Igiena orala in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, femeile sunt mai expuse riscului de aparitie a afectiunilor din sfera orala. Se recomanda ca femeia gravida sa acorde o atentie deosebita sanatatii cavitatii bucale pe toata perioada sarcinii. Afectiunile dentare ce pot sa apara in timpul sarcinii sunt cauzate, in primul rand, de modificarile hormonale pe care le sufera femeia gravida, dar si de scaderea capacitatii de aparare imunitara a organismului acesteia.
igiena orala in sarcina
Despre igiena orala in sarcina

Schimbarile cu impact direct asupra sanatatii cavitatii bucale

Dintre schimbarile cu impact direct asupra sanatatii dintilor mentionam:
  • Schimbarile hormonale si circulatorii ca urmare a nivelului crescut de estrogen, ce duc la aparitia gingivitei, afectiune ce apare cel mai des intre luna a doua si a opta de sarcina si este caracterizata de o predispozitie de sangerare a gingiilor
  • Schimbarile din compozitia salivei favorizeaza depunerea placii bacteriene pe suprafata dintilor si un atac acid mai puternic decat in mod normal
  • Varsaturile repetate care, asociate cu episoadele de reflux gastric, cresc aciditatea din cavitatea bucala, avand un efect negativ asupra smaltului, cauzand demineralizari ce duc fie la eroziuni dentare, fie la aparitia cariilor
  • Lipsa vitaminelor - insuficienta vitaminelor A, B si in special C are ca urmare o scadere a legaturii dintre celulele epiteliale, ceea ce permite microbilor si substantelor daunatoare sa patrunda in tesut, unde provoaca o inflamatie
 
Toate aceste probleme au o rezolvare simpla: trebuie sa schimbam modul in care viitoarele mamici au grija de igiena orala. Se recomanda utilizarea unei periute de dinti moi, folosirea unei paste de dinti cu un continut mai ridicat de fluor si o apa de gura cu fluor, clatirea gurii cu o solutie de bicarbonat de sodiu dupa fiecare episod de voma sau reflux gastric, detartrajul si periajul profesional fiind obligatorii. De asemenea, cresterea cantitatii de calciu la 1 g/zi, completat de un complex de vitamine, are efect benefic.
 
Viitoarele mamici evita vizita la medicul stomatolog de teama ca nu cumva tratamentele primite sa afecteze sarcina. Aceasta practica este riscanta si profund gresita. O simpla carie evolueaza rapid in timpul sarcinii, iar astfel pot sa apara infectii care ar complica si mai mult  tratamentul. Este absolut necesar ca la cel mai mic semn de aparitie a unei carii sa vizitati medicul stomatolog pentru a evita o infectie. Stresul de a suporta o durere afecteaza in egala masura si sarcina.
 
In primul trimestru de sarcina trebuie evitate tratamentele ce implica anestezice sau antibiotice, intrucat are loc organogeneza, formarea  organelor copilului. De asemenea, acestea se vor evita si in trimestrul al treilea, avand in vedere ca sarcina este spre final. Preferabil, daca nu  este vorba despre o urgenta, tratamentul va fi amanat pana dupa nastere. Astfel, trimestrul al doilea este cel mai propice pentru rezolvarea  problemelor aparute. Streptomicina, Kanamicina, Gentamicina, Tetraciclinele sunt insa complet interzise.
 
Anesteziile nu se realizeaza cu anestezice ce contin adrenalina, deoarece aceasta determina contractii ce pot dauna fatului sau pot provoca un  avort spontan sau nastere prematura. Se pare ca lidocaina sau mepivacaina (fara adrenalina) se pot utiliza cu riscuri minime.
 
Radiografiile sunt absolut necesare in anumite tratamente. Conform Asociatiei Americane de Radiologie, radiografiile nu sunt contraindicate pe  durata sarcinii, dar trebuie luate masuri suplimentare de protectie, precum purtarea sortului cu plumb si expunerea strict a zonei interesate.
 
Pentru a evita problemele, pe parcursul sarcinii trebuie sa avem o dieta corespunzatoare, o igiena corecta si o colaborare stransa cu medicul  stomatolog, benefice atat pentru mama, cat si pentru copil.
 
Preventia si precautia sunt cuvintele de ordine in timpul sarcinii. Alegeti riscul cel mai mic si precautia maxima.
 
Data publicării 18.10.2018