Biopsie osoasa

Ce reprezinta biopsia osoasa

Biopsia osoasa reprezinta o procedura medicala prin care se recolteaza fragmente tisulare in vederea examinarii histopatologice ulterioare pentru diagnosticarea diferitelor patologii ale sistemului osos. Biopsia de os este precedata in majoritatea situatiilor de investigatii imagistice complementare care au rolul de a stabili calea de abord (modalitatea prin care se realizeaza punctia de os) utilizata pentru prelevarea de tesut, gradul de vascularizatie al zonei de interes si in anumite situatii, extinderea proceselor de natura tumorala de la acest nivel.

Prelevarea de tesut osos este efectuata de catre medicul chirurg ortoped la pacientii care prezinta suspiciune inalta de tumori osoase sau osteomielita, in vederea adoptarii unui plan terapeutic chirurgical si/sau medicamentos adecvat fiecarui caz in parte.

Indicatiile biopsiei osoase

Principalele situatii in care medicul poate recomanda efectuarea unei biopsii de os sunt reprezentate de:

  • Necesitatea evaluarii din punct de vedere histologic (examinarea celulelor care intra in alcatuirea tumorii) a formatiunii evidentiate prin diferite metode imagistice de investigatie (radiografie, computer tomografie, rezonanta magnetica nucleara);
  • Confirmarea caracterului benign/malign în cazul tumorilor osoase;
  • Stabilirea caracterului primar sau secundar al tumorilor osoase (tumorile pot fi de tip primar cu origine la nivelul osului sau pot constitui metastaze secundare ale unui proces tumoral cu sediul in alte organe-plaman, san, prostata);
  • Stabilirea agentului etiologic (bacterii, fungi) implicat in aparitia infectiilor osoase;
  • Stabilirea etiologiei care determina aparitia durerii osoase cronice.

Tipuri de biopsii osoase

Prelevarea de fragmente osoase poate fi realizata in mai multe moduri in functie de particularitatile cazului si de indicatiile medicului curant, acestea cuprinzand:

  • Biopsia osoasa aspirativa cu ac fin: in cadrul acestei proceduri, medicul utilizeaza un ac de aspiratie pentru recoltarea de material osos dupa administrare de anestezie locala;
  • Biopsia osoasa cu trocar: utilizeaza un dispozitiv sub forma unui ac gros prin intermediul caruia se pot recolta atat fragmente osoase cat si maduva din interiorul cavitatii osoase;
  • Biopsia osoasa deschisa presupune realizarea unei incizii ale tesuturilor moi supraiacente zonei de interes de la nivelul careia se va recolta material osos; acest tip de biopsie permite obtinerea unor fragmente osoase de dimensiuni mai mari insa, necesita aplicarea unor fire de sutura

Cum se realizeaza biopsia de os

In functie de particularitatile fiecarui caz in parte si de suspiciunea diagnostica, medicul specialist poate realiza biopsia la nivelul zonei centrale a formatiunii osoase sau dimpotriva, la periferia acesteia, prelevand mostre de tesut care constituie membrana activa a tumorii. In cazul afectiunilor oncologice, biopsia osoasa trebuie efectuata de aceeasi persoana care va realiza interventia chirurgicala cu intentie curativa, deoarece traiectul biopsiei va fi luat in considerare in stabilirea modalitatii de abord chirurgical pentru indepartarea formatiunii tumorale.

Biopsia de os se efectueaza dupa administrare de anestezie locala, generala sau rahidiana in functie de zona de interes abordata si de tehnica de biopsie utilizata. Dupa administrarea anesteziei se dezinfecteaza tegumentele si se realizeaza punctia cu ac fin sau incizia tegumentara pentru expunerea zonei osoase de la nivelul careia se recolteaza fragmente de tesut.

Biopsia de os cu ac se realizeaza sub ghidaj imagistic reprezentat de cele mai multe ori de ecografie, tomografia computerizata si mai rar de catre rezonanta magnetica nucleara. In timpul biopsiei cu ac, pacientul aflat sub anestezie locala sau rahidiana, poate resimti o usoara senzatie de presiune in momentul recoltarii.

Biopsia osoasa cu ac realizata sub ghidaj CT constituie o metoda minim invaziva si rapida de recoltare a materialului necesar pentru examinarea histopatologica ulterioara, recuperarea pacientului fiind mai rapida decat in situatiile in care se realizeaza incizie tegumentara pentru expunerea osului.

Dupa biopsie, pacientul este monitorizat timp de cateva ore, insa in marea majoritate a situatiilor, acesta isi poate relua activitatile obisnuite incepand cu a doua zi in cazul procedurii minim invazive cu ac. In cazul biopsiilor care presupun realizarea unei incizii tegumentare, pacientul va trebui sa respecte indicatiile medicului cu privire la ingrijirea plagii si la activitatile permise in perioada de recuperare imediat urmatoare.

Pregatirea pentru biopsia osoasa

Pentru realizarea unei biopsii osoase care presupune administrare de anestezie generala, pacientul trebuie sa inceteze aportul alimentar si hidric inainte cu cel putin 8 ore de efectuarea interventiei. Persoanele cu diabet zaharat care necesita insulinoterapie sau cele aflate sub tratament anticoagulant trebuie sa discute cu medicul curant inainte de interventie, pentru ajustarea corespunzatoare a dozelor de medicamente.

Pacientele insarcinate trebuie sa mentioneze acest aspect medicului specialist deoarece metoda de abordare si tipul de anestezie vor fi alese in functie de varsta gestationala.

Interpretarea rezultatelor pentru biopsia osoasa

Rezultatele obtinute prin intermediul analizei histopatologice ale fragmentelor osoase recoltate cu ajutorul biopsiei sunt eliberate dupa aproximativ 7 zile. Analiza histopatologica a fragmentelor osoase recoltate prin biopsie poate confirma diagnosticul de tumora osoasa primara sau secundara, caracterul de invazivitate al acesteia (benign sau malign) sau prezenta unui proces infectios la nivel osos.

Osteomielita reprezinta o infectie osoasa diagnosticata atat la copii cat si la adulti, determinata de bacterii si/sau fungi care patrund in organism prin intermediul unei leziuni tegumentare sau disemineaza pe cale hematogena. Biopsia osoasa este esentiala pentru stabilirea agentului patogen care determina aparitia procesului infectios la nivel osos si adoptarea planului de tratament în funcție de fiecare caz in parte.

Intrebari frecvente cu privire la biopsia osoasa

Care sunt complicatiile care pot aparea dupa o biopsie osoasa?

Complicatiile biopsiei osoase sunt rare, insa atunci cand apar acestea sunt in mod frecvent reprezentate de durere la nivelul segmentului osos biopsiat, sangerare, infectie a plagii chirurgicale (in cazul biopsiei cu incizie tegumentara), fractura osoasa si leziuni ale vaselor si/sau nervilor aflate pe traseul caii de abord.

Este biopsia un factor care determina diseminarea cancerului?

Procesele tumorale cu potential malign evolueaza in mod natural cu aparitia metastzelor secundare. Conceptia gresita conform careia punctia unei formatiuni tumorale favorizeaza raspandirea celulelor cenceroase in organism, se datoreaza faptului ca din pacate, la momentul efectuarii biopsiei, boala se afla de cele mai multe ori in stadii avansate de evolutie in care deja sunt prezente metastaze secundare la nivelul altor tesuturi si organe.

In cazul in care se confirma diagnosticul de tumora osoasa maligna, traiectul biopsiei care se considera a fi “contaminat” va fi excizat in bloc odata cu tumora primara in cadrul interventiei chirurgicale curative, pentru a preveni diseminarea celulelor tumorale care pot determina aparitia de recidive.

Cand este indicata biopsia osoasa deschisa?

Biopsia deschisa este practicata în special in situatiile in care este necesara recoltarea unei cantitati mai mari de material osos, iar zona este usor accesibila, abordul nefiind ingreunat de dispozitia anatomica a vaselor de sange si a nervilor care intra in alcatuirea regiunii anatomice de interes.

 

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA