Electroencefalograma

Ce reprezinta electroencefalograma

Electroencefalograma EEG reprezinta o investigatie utilizata pentru determinarea activitatii electrice cerebrale prin intermediul unor electrozi plasati la nivelul scalpului. Electroencefalograma este o investigatie non invaziva care poate furniza medicului neurolog informatii despre activitatea electrica a creierului, la pacientii care asociaza simptomatologie specifica de tip neuronal.

EEG este utilizata in diagnosticul si monitorizarea epilepsiei dar si pentru depistarea encefalopatiilor, encefalitelor, tulburarilor de somn, confirmarea unor procese tumorale cerebrale si stabilirea diagnosticului de moarte cerebrala. In anumite situatii, electroencefalograma poate furniza informatii importante referitoare la starile comatoase ale pacientilor in stare critica, prin inregistrarea potentialelor post sinaptice la aceasta categorie de bolnavi.

Indicatiile EEG

Principalele indicatii de realizare ale electroencefalogramei sunt reprezentate de stabilirea diagnosticului de epilepsie si a tulburarilor de tip epileptic. Suplimentar acest tip de investigatie poate fi utilizata pentru diagnosticarea si monitorizarea evolutiei anumitor patologii ale sistemului nervos central reprezentate de:

  • Tumori cerebrale;
  • Leziuni cerebrale de tip traumatic;
  • Encefalopatii de diverse etiologii: encefalopatie Hashimoto datorata unei disfunctii tiroidiene, encefalopatie hepatica secundara cirozei hepatice, encefalopatie hipertensiva aparuta in contextul valorilor tensionale ridicate cu evolutie indelungata, encefalopatie hipoxic ischemica, encefalopatie toxic metabolica datorata acumularilor de metaboliti toxici capabili sa traverseze bariera hematoencefalica, encefalopatie uremica in contextul acumularii de acid uric in organism;
  • Tulburari de somn;
  • Encefalita: inflamatie acuta la nivel cerebral care se datoreaza in mod frecvent unui patogen viral;
  • Accident vascular cerebral;
  • Boala Creutzfeldt-Jakob: patologie de tip neurodegenerativ similara bolii Alzheimer care prezinta evolutie fulminanta.

Electroencefalograma poate fi utilizata pentru aprecierea cantitatii optime de anestezic necesara pentru inducerea starii comatoase in scop terapeutic si al severitatii leziunilor cerebrale, prin specificarea gradului de coma la pacientii cu encefalopatii severe de diferite etiologii.

Tipuri de EEG

Electroencefalograma poate fi clasificata in functie de momentul realizarii si durata de timp alocata inregistrarii activitatii electrice de la nivel cerebral, dupa cum urmeaza:

  • Electroencefalograma de rutina cu pacientul in stare de veghe (treaz);
  • Electroencefalograma de somn presupune inregistrarea activitatii electrice cerebrale a pacientului in timpul somnului; in anumite situatii, medicul curant ii poate solicita bolnavului o privare prealabila a somnului, cu durata variabila, in concordanta cu varsta acestuia;
  • EEG in ambulatoriu presupune inregistrarea continua a activitatii electrice a creierului, pentru o perioada de 1 sau mai multe zile, atat pe durata activitatilor zilnice ale pacientului cat si in timpul somnului; acest tip de electroencefalograma este utilizat la pacientii in cazul carora s au obtinut rezultate neconcludente dupa efectuarea unei EEG standard sau in situatia in care simptomatologia bolnavului nu se coreleaza cu datele furnizate EEG standard.
  • EEG video implica inregistrarea miscarilor corporale ale pacientului cu ajutorul unei camere de filmat pe durata realizarii electroencefalogramei.

Pregatirea pentru EEG

Inainte de efectuarea unei electroencefalograme este recomandat sa se evite consumul de cafea, alcool, ceai negru sau alte bauturi cu efect de excitare asupra sistemului nervos central, cu 12-24 de ore anterioare investigatiei. Administrarea sedativelor si medicatiei anticonvulsivante trebuie sistata cu 1- 2 zile inainte de realizarea electroencefalogramei, deoarece acestea pot influenta rezultatele investigatiei.

Pacientul este indrumat sa isi spele parul in seara care preceda investigatia si sa evite utilizarea balsamului de par sau a produselor de stilizare care pot ingreuna aplicarea electrozilor la nivelul scalpului. In anumite situatii, medicul poate solicita pacientului sa nu doarma inainte de investigatie. Tusea excesiva sau sindroamele febrile pot influenta rezultate EEG astfel incat pacientul este indrumat sa si trateze corespunzator afectiunile care pot evolua cu astfel de simptome, inainte de efectuarea testului.

Cum se realizeaza electroencefalograma

Electroencefalograma reprezinta o investigatie neinvaziva care nu provoaca disconfort pacientului, putand fi realizata atat in perioada de veghe cat si in timpul somnului. Inainte de inceperea testului, personalul medical masoara si marcheaza scalpul pacientului cu ajutorul unui marker, pentru a demarca zonele in care vor fi aplicati electrozii. Atasarea electrozilor la nivelul pielii capului necesita aplicarea unui adeziv medical special insa, in anumite situatii, acestia pot fi inclusi intr o casca speciala care acopera scalpul in totalitate.

Electrozii sunt atasati prin intermediul unor fire de un dispozitiv medical care amplifica undele electrice cerebrale receptionate si le inregistreaza cu ajutorul unui computer. Dupa atasarea electrozilor, electroencefalograful inregistreaza semnalele electrice neuronale timp de 20-40 minute. In timpul investigatiei, personalul medical poate solicita pacientului sa efectueze sarcini simple de tipul clipitului, cititului sau efectuarea unor calcule matematice cu grad de dificultate scazut.

In cazul in care investigatia este efectuata in timpul somnului, perioada alocata testului poate fi cuprinsa intre 3 si 24 de ore, in functie de recomandarile medicului curant. Video electroencefalograma presupune inregistrarea video a miscarilor corporale ale pacientului in timpul EEG, acest tip de investigatie putand sa identifice eventuale manifestari motorii subtile greu sesizabile cu ochiul liber, care se coreleaza sau nu cu activitatea cerebrala receptionata de electrozi. Monitorizarea video EEG se efectueaza pe durata de minim 24 de ore si poate dura uneori pana la 72 de ore.

Interpretarea rezultatelor encefalogramei

Inregistrarile obtinute in timpul electroencefalogramei se prezinta sub forme de unde care corespund activitatii electrice specifce anumitor grupe de neuroni. Medicul specialist interpreteaza electroencefalograma pornind de la ritmul de fond alfa, inregistrat in derivatiile posterioare, care corespunde activitatii electrice din zona occipitala. Prezenta leziunilor neuronale determina aparitia de impulsuri electrice dezorganizate sau cu frecventa modificata (excesive sau rare), grafoelementele (undele cerebrale reprezentate grafic) fiind mai ample, mai rapide sau mai lente.

Modificarile undelor cerebrale poarta denumirea de grafoelemente epileptiforme, insa nu implica intotdeuna un diagnostic de epilepsie, acestea putand fi observate si in prezenta tumorilor cerebrale, encefalitelor de tip infectios sau dereglarilor de tip hormonal si/sau metabolic. Medicul va interpreta intotdeuna in context clinic modificarile specifice observate pe EEG si va comunica pacientului concluziile obtinute in urma efectuarii acestei investigatii.

Intrebari frecvente cu privire la EEG

Care sunt riscurile asociate EEG?

In anumite situatii, EEG poate determina aparitia crizelor convulsive, mai ales in cazul pacientilor cu epilepsie fotosensibila asupra carora sunt aplicate manevre de stimulare luminoasa sau hiperventilatie provocata. Personalul medical dispune de mijloace terapeutice adecvate care pot fi aplicate in aceste situatii pentru prevenirea aparitiei complicatiilor de tipul vatamarilor corporale.

Care sunt factorii care pot influenta rezultatele EEG?

Prinicpalii factori care pot afecta rezultatele EEG sunt reprezentati de starile hipoglicemice, luminile stralucitoare sau intermitente, sedativele, consumul de cofeina, parul gras sau produsele de styling.

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA