Diagnostic

Doua din trei femei cu aceasta boala sunt diagnosticate foarte tarziu. Se apreciaza ca pacientele vad in medie opt medici si ajung la un diagnostic corect dupa sapte ani jumatate

Pentru ca endometrioza afecteaza mai multe organe, nu exista un algoritm de diagnostic general valabil.

In principal, pacientele merg la ginecolog pentru ca au dureri profunde sau disconfort in timpul sau dupa activitatea sexuala sau din cauza infertilitatii. De asemenea, accentuarea durerilor menstruale sau durerile menstruale care determina incapacitate temporara pot reprezenta suspiciune de endometrioza. Unele paciente, in special cele cu durere pelvina cronica, pot acuza o stare de oboseala inexplicabila.

Restul acuzelor, legate de afectari ale altor organe, au legatura cu functiile digestiva si urinara, in acest caz pacientele indreptandu-se uneori catre urolog sau gastroenterolog.

Primul pas al examinarii consta in consultatie si ecografie transvaginala. In functie de rezultate, daca boala are o forma usoara, poate sa fie nevoie doar de urmarire sau tratament medicamentos, daca acuzele se accentueaza sau apar elemente noi, de exemplu chisturi, pot fi necesare reexaminarea si investigatii suplimentare, uneori explorare chirurgicala (laparoscopica).

Daca sunt suspiciuni clinice de endometrioza mai severa sau profunda si la examinarea ecografica nu se constata ceva evident, se poate recomanda o examinare RMN cu protocol de endometrioza, adica instilarea in rect si in vagin a unui gel ecografic care mareste contrastul pentru acele zone.