Hashimoto

Cuprins

 

Ce este boala autoimună Hashimoto?

Boala Hashimoto este o boala autoimuna, ale carei cauze nu sunt foarte bine cunoscute. Exista studii care spun ca instalarea bolii tine de predispozitie genetica si de modul de viata. 

Boala autoimuna produce inflamatii cronice la nivelul organismului si duce in timp la distrugerea treptata a glandei tiroide si la scaderea cantitatii de hormoni din organism. Acest lucru poate declansa alte tulburari endocrine (hipotiroidism), dar si incetinerea functiilor corpului.

Din nefericire, de cele mai multe ori, boala Hashimoto este asimptomatica, tocmai de aceea pacientii se prezinta relativ tarziu pentru analize de specialitate sau consult.

Sunt mai multe analize si investigatii recomandate de medicul de specialitate pentru diagnosticarea acestei afectiuni, printre care se numara anumite teste serice si ecografii.

Care sunt analizele pentru diagnosticarea bolii autoimune Hashimoto?

Diagnosticarea bolii autoimune Hashimoto se face in urma unui consult endocrinologic, precum si pe baza rezultatelor testelor serice si a ecografiilor.

  • Testul TSH - hormonul stimulator al tiroidei
  • test ft4
  • test anti-TPO
  • Test ATG - anticorpi anti-tiroglobulina,
  • Ecografie tiroidiana.

Rezultatele testelor serice au o importanta foarte mare in diagnosticare, la fel ca realizarea ecografiei tiroida sau a ecografiei Doppler. Ultima investigatie imagistica recomandata are o acuratete mult mai mare, permitand medicului specialist sa observe pana si cele mai mici modificari.

Testul de baza pentru diagnosticarea bolii autoimune Hashimoto este testul aTPO, care indica ce cantitate de anticorpi impotriva peroxidaziei tiroidiene exista la nivelul organismului.  Peroxidazia este o enzima cu rol esential in producerea tiroxinei (T4) si a triiodotironinei (T3).

Cand sa efectuezi analizele pentru boala autoimuna Hashimoto?

In cele mai multe din cazuri, boala autoimuna Hashimoto este asimptomatica. Inflamatia glandei tiroide poate dura ani de zile fara ca pacientul sa stie acest lucru, de aceea sunt recomandate si controalele endocrinologice de rutina.

In momentul in care tesutul tiroidian incepe sa de degradeze, apar si simptomele care produc disconfort pacientului. Printre simptomele care aduc pacientii la cosultul de specialitate si la efectuarea analizelor pentru diagnosticarea bolii autoimune Hashimoto se numara:

  • Stare de somnolenta accentuata
  • Oboseala cronica
  • Maini si picioare reci
  • Cadere excesiva a parului
  • Piele uscata, aspra
  • Unghii fragile
  • Probleme cu memoria si concentrarea
  • Tensiune arteriala scazuta
  • Cresteri in greutate
  • Tulburari ale ciclului menstrual

Boala autoimuna Hashimoto nu poate fi vindecata si nu este reversibila. Aceasta poate fi doar tinuta sub control, ca urmare a tratamentului medicamentos emis de medicul de specialitate.

Cum sa te pregatesti pentru analizele bolii autoimune Hashimoto?

Testele serice pentru determinarea bolii autoimune Hashimoto nu necesita o pregatire a pacientului. Acestea se fac in general dimineata, pe stomacul gol. Nici investigatiile imagistice, nu necesita o pregatire speciala a pacientului.

Valori normale pentru analizele de diagnosticare a bolii autoimune Hashimoto

Interpretarea rezultatelor se va face in baza valorilor de referinta ale fiecarui laborator in parte. De aceea, este indicat ca interpretarea rezultatelor sa se realizeze de un medic, care poate analiza rezultatele simultan.

Deoarece vorbim de un set de analize, este foarte probabil ca rezultatul uneia dintre acestea sa nu se incadreze in valorile de referinta ale laboratorului, sa fie mai ridicata sau mai scazuta. Acest lucru nu inseamna ca pacientul sufera de boala autoimuna Hashimoto.

In cazul acestei afectiuni, analizele scot la iveala valori ridicate ale anticorpilor aTPO. Daca exista si o crestere sau scadere a concentratiei TSH, atunci se poate impune tratament.

Afla mai multe: