Alaninaminotransferaza

Cuprins


Ce este testul de alaninaminotransferaza?

Alaninaminotransferaza (ALT) este o enzima ce face parte din clasa transaminazelor. Aceasta se regaseste in concentratie foarte mare la nivelul ficatului, dar si in rinichi, miocard, muschi scheletici, pancreas. Atunci cand metabolismul energetic al celulei hepatice este destabilizat de virusuri hepatice sau agenti toxici, membrana celulara devine permeabila, iar componentele citoplasmice trec in ser.

Alaninaminotransferaza este un test specific pentru afectiunile hepatice, putand sa indice chiar si leziunile hepatice minime.

Nivelul alaninaminotransferazei nu indica direct cat de grave sunt leziunile existente la nivelul ficatului. Pentru aceasta, este nevoie de determinari repetate.

O valoarea normala pentru ALT nu exclude de fiecare data o afectiune hepatica, iar cresterile tranzitorii nu indica intotdeauna o boala hepatica.

Cand sa efectuezi testul de alaninaminotransferaza?

Medicul de specialitate poate recomanda determinarea ALT pentru diagnosticarea bolilor hepatice. Testul ALT este recomandat in diagnosticul diferential al bolilor hepatobiliare si pancreatice, precum si in diagnosticul diferential intre icterul hemolitic si cel hepatic.

Testul ALT mai poate fi recomandat in monitorizarea evolutiei si tratamentul hepatitiei virale.

Cum sa te pregatesti pentru acest test?

Testul pentru determinarea nivelului ALT este un test de sange. Recoltarea se face dimineata, pe nemancate, iar pacientul nu necesita o pregatire speciala.

Valori normale pentru ALT

Valorile de referinta pentru ALT sunt date de varsta pacientului, sexul acestuia, precum si de metoda de lucru folosita.

Valori de referință prin metodă kinetică standardizată IFCC (International Federation for Clinical Chemistry) cu piridoxal fosfat:

Vârstă/sex

Valori (U/L)

  0-12 luni

  <71

  1-3 ani

  <31

  4-6 ani

  <36

  7-12 ani

  <44

  13-17 ani

  <45

  F: >17 ani

  <35

 M: >17 ani

<50

 

Valori de referință prin metodă kinetică standardizată IFCC fără piridoxal fosfat:

Vârstă/sex

Valori (U/L)

  0-12 luni

  <56

  1-6 ani

  <29

  7-17 ani

  <37

  F: >17 ani

  <33

 M: >17 ani

<41


Atunci cand valorile ALT sunt de 20-100 ori mai mari decat cele normale  pot indica prezenta unor hepatite acute virale si toxice. In hepatita cronica activa pot aparea cresteri ale ALT, dar nu la nivelul celor din hepatica cronica acuta.

Cresteri de 2-3 ori fata de valorile normale pot indica o steatoza hepatica. In unele metastaze hepatice pot fi observate cresteri moderate ale ALT. O crestere rapida a valorilor ALT, urmata de o scadere brusca la interval de 12-78 de ore pot indica o obstructie acuta a ductelor biliare.

Scaderile acestor valori pot indica infectii urinare, neoplazii sau malnutritie.

Afla mai multe: