• pediatru

  Rolul medicului pediatru – un interviu cu Prof. Dr. Eovelina Moraru

  Prof. Dr. Eovelina Moraru este Medic Primar in Imunologie si Alergologie pediatrica, specialist Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie, supraspecializat Hepatologie, medic primar Pediatrie si ofera consultatii in cadrul Clinicii Medicover din Iasi.
 • ecografie transfontanelara copil

  Ecografia transfontanelara

  Ecografia transfontanelara este o metoda de investigatie a creierului nou-nascutului si sugarului, iar calea de abord folosita este fontanela anterioara sau superioara, adica cea din crestetul capului. Fontanela devine fereastra ecografica pentru acest tip de examinare, adresata exclusiv nou-nascutului si sugarului.
 • varicela in sarcina

  Varicela in sarcina

  Varsatul de vant, denumit si varicela, este o infectie virala care apare, de obicei, in copilarie. Cele mai comune simptome sunt eruptiile sub forma de leziuni mici rosii, care ulterior formeaza vezicule care se sparg. Eruptia apare in valuri pe parcursul a 3-5 zile si, de multe ori, este precedata de febra si dureri musculare. Pneumonia virala poate sa apara in 10-15% dintre cazuri.
 • pierdere sarcina

  Pierderea sarcinii

  Experienta fiecareia cu privire la pierderea sarcinii este diferita si nu exista nicio modalitate corecta sau gresita de a simti acest lucru.
 • ecografie gravidei

  Ecografia in sarcina

  Ecografia in sarcina poate fi o investigatie de rutina, neinvaziva, in care o imagine cu ultrasunete este creata folosind unde de sunet de inalta frecventa, transmise prin uter si reflectate ca imagine pe ecran. Medicul recomanda imediat o ecografie in urma unei dureri sau sangerari ori din cauza unor probleme la o sarcina anterioara.
 • factori daunatori sarcinii

  Alcoolul si fumatul dauneaza grav fatului!

  Fiecare femeie are un risc de baza intre 3-5%, de a dezvolta pe parcusul sarcinii o malformatie congenitala. Alcoolul si fumatul, impreuna sau fiecare separat, pot produce o crestere a acestui risc de baza, astfel ca malformatiile congenitale sunt mai frecvente in randul bebelusilor ai caror mame au consumat alcool sau au fumat, pe timpul sarcinii. Atat alcoolul, cat si fumatul, au efecte chiar...
 • listeria

  Listeria si femeile insarcinate

  Listerioza este o infectie cauzata de bacteria Listeria Monocytogenes, pe care oamenii o pot contracta prin consumul de alimente contaminate. Printre alimentele cu cel mai mare risc de contaminare sunt: laptele nepasteurizat (crud), carnea si pestele care nu sunt preparate termic corespunzator, legumele si branzeturile moi.
 • efectele cofeinei in sarcina

  Cafeaua si consumul ei pe durata sarcinii

  Cofeina este o substanta naturala ce se gaseste in semintele, frunzele si fructele a mai mult de 60 de specii de plante. Substanta stimulanta se regaseste in multe alimente si bauturi, ba chiar si intr-o serie de medicamente si produse farmaceutice. Unele plante cum ar fi guarana, contin de asemenea cofeina.
 • sarcina incipienta

  Ecografia in sarcina incipienta

  Ecografia a fost folosita timp de multi ani fara efecte daunatoare dovedite. Daca apeleaza la un departament de sarcina incipienta, aproape toate femeile vor face, la un moment dat, o ecografie. Tipul si frecventa acestora vor depinde de cat de avansata este sarcina si de ceea ce arata ecografia initiala. Investigatia permite medicului sa decida cu privire la cel mai bun tip de ingrijire pentru mama...
 • greata si voma in sarcina

  Greata si voma in sarcina

  Greata si voma in sarcina sau greturile de dimineata - "morning sickness" - sunt cateva din cele mai frecvente afectiuni intalnite in sarcina, ce afecteaza 50-90% din femeile gravide. Simptomele variaza intre moderate si severe si pot aparea oricand in timpul zilei sau noptii si includ greata, regurgitare, voma, eructatii.