Chirurgia Endocrină

Chirurgia endocrină este o sub-specialitate chirurgicală dedicată tratamentului patologiei glandelor endocrine, cum ar fi:

 • glanda tiroidă
 • glandele paratiroide
 • glandele adrenale (suprarenale)
 • pancreasul endocrin
 • unele glande neuroendocrine

În funcție de patologia implicată operațiile presupun extirparea glandei tiroide (tiroidectomie), fie în parte (lobectomie sau hemitiroidectomie), fie în totalitate (tiroidectomie totală). Rezecțiille incomplete (tiroidectomia sub-totală sau aproape totală) sunt practicate, de asemenea, chiar dacă mai rar.

Glandele endocrine

Afecțiunile (glandelor) endocrine pot lua în general două direcții: unele conduc la hipofuncția glandei respective (prin secreția insuficientă a hormonului/hormonilor respectivi), iar altele au drept consecință hiperfuncția glandei (urmarea fiind o secreție hormonală excesivă, cu efecte dintre cele mai variate asupra organismului și în final cu evoluție către diverse manifestări clinice (sindroame sau boli). Aceste disfuncții glandulare pot fi tratate de cele mai multe ori medicamentos (tratament de substituție hormonală în caz de hipofuncție sau diverse molecule care blochează sau antagonizează efectul hormonilor în exces, în hiperfuncția endocrină). De multe ori, însă, capacitatea de a ține aceste afecțiuni sub control cu ajutorul medicamentelor este depășită, astfel încât este nevoie să se recurgă la chirurgie.

Chirurgia glandei tiroide însumează majoritatea procedurilor de chirurgie endocrină efectuate în lume. Aceasta este indicată într-o varietate de afecțiuni – de la gușă polinodulară până la cancerul tiroidian. În funcție de patologia implicată operațiile presupun extirparea glandei tiroide (tiroidectomie), fie în parte (lobectomie sau hemitiroidectomie), fie în totalitate (tiroidectomie totală). Rezecțiille incomplete (tiroidectomia sub-totală sau aproape totală) sunt practicate, de asemenea, chiar dacă mai rar.

Extirparea uneia sau a mai multor glande paratiroide se numește paratiroidectomie și se face de regulă în hiperparatiroidismul primar, pentru a înlătura tumora primară sau hiperplazia glandulară responsabilă pentru producerea excesivă a hormonului paratiroid. Paratiroidele sunt glande pereche situate posterior pe fiecare dintre cei doi lobi ai glandei tiroide (există însă și variații anatomice). De regulă, localizarea unei glande mărite în volum este confirmată prin vizualizare cu substanță de contrast sau ecografic.

Suprarenalele (glandele adrenale) sunt o pereche de organe endocrine situate deasupra rinichilor și sunt responsabile pentru producerea unei varietăți de hormoni precum adrenalină și hormonii steroizi (aldosteron și cortizol). Adrenalectomia reprezintă îndepărtarea chirurgicală a uneia sau ambelor glande suprarenale. Se recomandă de regulă pacienților cu tumori de glanda suprarenală, iar procedura poate fi efectuată prin chirurgie deschisă (laparotomie) sau prin tehnică laparoscopică.

Bolile pancreasului endocrin apar foarte rar; acestea pot fi insulinoame, gastrinoame etc. Tratamentul chirurgical al acestora poate merge de la simpla enucleare a tumorii până la rezecții mai ample.

Tiroidectomia este intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează glanda tiroidă. Această operație se efectuează datorită unei patologii  (gușă  polinodulară, cancer tiroidian) ce necesită o sancțiune chirurgicală.

Tiroidectomia, deși este o intervenție standardizată, este o operație extrem de delicată. Acest lucru se datorează în primul rând datorită faptului că tiroida este cel mai bine vascularizat organ din corpul uman și pentru că localizarea sa anatomică este în apropierea unor structuri pe cât de delicate, pe atât de importante – glandele paratiroide, trahee, esofag, precum și nervii laringelui superior și recurent.

Cauze, simptome, intervenții

Glanda tiroidă, prin hormonii pe care îi produce și secretă (tiroxină- T4, triiodotironina – T3, calcitonină) joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea organismului, influențând metabolismul glucidelor, proteinelor, lipidelor și al calciului. Tocmai din acest motiv, înaintea oricărei intervenții chirurgicale, trebuie efectuate investigații amănunțite. Aceasta presupune examinarea clinică și paraclinică de către medicul endocrinolog, care este și cel care stabilește indicația chirurgicală în funcție de patologie. Afecțiunile tiroidei care beneficiază de tratament chirurgical pot fi benigne (gușă uninodulara, gușă multinodulară, hipertiroidii, gușă ectopica, gușă ce provoacă compresie pe structurile vecine etc) sau maligne (cancerul tiroidian).

Gușa tiroidiană înseamnă o mărire în volum a glandei tiroide, care devine ușor palpabilă și chiar vizibilă prin deformarea regiunii anterioare a gâtului.

O tiroidă mult mărită în volum poate determina compresia structurilor învecinate, generând astfel simptome:

 • dispnee (greutate în respirație, senzație de sufocare)
 • disfagie (greutate la înghițire)
 • disfonie (voce răgușită, voce bitonală sau chiar afonie).

Alte semne care pot însoți o creștere în volum a glandei tiroide pot fi: astenie, fatigabilitate, iritabilitate și nervozitate excesivă, pierderea sau creșterea ponderală într-un timp scurt, tulburări ale ritmului și frecvenței cardiace, apariția de adenopatii laterocervicale (ganglioni limfatici măriți în volum). 

Cauzele acestei afecțiuni, atunci când sunt cunoscute, variază de la o dietă săracă în iod, așa cum se întâmplă în zonele endemice, la tulburări ale secreției hormonilor tiroidieni – hipersecreție tiroidiană cu creșterea în volum a glandei. De asemenea, nodulii tiroidieni (creștere anormală a unui grup de celule de la nivelul glandei tiroide) pot fi  prin volumul lor o cauza de gușă tiroidiana. Nodulii tiroidieni sunt frecvent întâlniți, marea lor majoritate fiind benigni. Cu toate acestea orice nodul tiroidian poate ascunde o leziune malignă, motiv pentru care trebuie atent investigați și monitorizați.

Cancerele tiroidiene sunt neoplazii rare ce grupează entități foarte diverse, de la formele cu evoluție lentă, cu prognostic relativ favorabil, până la forme rapid progresive, care angajează prognosticul vital.

Princpalele tipuri de cancer tiroidian sunt:

 • cancerul papilar
 • cancerul follicular
 • cancerul medular
 • cancerul anaplazic.

Glanda tiroidă poate fi de asemenea și sediul unor cancere secundare (metastaze), cu punct de plecare de la nivelul rinichiului, plămânului sau șanului.

Tiroidectomia este o intervenție chirurgicală care se practică sub anestezie generală cu intubație oro-traheală și presupune efectuarea unei  incizii cervicale orizontale, cu extirparea unei mici tumori izolate (enucleere), a unei porțiuni, sau a unui lob în totalitate (lobectomie parțială/ subtotala sau totală), sau a glandei tiroide în totalitate (tiroidectomie totală).

Cu  toate că  abordul chirurgical al tiroidei este facil, aceasta aflându-se imediat sub planurile superficiale, ea rămâne o intervenție delicată din punct de vedere tehnic, prin prisma structurilor cu care are contact și care trebuie prezervate.

Refacerea postoperatorie durează în general 72 de ore.

În cazul extirpării totale, tratamentul se substituie cu hormoni tiroidieni și trebuie să fie urmat tot restul vieții.

Echipa medicală