TSH

Cuprins

Ce este TSH?

TSH este hormonul de stimulare a glandei tiroide, fiind cunoscut si sub numele de tirotropina. Tirotropina este secretata de glanda pituitara si este direct responsabila de stimularea glandei tiroide. Tirotropina secreta la randul ei triodotironina (T3) si tiroxina (T4), doi hormoni cu rol esential in mentinerea echilibrului hormonal la nivelul organismului. Atunci cand apare un dezechilibru, valoarea TSH iese din limitele normale si poate indica prezenta unei afectiuni a glandei tiroide.

Testarea TSH este recomandata in diagnosticarea afectiunilor endrocrine, putand indica prezenta bolii inainte de instalarea unor simptome vizibile.

Cand sa efectuezi testarea TSH?

Testarea TSH este recomandata in cazul pacientilor suspectati de afectiuni ale glandei tiroide. Masurarea nivelului de tirotropina ajuta si la diagnosticarea initiala a bolilor autoimune, precum si evaluarea starii pacientului, dar si a eficientei tratamentului.

Sunt anumite simptome care determina medicul specialist sa recomande aceasta testare. Acestea sunt:

  • Frisoane
  • Piele uscata
  • Anxietate si nervozitate
  • Pierdere in greutate brusca sau imposibilitatea de a pierde in greutate
  • Oboseala cronica
  • Cadere excesiva a parului
  • Constipatie sau diaree
  • Tulburari menstruale

Toate aceste simptome pot indica o problema a glandei tiroide, de aceea este recomandat un consult de specialitate in momentul in care pacientul observa instalarea acestora.

Cum sa te pregatesti pentru testarea TSH?

Testarea TSH se masoara din serul sanguin. Pacientul nu are nevoie de nicio pregatire prealabila pentru a efectua testul TSH. Nu exista restrictii alimentare sau recomandari de alimente ce trebuie consumate inainte de aceasta.

Este indicat ca testarea sa fie facuta dimineata. Daca este nevoie de testari succesive ca metoda de control a tiroidei, este important ca sangele pentru testare sa fie recoltat la aceeasi ora / interval orar. Respectand acest lucru, acuratatea rezultatelor va fi maxima.

Deoarece valorile acestei analize de sange pot fi afectate de factori precum stresul, este recomandat ca pacientul sa evite pe cat de mult posibil situatiile tensionate, precum si exercitiile fizice.

Valori normale pentru TSH

Nivelul TSH din sange arata cat de bine functioneaza glanda tiroida. Valorile mai ridicate sau mai scazute fata de cele de referinta arata boli ale glandei tiroide, acute sau cronice. Daca nivelul TSH este mai mare, poate indica hipotiroidism. Daca este mai mic, diagnosticul initial poate fi acela de hipertiroidie.

Valorile TSH tin de varsta pacientului, de sex, precum si de metoda de determinare folosita in laborator. Rezultatul trebuie interpretat de fiecare data in functie de standardul laboratorului care a procesat analiza.

Pentru un adult, valoarea de referinta a TSH este 0,4-4,0 ml U / l. Cantitatea de tirotropina din sange este mai greu de determinat in cazul copiilor si al femeilor insarcinate, in cazul carora valorile TSH se schimba in functie de stadiul sarcinii.  

Varsta Valori normale
0-6 zile 0,7 - 15,2 µUI/mL
6 zile- 3 luni 0,72 - 11 µUI/mL
3-12 luni 0,73 - 8,35 µUI/mL
1-6 ani 0,7 - 5.97 µUI/mL
6-11 ani 0.6 - 4,84 µUI/mL
11-20 de ani 0,51- 4,30 µUI/mL
Peste 20 de ani 0,27- 4,2 µUI/mL

 

In cazul femeilor insarcinate, concentratia de TSH scade de la un trimestru la altul al sarcinii:

Stadiu sarcina Valori normale
Trimestrul I 0.33-4.59 µUI/mL
Trimestrul II 0.35-4.10 µUI/mL
Trimestrul III 0.21-3.15 µUI/mL
Afla mai multe: