Acid Uric Seric

Cuprins

Ce este acidul uric seric?

Acidul uric este o substanta chimica si reprezinta produsul final al descompunerii purinelor. Acesta este transportat de plasma catre rinichi. Aproape 70% din acidul uric seric este filtrat si excretat/eliminat prin rinichi, restul de 30% fiind eliminat prin tractul digestiv. O cantitate prea mare de acid uric in organism indica prezenta unor afectiuni precum leucemie si insuficienta renala.

Cand sa efectuezi testul de acid uric seric?

Testul pentru determinarea nivelului de acid uric in organism este recomandat de medicul de specialitate in momentul in care se suspecteaza prezenta unei afectiuni medicale precum leucemie sau insuficienta renala.

Testul mai este recomandat si pentru monitorizarea tratamentului gutei, al celui citostatic si pentru urmarirea in dinamica  a valorilor acidului uric seric ajuta la monitorizarea manifestarilor din sarcina toxica.

Cum te pregatesti pentru testul de acid uric seric?

Testul de acid uric este un test de sange si este efectuat dimineata, in general. Este recomandat ca pacientul sa nu mananca nimic cu 4 ore inainte de recoltare, pentru a nu altera rezultatele testului. Valorile acidului uric sunt mai mari dimineata decat seara.

Valori normale pentru acid uric seric

Valorile de referinta pentru acidul uric seric trebuie sa fie mai mici de 7 mg/dL pentru barbati si mai mici de 5,7 mg/ dL pentru femei.

O cantitate crescuta de acid uric seric poate insemna insuficienta renala, guta, leucemie, sindroame mieloproliferative cronice, mielom multiplu, limfoame. O valoare mai scazuta decat cea normala poate indica boala Wilson, boala celiaca, sindrom Fanconi si deficit de xantin oxidaza.

Afla mai multe: