Certificat prenuptial

Certificatul prenuptial sau fisa prenuptiala reprezinta un document medical care atesta starea de sanatate in cazul persoanelor care urmeaza sa se casatoreasca si trebuie intocmit inainte cu maxim 14 zile de prezentarea la primarie in fata ofiterului de stare civila.

Fisa Prenuptiala

Cuprins

Ce contine pachetul de analize prenuptiale?

Analizele necesare pentru a elibera certificatul prenuptial sunt reprezentate de testarea pentru infectia HIV si sifilis. Aceste analize reprezinta o metoda de screening a populatiei generale utilizata pentru diagnosticarea si prevenirea riscului de infectie cu patologii ce prezinta o evolutie complicata atat in cazul cuplului care doreste sa intemeieze o familie cat si in cazul viitorului produs de conceptie (sifilis congenital, infectie HIV a nou-nascutului).

Screening-ul pentru sifilis si infectia HIV necesare eliberarii certificatului medical prenuptial presupune recoltarea unei probe de sange prin punctie venoasa periferica a jeun ( pe nemancate) de la ambii parteneri.

Sifilisul sau luesul

Reprezinta o infectie cu transmitere sexuala determinata de Treponema pallidum, care poate fi transmisa ulterior prin pasaj transplacentar de la mama la fat. In stadiile initiale care cuprind primele 3 saptamani de la contactul infectant, boala se poate manifesta prin aparitia unor leziuni nedureroase cu aspect caracteristic ale mucoasei genitale, anale sau ale cavitatii bucale care poarta denumirea de sancru sifilitic.

Stadiul al doilea al infectiei este caracterizat de aparitia la nivel tegumentar a unor pete de culoare roz care pot persista pana la 4 saptamani, simptomele adiacente fiind similare gripei (stare febrila, cefalee, edem si eritem al mucoasei faringiene).

Stadiul al 3 lea apare dupa o evolutie latenta a bolii cuprinsa intre 3 si15 ani in aceasta perioada avand loc diseminarea agentului patogen la nivel osos sau al diferitelor structuri si organe interne reprezentate de laringe, plamani, aorta, tesut hepatic si cerebral, maduva spinarii. In stadiile finale de evolutie ale infectiei sifilitice se poate ajunge la deteriorare cognitiva severa (dementa sifilitica) cu afectarea centrilor nervosi motori care determina paralizie si in final deces.

Sifilisul congenital este determinat de transmiterea transplacentara a patogenului in perioada de viata intrauterina de la mama la produsul de conceptie. Infectia cu Treponema pallidum poate determina pierderea spontana a sarcinii, deces intrauterin al produsului de conceptie, nastere prematura si malformatii grave ale nou nascutului.

Diagnosticul infectiei cu Teponema pallidum este efectuat prin teste de screening pentru determinarea anticorpilor sintetizati de catre organism ca raspuns la agentul patogen al sifilisului – serologie sifilis - VDRL (anticorpi nespecifici) si TPHA (anticorpi specifici).

Identificarea titrurilor crescute ale anticorpilor VDRL indica o infectie recenta, iar monitorizarea lor in dinamica este efectuata pentru evaluarea rezultatelor terapeutice. Un raspuns favorabil la terapia adminstrata este demonstrat prin scaderea treptata a cantitatii de anticorpi intr o perioada cuprinsa intre 6 luni si 2 ani de la determinarea initiala. Uneori VDRL poate fi fals pozitiv (test pozitiv desi nu exista infectie), de exemplu in sarcina.

TPHA-ul pune in evidenta anticorpii anti treponemici specifici din serul pacientului insa aceasta metoda nu se poate utiliza in dinamica pentru monitorizarea raspunsului terapeutic deoarece titrurile sunt crescute atat in timpul infectiei cat si dupa terminarea tratamentului specific si vindecare.

VDRL si TPHA pozitive necesita evaluarea medicului specialist dermatolovenerolog.

Human immunodeficiency Virus sau HIV

Infectia are loc atat prin intermediul relatiilor intime neprotejate cu o persoana infectata cat si pe cale parenterala prin utilizarea de echipament chirurgical si stomatologic nesteril, transfuzii de sange si produse derivate ale acestuia de la donatori pozitivi. Transmiterea verticala a infectiei HIV de la mama la produsul de conceptie poate avea loc atat pe timpul sarcinii si al nasterii cat si postpartum prin alaptare.

In general, infectia HIV evolueaza asimptomatic pentru perioade indelungate de timp de pana la 10 ani de la contactul infectant, insa exista si situatii in care afectiunea se poate manifesta sub forma mai multor sindroame clinice nespecifice: stare generala alterata, fatigabilitate, mialgii, transpiratii excesive, eruptii cutanate, pierdere in greutate neintentionata, manifestari neurologice.

Stadiul final al infectiei HIV este reprezentat de SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite acute) care se manifesta sub forma infectiilor repetate in special cu germeni oportunisti, sindrom diareic cronic, reactivarea infectiilor parazitare latente, infectii cu virusuri oncogene (Papilloma virus, Citomegalovirus, Epstein Barr) implicate in aparitia de procese tumorale cu localizari diverse.

Testele HIV utilizate pentru diagnosticarea infectiei sunt efectuate prin determinarea anticorpilor HIV in ser, majoritatea persoanelor seropozitive avand niveluri detectabile ale anticorpilor anti HIV dupa aproximativ 3 luni de la contactul infectant. Important de retinut este faptul ca obtinerea unei valori pozitive a anticorpilor anti HIV nu reprezinta un diagnostic cert de infectie, existand si situatii de reactivitate incrucisata care pot determina aparitia rezultatelor fals pozitive.

In prezenta unui titru pozitiv pentru anticorpii anti HIV la screeningul pentru certificatul prenuptial este necesara efectuarea unor teste suplimentare de confirmare a infectiei sub coordonarea medicului specialist boli infectioase.