Igiena orala in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, femeile sunt mai expuse riscului de aparitie a afectiunilor din sfera orala. Se recomanda ca femeia gravida sa acorde o atentie deosebita sanatatii cavitatii bucale pe toata perioada sarcinii. Afectiunile dentare ce pot sa apara in timpul sarcinii sunt cauzate, in primul rand, de modificarile hormonale pe care le sufera femeia gravida, dar si de scaderea capacitatii de aparare imunitara a organismului acesteia.
Igiena orala in timpul sarcinii

Cuprins

Schimbarile din sarcina cu impact direct asupra sanatatii cavitatii bucale

Cateva dintre schimbarile mai frecvente cu impact direct asupra sanatatii dintilor sunt:

  • Schimbarile hormonale si circulatorii, ca urmare a nivelului crescut de estrogen, pot duce la aparitia gingivitei, o forma usoara de boala parodontala. Gingivita apare cel mai des intre luna a 2-a si a 8-a de sarcina, fiind caracterizata de gingii inflamate, sensibile si dureroase, sangerari in timpul periajului dentar, gust neplacut la nivelul cavitatii bucale, respiratie urat mirositoare.
  • Schimbarile din compozitia salivei favorizeaza depunerea placii bacteriene pe suprafata dintilor si un atac acid mai puternic decat in mod normal.
  • Varsaturile repetate care, asociate cu episoadele de reflux gastric, cresc aciditatea din cavitatea bucala, avand un efect negativ asupra smaltului si cauzand demineralizari ce duc fie la eroziuni dentare, fie la aparitia cariilor.
  • Lipsa vitaminelor - insuficienta vitaminelor A, B si in special C are ca urmare o scadere a legaturii dintre celulele epiteliale, ceea ce permite microbilor si substantelor daunatoare sa patrunda in tesut, unde pot provoca o inflamatie.

Igiena orala in sarcina

In timpul sarcinii se recomanda:

  • Utilizarea unei periute de dinti cu peri moi
  • Folosirea unei paste de dinti cu un continut mai ridicat de fluor si a apei de gura cu fluor
  • Clatirea gurii cu o solutie de bicarbonat de sodiu dupa fiecare episod de voma sau reflux gastric
  • Realizarea detartrajului si periajului profesional
  • Cresterea cantitatii de calciu la 1 gr./zi, completat de un complex de vitamine, are efect benefic asupra sanatatii dentare.

Vizitele la stomatolog in timpul sarcinii

Viitoarele mamici evita adesea vizita la medicul stomatolog de teama ca nu cumva tratamentele primite sau anestezia sa afecteze sarcina. Aceasta practica este riscanta si profund gresita.

O simpla carie evolueaza rapid in timpul sarcinii, iar astfel pot sa apara infectii care ar complica si mai mult  tratamentul. Este absolut necesar ca la cel mai mic semn de aparitie a unei carii sa vizitati medicul stomatolog pentru a evita o infectie. Stresul de a suporta o durere afecteaza in egala masura si sarcina.

  • In primul trimestru de sarcina trebuie evitate tratamentele ce implica anestezice sau antibiotice, intrucat are loc organogeneza, formarea  organelor copilului.
  • De asemenea, acestea se vor evita si in trimestrul al 3-lea, avand in vedere ca sarcina este spre final.
  • Trimestrul al doilea este cel mai propice pentru rezolvarea problemelor stomatologice. Streptomicina, Kanamicina, Gentamicina, Tetraciclinele sunt insa complet interzise.

Preferabil, daca NU  este vorba despre o urgenta medicala, tratamentul va fi amanat pana dupa nastere.

Afla ma multe despre tratamente stomatologice in timpul sarcinii
 
Anesteziile dentare in sarcina NU se realizeaza cu anestezice ce contin adrenalina. Aceasta determina contractii ce pot dauna fatului sau pot provoca un  avort spontan ori nastere prematura. Se pare ca lidocaina sau mepivacaina (fara adrenalina) se pot utiliza cu riscuri minime.
 
Radiografiile sunt absolut necesare in anumite tratamente. Conform Asociatiei Americane de Radiologie, radiografiile nu sunt contraindicate pe  durata sarcinii, dar trebuie luate masuri suplimentare de protectie, precum purtarea sortului cu plumb si expunerea strict a zonei interesate.

Probleme dentare care pot afecta fatul

Unele studii si cercetari indica faptul ca anumite probleme stomatologice pot produce consecinte asupra fatului.

  • Parodondita este asociata cu nasterea prematura si o greutate mai mica a fatului la nastere.
  • Nivelurile ridicate ale bacteriilor cariogenice la mama sunt asociate cu un risc crescut de aparitie a cariilor la sugar.
  • Infectiile dentare pot provoca febra, afectand starea generala de sanatate a mamei, cu potentiale urmari negative pentru fat.

Deteriorarea sanatatii orale in sarcina

Un mit vechi asociaza sarcina cu pierderea dintilor. In realitate, o persoana clinic sanatoasa nu isi pierde dintii fara o problema medicala, fie si in timpul sarcinii. Cu toate acestea, exista cativa factori care pot influenta negativ sanatatea orala in sarcina, chiar si in conditiile in care femeia urmeaza aceeasi rutina a igienei bucale, spre exemplu:

  • Cu precadere in primele luni de sarcina, anumite viitoare mamici pot consuma cantitati mai mari din anumite grupe alimentare, asa cum sunt carbohidratii, fara ca apoi sa perieze dintii. Zaharul este un carbohidrat simplu ce este rapid metabolizat de bacterii, producand cantitati mari de acizi. Totodata, bacteriile de la nivelul cavitatii bucale fermenteaza carbohidratii, astfel produc acizi ce pot ataca smaltul dentar, conducand in cele din urma la aparitia cariilor.
  • Sangerarile usoare ale gingiilor sub efectul hormonilor de sarcina (estrogen, progesteron) in timpul periajului pot descuraja femeile sa isi perieze dintii mai des ori mai mult, ceea ce determina cresterea placii bacteriene.
  • Dupa episoadele de voma specifice mai ales primului trimestru de sarcina, unele femei omit sau evita (din teama de a nu provoca un nou episod de voma) sa foloseasca periuta din dinti, astfel este favorizat un mediu acid al cavitatii bucale. Mediu acid persistent in cavitatea bucala influenteaza in mod negativ smaltul dentar. Acizii ataca acest strat protector exterior al dintilor, favorizand uzura dentara, sensibilitatea dentara si formarea cariilor. De asemenea, mediul acid favorizeaza proliferarea bacteriilor cariogene, poate duce la inflamatia gingiilor si contribuie la uscaciunea gurii si la respiratia urat mirositoare.
  • In sarcina, fluxul salivar scade sub influenta hormonilor, acesta fiind un factor de risc in aparitia cariilor.

Cum sa pastram o buna igiena orala in sarcina?

  • Periati dintii de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor si asigurati-va ca periati toate suprafetele dintilor, inclusiv zonele greu accesibile.
  • Folositi ata dentara zilnic cand periajul nu este suficient.
  • Apelati la periaj dentar si/ sau utilizarea apei de gura dupa episoadele de varsaturi - aceasta poate ajuta la neutralizarea acizilor si la reducerea eroziunii smaltului dentar.
  • Adoptati o dieta echilibrata cu limitarea consumului de alimente bogate in zahar si carbohidrati rafinati.
  • Beti apa suficienta - hidratarea este importanta pentru mentinerea fluxului salivar
  • Nu evitati sau nu amanati consultul la medicul stomatolog cand apare o problema - recomandat este sa faceti o vizita la stomatolog inca de la inceputul sarcinii pentru a evalua starea de sanatate a cavitatii bucale si a primi recomandari specifice.


Pentru a evita problemele, pe parcursul sarcinii trebuie urmata o dieta corespunzatoare, o igiena corecta si o colaborare stransa cu medicul stomatolog, benefice atat pentru mama, cat si pentru copil. Preventia si precautia sunt cuvintele de ordine in timpul sarcinii. Alegeti riscul cel mai mic si precautia maxima.

 

Referinte:

Data publicării 05.03.2024