Glucoza serica (Glicemie)

Cuprins

Ce este glucoza serica?

Glucoza este reprezinta o sursa vitala de energie, care sustine activitatea celulara. Glucoza serica reprezinta cel mai important monozaharid din sange, fiind rezultatul digestiei carbohidratilor si al conversiei hepatice a glicogenului in glucoza.

Cei doi hormoni care regleaza nivelul glucozei in sange sunt glucagonul si insulina. Primul accelereaza conversia glicogenului si duce la cresterea glicemiei. Insulina este cea care creste permeabilitatea membranelor celulare la glucoza si transporta glucoza in celule. Alti hormoni esentiali in metabolismul glucozei sunt ACTH-ul, glucocorticoizii, adrenalina, tiroxina.

Incapacitatea celulelor pancreatice beta de a secreta insulina, reducerea numarului de receptori insulinici, precum si malabsorbtia intestinala a glucozei sunt 3 mecanisme care duc la alterarea metabolismului glucozei.

Atunci cand nivelul glucozei din organism creste, apare riscul diabetului zaharat, care poate duce la declansarea altor afectiuni, precum si a unei sperante reduse de viata. Deoarece nu exista alti markeri biologici specifici pentru depistarea diabetului, testul pentru determinarea glucozei serice a ramas esential in diagnosticare.

Sunt 4 tipuri de probe care pot fi recoltate la testul de glucoza serica:

  1. Glucoza serica a jeun- 8 ore de la ultima masa
  2. Testul de toleranta la glucoza sau TTGO a jeun si la 2 ore dupa administrare de 75 g de glucoza la diabetici, gravide-depistare diabet gestational
  3. Glucoza serica bazala pe loc in orice moment al zilei
  4. Glucoza la 2 ore dupa masa

Cand sa efectuezi testul de glucoza serica?

Testul pentru glucoza serica este recomandat pentru screening-ul, diagnosticul si monitorizarea diabetului zaharat, precum si in diagnosticul hipoglicemiei.

Medicul de specialitate poate recomanda efectuarea testului de glicemie/glucoza serica persoanelor supraponderale sau obeze, precum si persoanelor care se afla in categoria de risc:

  • Persoane sedentare
  • Persoane care au istoric familial de diabet zaharat
  • Persoane din urmatoarele etnii cu risc: asiatici-americani , afro-americani, nativi americani, hispanici-americani
  • Paciente cu sindromul ovarelor polichistice
  • Paciente cu antecedente de diabet de sarcina

Ca urmare a cresterii incidentei obezitatii in randul tinerilor, testul de glucoza serica poate fi recomandat si adolescentilor, testarea fiind repetata la intervalul de 3 ani.

Cum sa te pregatesti pentru testul de glucoza serica?

Sunt 4 tipuri de probe care pot fi prelevate pentru determinarea nivelului glucozei serice in organism, fiecare din acestea necesitand o pregatire prealabila a pacientului:

  1. Glucoza serica a jeun- 8 ore de la ultima masa
  2. Testul de toleranta la glucoza sau TTGO a jeun si la 2 ore dupa administrare de 75 g de glucoza la diabetici, gravide-depistare diabet gestational
  3. Glucoza serica bazala, pe loc, in orice moment al zilei
  4. Glucoza la 2 ore dupa masa

In Romania, cel mai recomandat tip de testare pentru diagnosticarea diabetului este glucoza serica bazala, datorita faptului ca este rapida si costurile sunt mult mai mici.

Valori normale pentru glucoza serica/ glicemie

Valorile normale pentru acest test pot fi regasite in tabelul de mai jos:

 

Optimal

La limita

Suboptimal

HbA1c%

<7

7-8,5

> 8,5

Glicemie bazala

70-126

126-144

> 144

Glicemia la 2 ore dupa pranz

<160

160-180

>180


Cresterea nivelului glicemiei poate indica diabet zaharat, pancreatita acuta, boala Cushing si stres acut, precum si deficit de vitamina B1.

O scadere a nivelului glicemiei poate indica hepatoame, hipoglicemie reactiva, insulinom, deficiente enzimatice. 

Afla mai multe: