Tratamente stomatologice in timpul sarcinii? Da sau Nu?

Foarte multe dintre femeile insarcinate intreaba daca sunt recomandate tratamentele dentare in sarcina si daca acestea pot afecta in vreun fel evolutia sarcinii. Mai mult, intrebarile sunt legate si de modul in care sarcina afecteaza sanatatea orala. Care sunt solutiile si recomandarile specialistilor Medicover? Aflati in randurile de mai jos.
Tratamente stomatologice in timpul sarcinii? Da sau Nu?

Ca in orice alt caz, exista o situatie ideala in ceea ce priveste tratamentele dentare si sarcina. Aceasta este atunci cand pacienta reuseste sa faca o verificare completa a starii de sanatate a cavitatii orale la medicul stomatolog, inainte ca testul de sarcina sa iasa pozitiv. Daca sunt probleme dentare prezente, acestea ar trebui sa fie tratate fix in acelasi moment. 

In realitate insa, de cele mai multe ori, situatia difera. De aceea, este bine ca femeile insarcinate sa fie informate cu privire la procedurile si tratamentele stomatologice ce pot fi efectuate in timpul sarcinii.

Articol realizat de Dr. Raluca Gabriela Enciu - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Sarcina si problemele dentare

Sarcina este o stare fiziologica ce presupune multiple schimbari la nivelul intregului organism, printre care si cele de la nivelul cavitatii orale. Lipsa de incredere a femeii gravide in siguranta unui tratament stomatologic si lipsa cunostintelor medicale sau experientei unor dentisti in managementul femeii gravide, duc la intarzierea in tratare a unor afectiuni care uneori aparent banale, pot complica sarcina.

Sunt trei aspecte esentiale in mentinerea sanatatii orale a mamei si copilului:

  • promovarea sanatatii orale
  • prevenirea bolii prin consult regulat anual
  • depistarea precoce si interventia la timp

Potrivit studiilor, exista o legatura intre afectiunile cavitatii bucale la femeia insarcinata si complicatii ale sarcinii, iar acestea pot fi:

  • nastere prematura
  • greutate mica la nastere a fatului
  • frecventa mai ridicata in aparitia cariilor la acesti copii.

Astfel, Societatea Stomatologica Americana si Societatea Americana de Pediatrie recomanda si incurajeaza femeile sa beneficieze de consult si tratament stomatologic pe parcursul sarcinii.

Care sunt afectiunile dentare ce pot aparea sau se pot agrava in sarcina?

Exista o serie de afectiuni dentare ce pot aparea sau se pot agrava in sarcina, de aceea este foarte important sa fii foarte atenta la ceea ce se intampla cu organismal tau si sa recunosti semnele.

Cariile dentare, frecventa mai mare in sarcina

Cariile dentare apar cu o frecventa mai mare sau se pot agrava in sarcina din cauza cresterii aciditatii mediului oral printr-un consum mai mare de alimente pe baza de zahar. Episoadele recurente de voma contribuie si ele la acest proces. Demineralizarea smaltului creste expunerea si riscul de aparitie a cariilor.

Solutia este reducerea consumului de carbohidrati, periajul dentar de doua ori pe zi cu o pasta de dinti fluorurata. Ceea ce trebuie sa stii este ca tratamentele de fluorizare dentara sunt permise pe parcursul sarcinii.

Tratamente stomatologice in timpul sarcinii? Da sau Nu?

Gingivita, cea mai frecventa afectiune stomatologica in sarcina

Gingivita este cea mai frecventa afectiune stomatologica in sarcina, aproximativ 60%-70% dintre femeile insarcinate se confrunta cu ea.  Gingivita reprezinta inflamatia gingiei ce poate cauza durere si sangerare spontana sau la periajul dentar.

Nivelele crescute de estrogen si progesteron din sarcina cauzeaza un raspuns crescut al placii bacteriene bucale. Acumularea bacteriana poate duce la pierdere osoasa in jurul dintelui favorizand aparitia cariilor sau chiar pierderea dintilor.

Netratata, poate duce la patologii mai severe ale gingiei, printre care si parodontoza.

Solutia pentru prevenirea gingivitei in sarcina este data tot de o igienta orala buna, de doua ori pe zi minim doua minute. Periuta trebuie sa aiba o consistenta medie, pentru a nu leza gingiile. Foloseste ata dentara pentru a indeparta cu blandete resturile alimentare. Lavajul bucal cu apa si o lingurita de sare poate diminua inflamatia.

Este recomandat sa eviti  apa de gura ce contine alcool, bauturile carbogazoase si alimentele dulci, precum si fumatul.

Tumorile gingivale, frecvente in al doilea trimestru de sarcina

Cresterea unor formatiuni tumorale gingivale este mai frecventa in special in al doilea trimestru de sarcina. Nu trebuie sa va speriati, nu este vorba despre cancer, dar un consult stomatologic ar trebui efectuat. Cel mai probabil, acestea sunt cauzate de excesul placii bacteriene.

Aceste tumori au aspect rosiatic, sangereaza usor si de obicei dispar dupa nastere, dar daca reprezinta motiv de ingrjorare discuta cu stomatoloogul in vederea exciziei.

Mobilitatea dintilor si  sarcina

Din cauza modificarilor hormonale specifice sarcinii, ligamentul periodontal devine mai lax. De asemeniea, demineralizarea osoasa contribuie la cresterea mobilitatii dintilor.

Solutia este data de tratament cu vitamina C, vitamina D si calciu.

Gravidele pot beneficia de anestezie la stomatolog?

Daca esti insarcinata si este necesar sa efectuezi o extractie dentara, obturatie de canal sau alte proceduri dureroase, nu e cazul sa fii ingrijorata despre siguranta anestezicelor. Anestezia locala cu lidocaina, bupivacaina si mepivacaina este permisa in sarcina.

Ce medicamente se pot administra pentru ameliorarea simptomatologiei orale?

Medicul stomatolog va comunica cu obstetricianul pentru a alege cea mai buna si sigura schema de tratament care sa diminueze durerea si inflamatia si care sa previna infectia.

Astfel, exista antibiotice si antiinflamatorii permise in sarcina, considerate a fi sigure atat pentru mama cat si pentru bebelus.

Gravidele pot efectua radiografie dentara?

Da! Este sigura efectuarea unei radiografii dentare in sarcina. Desi iradierea produsa de o radiografie dentara este extrem de mica, vei purta un echipament de protectie in zona abdomenului si a tiroidei in timpul examinarii. Cu toate acestea, daca situatia nu o impune, se recomanda amanarea radiografiei pana dupa momentul nasterii.

Consultant Medical Dr. Raluca-Gabriela Enciu
Data publicării 19.04.2021
Data ultimei actualizari 10.05.2022