• Proteine, lipide si glucide – sa intelegem macronutrientii

    Proteine, lipide si glucide – sa intelegem macronutrientii

    Macronutrientii reprezinta proteinele, grasimile si carbohidratii proveniti din alimentatie, care asigura obtinerea unui necesar optim de energie in urma proceselor metabolice specifice. Dupa aportul alimentar, organismul este capabil sa recunoasca fiecare macronutrient ingerat, in vederea metabolizarii si utilizarii specifice a acestuia.
  • Cele mai frecvente greseli de nutritie in regimul alimentar al pacientilor diabetici

    Cele mai frecvente greseli de nutritie in regimul alimentar al pacientilor diabetici

    Diabetul zaharat tip 2 este o afectiune metabolica ce se manifesta prin cresterea glicemiei peste limita normala. Pe langa cresterea glicemiei observata la analize de rutina, diabetul zaharat tip 2 se poate manifesta si clinic prin scadere importanta in greutate fara schimbarea regimului alimentar, sete exagerata, foame exagerata, dar si urinari frecvente, in special cursul noptii.
  • Detoxifierea organismului - mit sau realitate?

    Detoxifierea organismului - mit sau realitate?

    Detoxifierea organismului este un concept care a crescut in popularitate in Romania si in intrega lume. Retelele sociale au contribuit masiv la aceasta stare de fapt prin promovarea unei multitudini de retete de detox, de imagini si video cu alimente minune pentru detoxifierea organismului: smoothie-uri, shake-uri si diferite combinatii de sucuri de fructe si legume menite sa “elimine toxinele din...
  • Cercul vicios al mancatului pe fond de stres

    Cercul vicios al mancatului pe fond de stres

    Acea forma de a ne alimenta, fara sa existe senzatia de foame sau nevoia fiziologica de a consuma alimente, poarta denumirea de "mancat emotional". Este o realitate a vremurilor moderne, din ce in ce mai multi pacienti descriu in cabinet aceasta stare. Cum recunoastem mancatul emotional, cum ne afecteaza, si mai ales, cum poate fi controlat mancatul pe fond de stres?
  • Postul intermitent (intermittent fasting) | Beneficii, riscuri si rezultate

    Postul intermitent (intermittent fasting) | Beneficii, riscuri si rezultate

    Postul intermitent (intermittent fasting) este un model alimentar care presupune alternarea perioadelor de limitare a consumului de alimente, de aici si denumirea de "post", cu perioade de timp in care persoana consuma alimente solide si lichide. Descoperiti in materialul scris de dl. Dr. Florin Ioan Balanica care sunt beneficiile postului intermitent, care sunt riscurile intermittent fasting atunci...
  • Grasime corporala – cum evaluam procentajul?

    Grasime corporala – cum evaluam procentajul?

    Cum evaluam nivelul de grasime din corp? Procentajul de grasime corporala obtinut prin completarea unor parametri precum circumferinta soldurilor, a gatului, a numarului de kilograme si a inaltimii intr-un calculator de grasime corporala online reprezinta o cifra pur subiectiva. Date clinice precise pot fi obtinute exclusiv prin masurarea cantitativa si calitativa a compozitiei corpului. Analiza...
  • Alergiile alimentare la copii

    Alergiile alimentare la copii

    Un aspect neglijat in societate si destul de dificil de gestionat de catre intreaga familie este atunci cand micutul sau micuta casei sufera de alergii sau intolerante alimentare. De la vizitele frecvente la medicul pediatru, gastroenterolog, internist si uneori chiar la cel urgentist, la cititul articolelor de sanatate, lifestyle and beauty, citirea tuturor etichetelor, cautarea retetelor potrivite...
  • De ce nu mananca cel mic? Care pot fi cauzele?

    De ce nu mananca cel mic? Care pot fi cauzele?

    Despre inapetenta copilului: cauze si mangement sanatos - lipsa poftei de mancare a copilului se manifesta prin refuzul de a manca sau prin ingestia unor cantitati reduse de hrana in raport cu necesitatile fiziologice ale acestuia. In mod frecvent, inapetenta se manifesta la copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani.
  • Sindromul metabolic: ce riscuri implica si cum poate fi prevenit?

    Sindromul metabolic: ce riscuri implica si cum poate fi prevenit?

    Sindromul metabolic (SM) este considerat astazi una dintre cele mai importante cauze de morbiditate si mortalitate cardiovasculara. La nivel global se estimeaza ca 20-25% din populatie sufera de SM. Acest risc a fost motivul pentru care unii cercetatori au considerat ca SM poate fi utilizat drept criteriu de cuantificare a riscului cardiovascular si se utilizeaza in prezent in vederea aplicarii unor...
  • Obiceiuri alimentare sanatoase pe timp de vara

    Obiceiuri alimentare sanatoase pe timp de vara

    Vara este anotimpul care abunda in fructe si legume prospete, sanatoase, bogate in antioxidanti si nutrienti indispensabili unei diete echilibrate. Odata cu venirea verii, temperaturile ridicate din aceasta perioada ingreuneaza digestia hranei pe baza de proteine animale obtinute prin gatire indelungata si in acelasi timp, cresc riscul de dezvoltare al bacteriilor enteropatogene atunci cand sunt...