• Cercul vicios al mancatului pe fond de stres

    Cercul vicios al mancatului pe fond de stres

    Acea forma de a ne alimenta, fara sa existe senzatia de foame sau nevoia fiziologica de a consuma alimente, poarta denumirea de "mancat emotional". Este o realitate a vremurilor moderne, din ce in ce mai multi pacienti descriu in cabinet aceasta stare. Cum recunoastem mancatul emotional, cum ne afecteaza, si mai ales, cum poate fi controlat mancatul pe fond de stres?
  • Postul intermitent (intermittent fasting) | Beneficii, riscuri si rezultate

    Postul intermitent (intermittent fasting) | Beneficii, riscuri si rezultate

    Postul intermitent (intermittent fasting) este un model alimentar care presupune alternarea perioadelor de limitare a consumului de alimente, de aici si denumirea de "post", cu perioade de timp in care persoana consuma alimente solide si lichide. Descoperiti in materialul scris de dl. Dr. Florin Ioan Balanica care sunt beneficiile postului intermitent, care sunt riscurile intermittent fasting atunci...
  • Grasime corporala – cum evaluam procentajul?

    Grasime corporala – cum evaluam procentajul?

    Cum evaluam nivelul de grasime din corp? Procentajul de grasime corporala obtinut prin completarea unor parametri precum circumferinta soldurilor, a gatului, a numarului de kilograme si a inaltimii intr-un calculator de grasime corporala online reprezinta o cifra pur subiectiva. Date clinice precise pot fi obtinute exclusiv prin masurarea cantitativa si calitativa a compozitiei corpului. Analiza...
  • Alergiile alimentare la copii

    Alergiile alimentare la copii

    Un aspect neglijat in societate si destul de dificil de gestionat de catre intreaga familie este atunci cand micutul sau micuta casei sufera de alergii sau intolerante alimentare. De la vizitele frecvente la medicul pediatru, gastroenterolog, internist si uneori chiar la cel urgentist, la cititul articolelor de sanatate, lifestyle and beauty, citirea tuturor etichetelor, cautarea retetelor potrivite...
  • De ce nu mananca cel mic? Care pot fi cauzele?

    De ce nu mananca cel mic? Care pot fi cauzele?

    Despre inapetenta copilului: cauze si mangement sanatos - lipsa poftei de mancare a copilului se manifesta prin refuzul de a manca sau prin ingestia unor cantitati reduse de hrana in raport cu necesitatile fiziologice ale acestuia. In mod frecvent, inapetenta se manifesta la copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani.
  • Sindromul metabolic: ce riscuri implica si cum poate fi prevenit?

    Sindromul metabolic: ce riscuri implica si cum poate fi prevenit?

    Sindromul metabolic (SM) este considerat astazi una dintre cele mai importante cauze de morbiditate si mortalitate cardiovasculara. La nivel global se estimeaza ca 20-25% din populatie sufera de SM. Acest risc a fost motivul pentru care unii cercetatori au considerat ca SM poate fi utilizat drept criteriu de cuantificare a riscului cardiovascular si se utilizeaza in prezent in vederea aplicarii unor...
  • Obiceiuri alimentare sanatoase pe timp de vara

    Obiceiuri alimentare sanatoase pe timp de vara

    Vara este anotimpul care abunda in fructe si legume prospete, sanatoase, bogate in antioxidanti si nutrienti indispensabili unei diete echilibrate. Odata cu venirea verii, temperaturile ridicate din aceasta perioada ingreuneaza digestia hranei pe baza de proteine animale obtinute prin gatire indelungata si in acelasi timp, cresc riscul de dezvoltare al bacteriilor enteropatogene atunci cand sunt...
  • Mancatul compulsiv: cum recunoastem supraalimentarea compulsiva?

    Mancatul compulsiv: cum recunoastem supraalimentarea compulsiva?

    Mancatul compulsiv presupune consumul unei cantitati foarte mari de mancare, mai mult decat organismul ar avea nevoie, si este insotit de sentimentul lipsei de control, persoanele in cauza afirmand ca “nu se pot opri din mancat”. Mancatul compulsiv reprezinta o tulburare de comportament alimentar care afecteaza un numar din ce in ce mai ridicat de persoane din intreaga lume.
  • Tipuri de carbohidrati si impactul asupra sanatatii

    Tipuri de carbohidrati si impactul asupra sanatatii

    Carbohidrati, proteine si grasimi – sunt cei trei nutrienti majori din alimentatie. Pe langa acestia, exista si micronutrienti de tipul vitaminelor si mineralelor. Pentru mentinerea unei greutati normale si a unei stari de sanatate bune, organismul are nevoie sa primeasca din toate cele trei grupe. Intelegea modului in care carbohidratii influenteaza numarul de kilograme si cunoasterea modalitatilor...
  • Efectele consumului exagerat de zahar asupra sanatatii

    Efectele consumului exagerat de zahar asupra sanatatii

    Consumul exagerat de zahar are efecte negative asupra sanatatii. Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine implementarea unor actiuni la nivel global pentru a reduce consumul de zahar si implicit, impactul consumului exagerat de zahar asupra organismului. Consumul de zaharuri, in produse precum bauturile zaharoase, reprezinta una dintre cauzele cresterii numarului de persoane care sufera de obezitate...