LDL Colesterol

Cuprins

Ce este colesterolul LDL?

Colesterolul LDL este o lipoproteina care conține 60-70% din colesterolul seric total. Adica cea mai mare cantitate de colesterol. LDL este responsabil de transportul particulelor de colesterol din ficat in tesuturi, in principal in sistemul arterial. Atunci cand acesta este in exces, se poate depune pe peretii arterelor, alaturi de alte ramasite purtate prin sange. Acest lucru poate duce, in timp, la formarea placilor.  

Urmatorul pas este  aparitia bolilor cardiovasculare si aterosclerozei, definite prin ingustarea si blocarea arterelor.  

Procesul de ingustarea a arterelor poate incepe din copilarie si se poate dezvolta vertiginos in perioada de maturitate, mai ales daca pacientul nu are o alimentatie sanatoasa sau un mod de viata sanatos. Punctul culminant si cu adevarat fatal este in momentul in care suprafata care acopera aceste placi se poate rupe. Atunci pot  aparea cheagurile de sange, principala cauza pentru declansarea atacului de cord.

Raportul dintre colesterol LDL si colesterol HDL este de 2,9 la femei si 3.3 la barbati. In momentul in care este depasita valoarea acestui raport, se pot instala afectiunile cardiovasculare sau exista un risc ridicat de aparitie al acestora.  

Cand sa efectuezi testarea colesterolului LDL?

Nivelul colesterolului LDL este masurat in momentul in care se evalueaza riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Acest tip de testare este recomandat a fi efectuat cel putin o data  pe an sau la doi ani, mai ales pentru pacientii care au peste 55 de ani.

Cum sa te pregatesti pentru testarea colesterolului LDL?

Testarea pentru colesterol LDL si implicit a intregului profil lipidic se realizeaza prin respectarea unor reguli simple. Acest tip de testare se efectueaza in general dimineata, pe stomacul gol. Este indicat ca pacientul sa nu manance nimic si sa bea cu cel putin 10-12 ore inainte, iar digestia sa fie completa.

 In caz contrar, mai exact daca pacientul mananca sau consuma lichide inainte de efectuarea testarii pentru colesterol LDL, procesul de digestie poate afecta acuratetea rezultatelor.

Cum poate fi redus colesterolul LDL?

Exista mai multe variante pentru a scadea nivelul colesterolului LDL din organism. Cele mai multe implica reducerea acizilor grasi saturati si trans din alimentatie. Activitatea fizica sustinuta este si ea recomandata, ca solutie deosebit de eficienta in reducerea cantitatii de colesterol rau din organism.

Pierderea kilogramelor in plus are o importanta vitala, mai ales pentru persoanele supraponderale sau obeze. Odata cu acest proces, scade si nivelul de colesterol LDL.

Orice fel de schimbare a modului de viata trebuie discutata inainte cu medicul curant sau cu un nutritionist, care sa recomande un plan nutritional echilibrat si personalizat, in functie de afectiunile existente sau istoricul medical al pacientului.

Persoanele cu diabet ar trebui sa ia medicamente din clasa statinelor, reducand astfel LDL. Acest lucru contribuie la scaderea riscului de deteriorare a vaselor sanguine.

Valori normale pentru colesterol LDL

Valoarea normala a colesterolului LDL nu trebuie sa depaseasca 100 mg / dl (2,5 mmol / l). Atunci cand valorile sunt mai mari, exista riscuri asociate, de aparitie a unor afectiuni precum:

  • Boli cardiovasculare
  • Complicatie a bolilor cronice (de exemplu, hipotiroidism, boli ale ficatului și rinichilor)

Daca valorile sunt mai scazute, se pot instala afectiuni precum hipertiroidie, anemii cronice, sindromul Reye, stres acut, afectiuni pulmonare cronice si boli inflamatorii articulare.

Afla mai multe: