Clisma

Ce reprezinta clisma

Clisma reprezinta o procedura prin intermediul careia sunt introduse substante lichide la nivelul ultimei portiuni ale sistemului digestiv reprezentate de colon si rect, in scop evacuator sau terapeutic.

In anumite situatii, pacientii pot efectua clisma acasa dupa instruire efectuata in prealabil de catre medic sau la spital de catre personalul medical al unitatii in care este admis bolnavul. Mucoasa intestinala are capacitatea de a absorbi anumite medicamente, electroliti, vitamine si minerale, astfel incat administrarea tratamentelor prin intermediul clismelor terapeutice, reprezinta o buna alternativa pentru pacientii comatosi, cei care refuza tratamentul sau care sufera de afectiuni gastrice, tulburari de deglutitie sau alte patologii care impiedica aportul oral al substantelor farmacologic active.

Indicatiile clismei

Principalele situatii in care se poate recomanda efectuarea unei clisme sunt reprezentate de:

  • Nastere naturala: clisma evacuatorie nu reprezinta o procedura obligatorie inainte de nasterea pe cale vaginala, insa este recomandata gravidelor pentru a evita aparitia scaunului involuntar din timpul travaliului, care poate fi declansat de efortul mamei si presiunea exercitata de fat asupra rectului in timpul trecerii prin canalul cervical;
  • Constipatia cronica: pacientii care nu raspund la alte metode de tratament pentru constipatia cronica pot beneficia de efectul benefic al clismelor evacuatorii, insa, pe termen lung, afectiunea trebuie prevenita prin schimbarea obiceiurilor alimentare si a stilului de viata, in functie de recomandarile medicului;
  • Inainte de efectuarea investigatiilor la nivelul sistemului digestiv inferior: investigatiile imagistice care presupun administrarea unei substante de contrast la nivelul intestinului gros sau utilizarea endoscopului pentru vizualizarea modificarilor patologice de la nivelul mucoasei intestinale, necesita efectuarea unei clisme evacuatorii in prealabil, singura sau asociata cu alte metode de golire ale intestinului gros (administrare pe cale orală de fortrans);
  • Anterior interventiilor chirurgicale la nivel abdominal: manevrele chirurgicale gastro intestinale și cele din sfera genito urinara necesita in anumite situatii efectuarea unei clisme evacuatorii pentru a usura abordul chirurgical al medicului care efectueaza interventia;
  • Administrare de medicatie mai ales la copiii mici: copiii necooperanti sau cei in situatia carora nu se poate realiza administrare orala a medicatiei, pot beneficia de microclisme prin intermediul carora introduc cantitati reduse de substante farmacologice la nivelul mucoasei anorectale;
  • Alimentarea sau hidratarea pacientilor in special cei comatosi în cazul carora nu se pot suplini necesitatile fiziologice prin aport oral si/sau parenteral.

Cum se realizeaza clisma

Clisma se administreaza cu pacientul in decubit lateral stang (intins pe partea stanga) cu membrul inferior stang intins iar cel drept flectat sau in pozitie genu pectorala (in genunchi si sprijinit cu pieptul de pat); lichidul utilizat trebuie sa fie la o temperatura ambientala placuta. Pentru efectuarea clismei evacuatorii/terapeutice este necesara utilizarea unei canule sau sonde Nelaton sterile, aceasta inserandu se cu blandete la nivelul sfincterului anal dupa lubrefiere in prealabil.

Administrarea clismei evacuatorii trebuie sa fie facuta lent in decursul a 10-15 minute, mai ales in cazul celor care necesita o cantitate de aproximativ 1-1.5 l de lichid, pentru asigurarea unei depletii corespunzatoare a intestinului gros. In cazul adolescentilor care necesita efectuarea de clisma evacuatorie se utilizeaza aproximativ 250 ml de lichid iar la copii 150 de ml.

Pacientul isi poate schimba pozitia de pe o parte pe alta in situatia in care se afla in decubit lateral, pentru o mai buna distributie a lichidului la nivelul colonului si pentru ameliorarea disconfortului abdominal (crampe abdominale determinate de destinderea intestinului) care poate fi resimtit in timpul procedurii.

Manevra trebuie executata cu blandete si rabdare de catre personal medical instruit, pentru a evita aparitia complicatiilor de tipul perforatiilor rectale care necesita interventie chirurgicala de urgenta pentru remediere.

Tipuri de clisme

Clismele pot fi clasificate in functie de scopul terapeutic/investigativ pe care il indeplinesc dupa cum urmeaza:

  • Clisma evacuatorie reprezinta o procedura utilizata pentru curatarea colonului in vederea efectuarii unei endoscopii (colonoscopie, endoscopie digestiva inferioara) sau pentru irigografie (introducere a unei substante de contrast la nivelul colonului); clisma evacuatorie poate fi utilizata si la pacientii care prezinta constipatie cronica, in acest caz fiind recomandat sa se utilizeze mai multe metode alternative pentru golirea colonului;
  • Clisma diagnostica este efectuata rar in prezent, pentru investigarea ultimei portiuni ale sistemului digestiv reprezentata de colon si implica introducerea de substanta de contrast la nivelul intestinului gros dupa curatarea in prealabil a acestuia;
  • Clisma terapeutica este practicata in cazul copiilor mici pentru inducerea anesteziei, mucoasa rectala avand capacitatea de a absorbi anestezicele in proportie suficienta pentru obtinerea efectului dorit; acest tip de clisma mai poate fi utilizat pentru administrarea de cortizon in tratamentul afectiunilor inflamatorii, dizolvarea mucusului intestinal cu solutii de bicarbonat de sodiu, ameliorarea durerilor prin administrare de xilina, epitelizarea mucoasei intestinale prin administrare de vitamina A.

Clisma cu materii fecale este utilizata in anumite situatii pentru repopularea mucoasei intestinale cu flora microbiana benefica. Acest tip de clisma este utilizata la pacientii cu disbioze intestinale care au necesitat administrare de tratamente antibioterapice pentru perioade indelungate de timp.

Pregatirea pentru clisma

Inainte de efectuarea clismei, pacientul trebuie sa fie corect si complet informat cu privire la procedura pe care o va urma, personalul medical explicandu i bolnavului scopul, durata, rezultatele scontate si posibilele efecte nedorite ale manevrei, cu obtinerea consimtamantului informat al acestuia.

Intrebari frecvente referitoare la clisma

Care sunt contraindicatiile de efectuare ale clismei?

Contraindicatiile absolute ale clismei sunt reprezentate de: durerile abdominale ale pacientului in prezenta carora se suspicioneaza un diagnostic de apendicita acuta si interventiile chirurgicale recente (in ultimele 3 luni) la nivelul sistemului digestiv. Contraindicatiile relative ale clismelor sunt reprezentate de diverticulite, bolile inflamatorii ale colonului si afectiunile tumorale ale intestinului gros.

Care sunt reactiile adverse care pot aparea in timpul clismei?

In anumite situatii, pacientii pot prezenta bradicardie in timpul efectuarii clismei, acest fapt explicandu se prin stimularea vagala care are loc in momentul introducerii de lichid la nivelul colonului. Pentru a preveni aparitia acestei tulburari de ritm cardiac, se recomanda efectuarea clismei cu pacientul în decubit lateral, dorsal sau in pozitie genu pectorala.

 

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA