• Ce inseamna regim alimentar sanatos?

    Ce inseamna regim alimentar sanatos?

    Regimul alimentar sanatos si dieta echilibrata sunt teme tot mai raspandite si dezbatute atat in context medical, cat si in societate in general. Pe masura ce incidenta unor efectiuni precum hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, a crescut simtitor, interesul pentru impactul alimentatiei si activitatea fizica asupra sanatatii s-a amplificat simtitor. In linii...
  • Fructoza: riscuri si beneficii pentru sanatate

    Fructoza: riscuri si beneficii pentru sanatate

    Fructoza este un monozaharid regasit majoritar in fructe, care dupa metabolizare furnizeaza 4 calorii/gram si este de 1.2-1.8 ori mai dulce decat sucroza. Sucroza este un dizaharid alcatuit din fructoza si glucoza, fiind cunoscuta ca zahar de masa. Metabolismul fructozei nu implica utilizarea insulinei si prezinta un efect minim asupra concentratiei de glucoza din sange, acesta fiind motivul pentru...
  • Regimul alimentar in gastrita: recomandari si restrictii

    Regimul alimentar in gastrita: recomandari si restrictii

    Gastrita reprezinta o patologie care se manifesta in mod frecvent prin gastralgie (durere de stomac), senzatie de arsura gastrica si preaplin dupa ingestia unor cantitati moderate de hrana, greata postprandiala (dupa masa) care poate fi insotita de varsaturi, crampe abdominale, balonare si flatulenta excesiva. In anumite situatii, gastrita poate determina scaderea ponderala neintentionata a...
  • Tipuri de enzime digestive si recomandari alimentare

    Tipuri de enzime digestive si recomandari alimentare

    Enzimele sunt catalizatori biologici ai reactiilor chimice de la nivelul organismului si sunt implicate in aproape toate procesele metabolice vitale. Functiile principale ale enzimelor sunt reprezentate de accelerarea proceselor metabolice, descompunerea moleculelor de mari dimensiuni si coordonarea anumitor etape ale ciclului metabolic.
  • Legatura dintre alimentatie si cele mai frecvente afectiuni dermatologice

    Legatura dintre alimentatie si cele mai frecvente afectiuni dermatologice

    Se spune de obicei ca „suntem ceea ce mancam". Pentru mentinerea sanatatii in general, dar si a sanatatii pielii in special, ar fi bine sa avem o alimentatie cat mai echilibrata, cu multe fructe, legume, cereale integrale si apa, cu putine grasimi nesanatoase si zaharuri. Rolul dietei in cele mai frecvente afectiuni ale pielii este un subiect mult cercetat si dezbatut.
  • Dieta daneza: scadere rapida in greutate si riscuri pentru sanatate

    Dieta daneza: scadere rapida in greutate si riscuri pentru sanatate

    Dieta daneza dureaza 13 zile, se bazeaza pe reducerea semnificativa a aportului caloric zilnic si promite pierderea unui numar de 10 kg intr-un interval scurt de timp. Scaderea rapida in greutate a determinat multe persoane sa adopte acest regim extrem de restrictiv si controversat. Multi experti in sanatate contesta dieta daneza, sustinand nu ofera toti nutrientii necesari unei alimentatii sanatoase...
  • Dieta ketogenica: riscurile si beneficiile unui regim alimentar bogat in grasimi

    Dieta ketogenica: riscurile si beneficiile unui regim alimentar bogat in grasimi

    Dieta ketogenica presupune un regim alimentar bogat in grasimi si scazut in carbohidrati, carbohidratii fiind principala sursa de energie a corpului. Prin acest mod de alimentatie, ficatul transforma grasimea in acizi grasi si corpi cetonici, folositi apoi ca principala sursa de energie pentru functionarea organismului, in locul carbohidratilor. Procesul metabolic de transformare a grasimilor in...
  • Dieta Rina: in ce consta regimul si cate kilograme pot sa slabesc?

    Dieta Rina: in ce consta regimul si cate kilograme pot sa slabesc?

    Majoritatea oamenilor incearca de-a lungul vietii cel putin o dieta pentru a slabi. Dietele au ca scop scaderea in greutate a unui numar de kilograme, de obicei intr-un interval de timp scurt. Orice dieta alegem – Rina, dieta Mediteraneana, Keto ori Montignac vom scadea in greutate din cauza schimbarii pe care o producem la nivel metabolic. Prin dieta modificam chimia organismului, nivelul...
  • Proteine, lipide si glucide – sa intelegem macronutrientii

    Proteine, lipide si glucide – sa intelegem macronutrientii

    Macronutrientii reprezinta proteinele, grasimile si carbohidratii proveniti din alimentatie, care asigura obtinerea unui necesar optim de energie in urma proceselor metabolice specifice. Dupa aportul alimentar, organismul este capabil sa recunoasca fiecare macronutrient ingerat, in vederea metabolizarii si utilizarii specifice a acestuia.
  • Cele mai frecvente greseli de nutritie in regimul alimentar al pacientilor diabetici

    Cele mai frecvente greseli de nutritie in regimul alimentar al pacientilor diabetici

    Diabetul zaharat tip 2 este o afectiune metabolica ce se manifesta prin cresterea glicemiei peste limita normala. Pe langa cresterea glicemiei observata la analize de rutina, diabetul zaharat tip 2 se poate manifesta si clinic prin scadere importanta in greutate fara schimbarea regimului alimentar, sete exagerata, foame exagerata, dar si urinari frecvente, in special cursul noptii.