• Carbohidratii: ce sunt si de ce avem nevoie de ei?

    Carbohidratii: ce sunt si de ce avem nevoie de ei?

    Alaturi de proteine si grasimi, carbohidratii reprezinta una dintre cele 3 surse majore de nutrienti din alimentatia zilnica, fiind necesari organismului in principal pentru obtinerea de glucoza utilizata in scop energetic. Deoarece organismul utilizeaza acesti macronutrienti pentru obtinerea de glucoza, carbohidratii se afla la baza piramidei alimentare si trebuie sa asigure intre 45-50% din...
  • Avitaminozele de primavara: de ce apar si cum se trateaza?

    Avitaminozele de primavara: de ce apar si cum se trateaza?

    Avitaminoza sau lipsa vitaminelor din organism este cauzata de cele mai multe ori de alimentatia necorespunzatoare, lipsa expunerii la soare, tulburari la nivelul tractului intestinal care sunt insotite de malabsorbtie, patologii consumptive (ocologice), chirurgia bariatrica (la persoanele supraponderale care au necesitat rezectie gastrica) si nutritia parenterala indelungata.
  • Dieta mediteraneana: beneficii si impact asupra sanatatii

    Dieta mediteraneana: beneficii si impact asupra sanatatii

    In prezent se considera ca acest tip de alimentatie a fost adoptat inca din perioada Evului Mediu de catre populatiile aflate pe teritoriul Romei, urmand modelul grecilor care consumau ulei de masline, paine integrala si legume proaspete la ordinea zilei. Atunci cand consumau carne, aceasta era reprezentata in principal de peste si fructe de mare regasite din abundenta in orasele cu deschidere la...
  • Cum alegem alimente benefice pentru sanatate?

    Cum alegem alimente benefice pentru sanatate?

    Educatia alimentara nu a reprezentat o prioritate in trecut. Hrana consumata provenea din propria gospodarie, era mai putin procesata (gatita in casa, nu industrial) si mai bogata in nutrienti. Oamenii obisnuiau sa manance mai multe fructe, legume, cereale integrale si produse lactate deoarece acestea erau la indemana, iar carnea se consuma in cantitati mai mici. In zilele noastre situatia s-a...
  • Ce inseamna regim alimentar sanatos?

    Ce inseamna regim alimentar sanatos?

    Regimul alimentar sanatos si dieta echilibrata sunt teme tot mai raspandite si dezbatute atat in context medical, cat si in societate in general. Pe masura ce incidenta unor efectiuni precum hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, a crescut simtitor, interesul pentru impactul alimentatiei si activitatea fizica asupra sanatatii s-a amplificat simtitor. In linii...
  • Fructoza: riscuri si beneficii pentru sanatate

    Fructoza: riscuri si beneficii pentru sanatate

    Fructoza este un monozaharid regasit majoritar in fructe, care dupa metabolizare furnizeaza 4 calorii/gram si este de 1.2-1.8 ori mai dulce decat sucroza. Sucroza este un dizaharid alcatuit din fructoza si glucoza, fiind cunoscuta ca zahar de masa. Metabolismul fructozei nu implica utilizarea insulinei si prezinta un efect minim asupra concentratiei de glucoza din sange, acesta fiind motivul pentru...
  • Regimul alimentar in gastrita: recomandari si restrictii

    Regimul alimentar in gastrita: recomandari si restrictii

    Gastrita reprezinta o patologie care se manifesta in mod frecvent prin gastralgie (durere de stomac), senzatie de arsura gastrica si preaplin dupa ingestia unor cantitati moderate de hrana, greata postprandiala (dupa masa) care poate fi insotita de varsaturi, crampe abdominale, balonare si flatulenta excesiva. In anumite situatii, gastrita poate determina scaderea ponderala neintentionata a...
  • Tipuri de enzime digestive si recomandari alimentare

    Tipuri de enzime digestive si recomandari alimentare

    Enzimele sunt catalizatori biologici ai reactiilor chimice de la nivelul organismului si sunt implicate in aproape toate procesele metabolice vitale. Functiile principale ale enzimelor sunt reprezentate de accelerarea proceselor metabolice, descompunerea moleculelor de mari dimensiuni si coordonarea anumitor etape ale ciclului metabolic.
  • Legatura dintre alimentatie si cele mai frecvente afectiuni dermatologice

    Legatura dintre alimentatie si cele mai frecvente afectiuni dermatologice

    Se spune de obicei ca „suntem ceea ce mancam". Pentru mentinerea sanatatii in general, dar si a sanatatii pielii in special, ar fi bine sa avem o alimentatie cat mai echilibrata, cu multe fructe, legume, cereale integrale si apa, cu putine grasimi nesanatoase si zaharuri. Rolul dietei in cele mai frecvente afectiuni ale pielii este un subiect mult cercetat si dezbatut.
  • Dieta daneza: scadere rapida in greutate si riscuri pentru sanatate

    Dieta daneza: scadere rapida in greutate si riscuri pentru sanatate

    Dieta daneza dureaza 13 zile, se bazeaza pe reducerea semnificativa a aportului caloric zilnic si promite pierderea unui numar de 10 kg intr-un interval scurt de timp. Scaderea rapida in greutate a determinat multe persoane sa adopte acest regim extrem de restrictiv si controversat. Multi experti in sanatate contesta dieta daneza, sustinand nu ofera toti nutrientii necesari unei alimentatii sanatoase...