Igiena orală în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, femeile sunt mai expuse riscului de apariție a afecțiunilor din sfera orală. Se recomandă ca femeia gravidă să acorde o atenție deosebită sănătății cavitații bucale pe toată perioada sarcinii. Afecțiunile dentare ce pot să apară în timpul sarcinii sunt cauzate, în primul rând, de modificările hormonale pe care le suferă femeia gravidă, dar și de scăderea capacității de apărare imunitară a organismului acesteia.

Schimbările cu impact direct asupra sănătății cavitații bucale

Dintre schimbările cu impact direct asupra sănătății dinților menționăm:
  • Schimbările hormonale și circulatorii ca urmare a nivelului crescut de estrogen, ce duc la apariția gingivitei, afecțiune ce apare cel mai des între luna a doua și a opta de sarcină și este caracterizată de o predispoziție de sângerare a gingiilor
  • Schimbările din compoziția salivei favorizează depunerea plăcii bacteriene pe suprafață dinților și un atac acid mai puternic decât în mod normal
  • Vărsăturile repetate care, asociate cu episoadele de reflux gastric, cresc aciditatea din cavitatea bucală, având un efect negativ asupra smalțului, cauzând demineralizări ce duc fie la eroziuni dentare, fie la apariția cariilor
  • Lipsa vitaminelor - insuficiența vitaminelor A, B și în special C are ca urmare o scădere a legăturii dintre celulele epiteliale, ceea ce permite microbilor și substanțelor dăunătoare să pătrundă în țesut, unde provoacă o inflamație
 
Toate aceste probleme au o rezolvare simplă: trebuie să schimbăm modul în care viitoarele mămici au grijă de igiena orală. Se recomandă utilizarea unei periuțe de dinți moi, folosirea unei paste de dinți cu un conținut mai ridicat de fluor și o apă de gură cu fluor, clătirea gurii cu o soluție de bicarbonat de sodiu după fiecare episod de vomă sau reflux gastric, detartrajul și periajul profesional fiind obligatorii. De asemenea, creșterea cantității de calciu la 1 g/zi, completat de un complex de vitamine, are efect benefic.
 
Viitoarele mămici evită vizita la medicul stomatolog de teamă ca nu cumva tratamentele primite să afecteze sarcina. Această practică este riscantă și profund greșită. O simplă carie evoluează rapid în timpul sarcinii, iar astfel pot să apară infecții care ar complică și mai mult  tratamentul. Este absolut necesar ca la cel mai mic semn de apariție a unei carii să vizitați medicul stomatolog pentru a evita o infecție. Stresul  de a suporta o durere afectează în egală măsură și sarcina.
 
În primul trimestru de sarcină trebuie evitate tratamentele ce implică anestezice sau antibiotice, întrucât are loc organogeneza, formarea  organelor copilului. De asemenea, acestea se vor evita și în trimestrul al treilea, având în vedere că sarcina este spre final. Preferabil, dacă nu  este vorba despre o urgență, tratamentul va fi amânat până după naștere. Astfel, trimestrul al doilea este cel mai propice pentru rezolvarea  problemelor apărute. Streptomicina, Kanamicina, Gentamicina, Tetraciclinele sunt însă complet interzise.
 
Anesteziile nu se realizează cu anestezice ce conțin adrenalină, deoarece aceasta determina contracții ce pot dauna fătului sau pot provoca un  avort spontan sau naștere prematură. Se pare că lidocaina sau mepivacaina (fără adrenalină) se pot utiliza cu riscuri minime.
 
Radiografiile sunt absolut necesare în anumite tratamente. Conform Asociației Americane de Radiologie, radiografiile nu sunt contraindicate pe  durata sarcinii, dar trebuie luate măsuri suplimentare de protecție, precum purtarea șorțului cu plumb și expunerea strict a zonei interesate.
 
Pentru a evita problemele, pe parcursul sarcinii trebuie să avem o dietă corespunzătoare, o igienă corectă și o colaborare strânsă cu medicul  stomatolog, benefice atât pentru mama, cât și pentru copil.
 
Prevenția și precauția sunt cuvintele de ordine în timpul sarcinii. Alegeți riscul cel mai mic și precauția maximă. 
 
Data publicării 18.10.2018