Cate tipuri de mastectomie exista?

Cate tipuri de mastectomie exista?

Mastectomia este cea mai frecventa procedura chirurgicala folosita in tratamentul cancerului de san. Aceasta procedura este aplicata in momentul in care starea pacientei nu permite interventiile de conservare a sanului si reprezinta o solutie eficienta pentru reducerea riscului de cancer mamar. Ce presupune interventia de mastectomie si cate tipuri de mastectomie exista?

Mastectomia reprezinta indepartarea chirurgicala completa a tesutului sanului si singura optiune chirurgicala pentru reducerea riscului de cancer de san. Exista mai multe tipuri de mastectomie, fiecare recomandata in functie de caracteristicile cazului.

Articol realizat de Dr. Petru Petrisor - Medic primar Chirurgie Generala

Cuprins

Cand este recomandata mastectomia?

Solutia de tratament este recomandata de o echipa multidisciplinara de specialisti, dupa stabilirea diagnosticului, in urma examinarilor si investigatiilor suplimentare efectuate.

Mastectomia este recomandata in urmatoarele cazuri:

  • situatiile in care este contraindicata terapia conservatoare a sanului sau cand aceasta a esuat
  • cancerul de san de tip inflamator (mastita carcinomatoasa)
  • cancerul de san multicentric
  • calcificari difuze suspecte la examinarea mamografica ce nu permit aprecierea exacta a gradului de extensie
  • radioterapie precedenta la nivelul unei portiuni a sanului, care ar presupune dupa o excizie limitata realizarea unei radioterapii la nivelul intregului san, cu obtinerea astfel, a unei doze totale inalte
  • sarcina, care este o contraindicatie absoluta pentru iradierea sanului, specifica unei terapii de conservare a sanului
  • imposibilitatea de a obtine margini de rezectie negative dupa mai multe incercari de reexcizie limitata
  • tumorile de san care au dimensiuni mari raportate la intregul volum al sanului
  • atunci cand pacienta alege mastectomia in defavoarea terapiei de conservare a sanului avand ca motive dorinta de a evita radioterapia postoperatorie, screening-ul ulterior sau posibilele biopsii ulterioare

Cate tipuri de mastectomie exista?

Tipurile de mastectomie existente la ora actuala sunt:

  • mastectomia radicala modificata
  • mastectomia simpla
  • mastectomia cu prezervarea tegumentului (skin-sparing mastectomy = SSM)
  • mastectomia cu prezervarea mamelonului (nipple sparin mastectomy = NSM)

Ceea ce trebuie mentionat este faptul ca dupa efectuarea mastectomiei, se poate opta pentru reconstructia sanilor in acelasi timp sau dupa finalizarea tratamentului pentru cancer.

Pentru femeile fara antecedente personale de cancer, dar care au o varianta patogena de BRCA1/2, mastectomia profilactica bilaterala reduce riscul de a dezvolta cancer cu mai mult de 90%. 

In cazul in care pacientele au cancer de san unilateral si o mutatie patogena BRCA1 sau BRCA2, se poate opta pentru mastectomie profilactica contralaterala.

Ce este mastectomia radicala modificata?

Mastectomia radicala modificata reprezinta indepartarea completa a sanului si a fasciei subiacente a muschiului major pectoral, impreuna cu ganglionii limfatici axilari.  Mastectomia radicala modificata este recomandata in cazul pacientelor care au metastaze la nivel ganglionar axilar dovedite de biopsie sau la care nu este posibila identificarea de ganglion limfatic santinela.

Mastectomia radicala modificata permite pastrarea muschilor pectorali, spre deosebire de mastectomia simpla.

Potrivit studiilor, mastectomia radicala modificata are o morbiditate mai mica si o rata de supravietuire similara mastectomiei simple.  

Ce este mastectomia simpla?

Mastectomia simpla implica, de asemenea, indepartarea completa a intregului san si a fasciei subiacente a muschiului major pectoral.  Odata cu posibilitatea de efectuare a biopsiei nodului santinela, mastectomia simpla se realizeaza din ce in ce mai des. 

Cate tipuri de mastectomie exista?

Ce este mastectomia cu prezervarea tegumentului?

Mastectomia cu prezervarea tegumentului si masectomia cu prezervarea mamelonului se efectueza in cazul in care pacienta opteaza pentru reconstructia imediata a sanului, dupa mastectomia terapeutica sau profilactica.

In aceste conditii, interventia va fi realizata de medicul chirurg oncolog si de medicul chirurg plastician, dupa obtinerea avizului esential de la medicul oncolog si medicul radioterapeut. 

In cazul mastectomiei cu prezervarea tegumentului se pastreaza majoritatea invelisului natural al pielii mamare, spre deosebire de  mastectomia obisnuita.

Acest tip de mastectomie este contraindicat in cazul cancerului mamar inflamator.

Mastectomia cu prezervarea tegumentului  sau mastectomia cu prezervarea mamelonului ofera cel mai bun rezultat estetic pentru majoritatea pacientelor care au nevoie de mastectomie in scop profilactic.

Ce este mastectomia cu prezervarea mamelonului?

Mastectomia cu prezervarea mamelonului  difera de celelalte tehnici de mastectomie prin faptul ca pastreaza dermul si epidermul mamelonului, dar indeparteaza canalele principale din lumenul mamelonului. Daca mamelonul nu poate fi conservat, exista si optiunea de indepartare a mamelonului si conservarea areolei numita mastectomia de prezervare a areolei. Interventia asigura un rezultat estetic ridicat, mai ales in cazul femeilor care nu au un mamelon de dimensiuni mari.  

Mastectomia cu prezervarea mamelonului este recomandata in cazul femeilor cu tumori mici, localizate periferic si care nu sunt multicentrice.

Contraindicatiile pentru acest tip de mastectomie sunt in cazul pacientelor care au cancer mamar inflamator.

Ce este mastectomia radicala?

Mastectomia radicala (Halsted) a fost propusa initial pentru a controla mai bine boala, in perioada in care nu exista terapia sistemica. In prezent, mastectomia radicala este rar utilizata in chirurgia moderna a sanilor. Aceasta consta in rezectia in bloc a sanului, a muschilor pectorali si a intregului continut axilar.

Cine si cum alege tipul de mastectomie efectuat?

Alegerea tipului de mastectomie se face dupa evaluarea amanuntita a pacientei, de catre o echipa multidisciplinara de specialisti: oncolog, chirurg oncolog, radioterapeut si chirurg plastician.

Pacienta va fi informata asupra optiunilor de tratament disponibile si se vor lua in considerare si preferintele acesteia.

Consultul senologic chirurgical este primul pas pentru a afla despre posibilitatile de evaluare si tratament.