Chirurgia Sânului

Chirurgia sânului se referă la intervențiile chirurgicale efectuate pentru diagnosticul și tratamentul tumorilor de sân. Printre acestea se numără: chirurgia oncoplastică și reconstructivă a sânului, tehnica ganglionului santinelă axilar în cancerul de sân, marcarea preoperatorie a tumorilor de sân și examenul histopatologic extemporaneu.

Cancerul de sân

Ce este cancerul?

Corpul uman este alcătuit din mii de miliarde de celule vii. Celulele normale ale corpului cresc, se divid în noi celule și mor într-un mod ordonat. În primii ani de viață celulele normale se divid mai rapid pentru a permite persoanei să crească. După ce o persoană devine adult, majoritatea celulelor se divid doar pentru a înlocui celulele uzate, deteriorate sau moarte.

Cancerul apare atunci când celulele dintr-o anumită parte a corpului încep să crească și să se înmulțească fără control. Există mai multe tipuri de cancer, dar toate apar din cauza acestei creșteri fără control a celulelor anormale.

Înmulțirea celulelor canceroase

Creșterea celulelor canceroase este diferită de creșterea celulelor normale. În loc să moară, celulele canceroase continuă să crească și să formeze celule canceroase noi.

Aceste celule canceroase pot invada sau pot crește în alte țesuturi, lucru pe care celulele normale nu îl pot face. Capacitatea de a crește fără control și de a invada alte țesuturi este ceea ce definește celula canceroasă.

Ce sunt metastazele?

În cele mai multe cazuri, celulele canceroase formează o tumoră, dar există unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia, unde doar rareori se formează tumori. În schimb, aceste celule canceroase circulă în sânge și în măduva osoasă. Când celulele canceroase ajung în vasele de sânge sau limfatice, ele pot călători în alte părți ale corpului. Acolo ele încep să crească și să formeze noi tumori care înlocuiesc țesutul normal. Acest proces este numit metastazare.

Indiferent de locul unde se dezvoltă un cancer, acesta este întotdeauna denumit după locul de unde a început. De exemplu, cancerul de sân care s-a răspândit la ficat este încă numit cancer de sân, nu cancer la ficat. De asemenea, cancerul de prostată care s-a răspândit la nivelul osului este numit cancer de prostată metastazat, nu cancer osos.

Diferitele tipuri de cancer se pot manifesta foarte diferit. De exemplu, cancerul pulmonar și cancerul de sân sunt boli foarte diferite. Ele cresc în ritmuri diferite și răspund în diferite moduri la tratament. Acesta este motivul pentru care oamenii cu cancer au nevoie de tratament specific tipului de cancer de care suferă.

Benign versus malign

Nu toate tumorile sunt canceroase. Tumorile care nu sunt canceroase sunt numite tumori benigne.

Tumorile benigne pot cauza și ele probleme – acestea pot crește foarte mult și pot apăsa pe alte organe și țesuturi sănătoase. Dar ele nu pot invada alte țesuturi. Din acest motiv nu se pot răspândi și în alte părți ale corpului (nu pot metastaza). Aceste tumori nu pun în pericol viața aproape niciodată.

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei și a doua cauză a deceselor provocate de cancer în rândul femeilor, după cancerul de plămân. Acesta afectează una din opt femei.
Centrul de Control al Bolilor (Center for Disease Control) din SUA estimează că mai mult de 192,370 de femei sunt diagnosticate cu cancer de san în fiecare an, însă numărul de cazuri noi a scăzut în ultimul deceniu. Anual, mai mult de 40.000 de femei își pierd viața din cauza acestei boli.
Bărbații pot dezvoltă și ei cancer de san, dar se întâmplă mult mai rar decât la femei, cu aproape 2.000 de noi cazuri în fiecare an.

Depistarea precoce prin screening a cancerului de san

Screening – neologism care în medicină se referă la testarea unei persoane sau a unui grup de persoane pentru depistarea prezenței unei boli sau a unei condiții particulare de sănătate.

Depistarea precoce a unei leziuni de glanda mamară (cancerul de san) poate permite vindecarea completă sau îmbunătățirea categorică a prognosticului în cazurile diagnosticate cu tumori de sân. Acest lucru este posibil atunci când cancerul este depistat în stadii timpurii, când este prea mic pentru a fi văzut sau simțit la palpare. Screening-ul nu previne apariția cancerului, ci ajută la depistarea lui în stadii în care poate fi tratat cu șanse de vindecare.

Ce sunt și cui se adresează programele de screening?

Testele de screening în cancerul de sân sunt teste medicale făcute pacienților care au risc crescut de cancer de sân, dar care nu au încă simptome. Ele ajută la găsirea unui cancer într-o etapă timpurie, moment în care șansele de a trata eficient sunt cele mai bune. Programul de screening se adresează tuturor femeilor peste 50 de ani ce nu au factori de risc pentru cancerul de sân și persoanelor cu factori de risc pentru cancerul de sân indiferent de vârstă.

Mamografie

Pentru persoanele fără factori de risc este recomandat că la fiecare 3 ani să se prezinte la medic pentru a-și investiga sânii. Un astfel de program poate fi constituit dintr-un consult chirurgical, recoltare de makeri tumorali specifici cancerului de sân, teste imagistice (ecografie mamară și/sau mamografie).

Pentru persoanele cu risc crescut pentru cancer de sân se recomandă următoarele teste de screening:

La 20-30 ani:
• autoexaminare lunară a sânilor
• examen clinic al sânilor o dată la 3 ani
 

La 30-40 ani:
• autoexaminare lunară a sânilor
• examen clinic anual al sânilor
• examen ecografic anual mamar
 

La 40-50 ani:
• autoexaminare lunară a sânilor
• examen clinic anual al sânilor
• mamografie bilaterală anuală (completată de ecografie mamară, dacă este necesar)
 

După 50 ani:
• autoexaminare lunară a sânilor
• examen clinic anual al sânilor
• mamografie bilaterală anuală (completată de ecografie mamară, dacă este necesar)

Echipa Medicală