la nivel cervical, este indicata tratarea oricarei infectii vaginale sau de col uterin inainte de efectuarea interventiei.

Intrebari frecvente cu privire la crioterapie

Care sunt riscurile si complicatiile asociate crioterapiei?

Crioablatia reprezinta o interventie minim invaziva a carei principale riscuri se refera la hemoragii si lezarea de tesut sanatos adiacent leziunii tratate.

Complicatiile care pot decurge din efectuarea unei crioablatii sunt reprezentate de: fractura osoasa, dureri abdominale dupa aplicarea procedurii la nivel cervical, hepatic sau renal, lezarea structurilor nervoase care deservesc zona de interes tratata prin aceasta procedura, inflamatie, formare de tesut cicatriceal nefunctional si infectii.

Care sunt simptomele care apar dupa crioablatie in prezenta carora trebuie sa ma adresez medicului?

In prezenta eritemului persistent (inrosirea tegumentului), secretiilor purulente sau a febrei de etiologie necunoscuta care pot aparea secundar procedurii de crioablatie este necesar ca pacientul sa se adreseze cat mai rapid serviciului de urgenta sau medicului specialist care a efectuat interventia.

Care sunt contraindicatiile crioablatiei externe?

Tratamentul care presupune utilizare de azot lichid nu este aplicat in cazul tumorilor alcatuite din melanocite maligne-nevi melanocitari sau maligne-melanom, in aceste situatii fiind de preferat efectuarea unor interventii chirurgicale mai ample care permit obtinerea unor margini de siguranta.

Care sunt efectele secundare crioterapiei cervicale?

Dupa aplicarea agentului de inghetare la nivelul colului uterin, pacienta poate resimti un usor disconfort sub forma de crampe abdominale similare perioadei de menstruatie, insotit de sangerare vaginala/secretii vaginale care pot persista pana la 4 saptamani dupa interventie.

 

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA