CENTRUL DE ENDOMETRIOZA
Am deschis Centrul de Endometrioza din mai multe motive:
- Pentru ca endometrioza afecteaza un numar mare de femei - 500.000 de romance sufera de endometrioza
- Pentru ca recidiva este frecventa: aproximativ 11% dintre cazuri, o data la doi ani
- Pentru ca un centru ii ofera pacientei o solutie integrata: investigatiile necesare stabilirii sau confirmarii diagnosticului de endometrioza, monitorizarii si tratamentului medicamentos si/sau chirurgical minim invaziv (laparoscopic), in functie de caz
- Pentru ca un centru si o retea de expertiza pentru endometrioza inseamna scurtarea intervalului de diagnostic, scurtarea timpului de stabilire a unui tratament de specialitate si scaderea necesitatii pentru tratamente de sterilitate
- Este a doua cea mai raspandita boala ginecologica
- 30% dintre femeile care sunt diagnosticate cu endometrioza raman infertile
- Peste 7 ani dureaza in medie depistarea endometriozei
- 1 din 10 romance sufera de endometrioza
In Romania, una din 10 femei sufera de endometrioza, iar 50% dintre femeile diagnosticate cu endometrioza raman infertile.
Endometrioza, desi o afectiune foarte raspandita in randul femeilor de peste 16 ani, nu este foarte cunoscuta, iar doua din trei femei cu aceasta boala sunt diagnosticate gresit sau foarte tarziu.
Mucoasa care se afla in interiorul uterului se numeste endometru si este eliminata prin menstruatie. Endometrioza este migrarea endometrului in zone externe uterului: la nivelul trompelor uterine, al ovarelor, pe intestine, pe peretele abdominal sau in vezica urinara. Rareori, poate aparea pe plamani, pe ficat sau in creier.