Cum iti dai seama ca esti la ovulatie?

Daca vrei sa ramai insarcinata, trebuie sa fii foarte atenta la simptomele care iti arata ca esti in perioada de ovulatie, mai ales ca acestea difera de la un caz la altul. Atunci cand inveti sa le recunosti, iti poti da seama foarte usor care este momentul cel mai potrivit pentru a concepe. In egala masura, poti afla si daca intervin probleme in acest proces. Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre ovulatie si simptomele ovulatiei din acest material.
Cum iti dai seama ca esti la ovulatie?

In fiecare luna, perioada de ovulatie isi face simtita prezenta prin simptome specifice, usor de recunoscut. Practic, in aceasta perioada, este cel mai probabil sa devii mama, asa ca te poti folosi din plin de acest moment. Odata ce afli la ce sa fii atenta daca vrei sa cresti sansele de a ramane insarcinata, totul va parea mult mai usor.

Articol realizat de Dr. Andrei Cucu - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

De ce este important sa recunosti simptomele ovulatiei?

La fel ca in cazul ciclului menstrual, perioada ovulatiei difera de la o femeie la alta. Daca vrei sa ramai insarcinata, este foarte important sa recunosti semnele ovulatiei, deoarece ai un interval de timp foarte scurt in care poti deveni mama. Mai exact, ovulul traieste doar 24 de ore de la ovulatie, daca nu se produce fecundarea. Iar pentru a se produce in perioada optima, este nevoie sa iti cunosti corpul si ce iti transmite acesta.

Pentru a mari sansele de a ramane insarcinata, trebuie sa ai activitate sexuala cu o zi, doua inainte de ovulatie si o zi dupa aceea, pentru ca spermatozoizii pot trai si doua, trei zile spre deosebire de un ovul.

Ce este ovulatia?

Ovulatia este un proces natural, care se intampla in corpul tau in fiecare luna. Ovulatia este parte a ciclului reproductiv feminin, in cadrul caruia ovarul elibereaza ovulul ajuns la maturitate. Odata eliberat, ovulul este transportat prin trompa uterina si pregatit pentru a fi fecundat sau fertilizat.

In majoritatea cazurilor, ciclul menstrual normal este cuprins intre 28-30 de zile. Aceste zile sunt numerotate pornind de la prima zi de menstruatie si prima zi a urmatoarei menstruatii.

Singura perioada care ramane fixa in tot acest interval este cea a ovulatiei. Daca ai un ciclu menstrual de 28 de zile, scazi 14 zile. Acea a 14-a zi este ziua cea mai fertila a lunii, in care esti la ovulatie. Daca ciclul menstrual este de 30 de zile, inseamna ca a 16-a zi este cea a ovulatiei.

Daca ai un ciclu menstrual regulat, lucrurile sunt simple. Acestea se complica in momentul in care ciclul tau menstrual este neregulat. Chiar si asa, poti aplica formula de mai sus si vei sti exact cand esti la ovulatie.

De aceea, recomandarea noastra este sa monitorizezi atent ciclul tau menstrual pentru 6 luni de zile.

Care sunt simptomele ovulatiei?

Exista foarte multe semne prin care corpul tau anunta ca este cea mai buna perioada pentru a ramane insarcinata, luna de luna. Mai mult, exista chiar si aplicatii pentru telefon care te pot ajuta sa afli care este perioada de ovulatie. Tu trebuie doar sa fii atenta la simptomele ovulatiei si la ceea ce corpul tau are sa iti transmita!

Acestea sunt cele mai usor de recunoscut simptome ale ovulatiei:

Durerile abdominale (mittelschmerz) 

Nu ai cum sa nu recunosti aceste dureri, pentru ca atunci cand apar, produc o stare de disconfort. Durerile mittelschmerz sunt similare durerilor menstruale, dar au o intensitate mai scazuta. Atunci cand acestea depasesc nivelul maxim de suportabilitate, poate fi semn al unor afectiuni pe care trebuie sa le tratezi: chisturi ovariene sau endometrioza.

Durerile mittelschmerz sunt cel mai evident si usor de recunoscut semn al faptului ca esti la ovulatie.

Cresterea libidoului

Cresterea libidoului este un semn clar ca esti in cea mai fertila perioada a lunii si ar trebui sa profiti de acest lucru pe cat de mult posibil, mai ales daca iti doresti sa ramai insarcinata. Acesta este momentul in care ai cele mai mari sanse de a ramane insarcinata.

Cum iti dai seama ca esti la ovulatie?

Modificarea secretiilor vaginale

Cu 2-3 zile inainte de ovulatie, se modifica si secretiile vaginale. Acestea devin ceva mai abundente decat in mod normal si isi schimba consistenta, precum si culoarea: devin alb-transparente si lipicioase. Este perfect normal sa se intample acest , datorita modificarilor hormonale din organism.

Tot in aceasta perioada poti observa secretii de culoare maronie (spotting), care nu sunt atat de comune, dar sunt normale. Daca acestea persista, pot fi semn al unei infectii, caz in care iti recomandam sa vii la un consult ginecologic.

Sani durerosi

Tot in perioada ovulatiei, este posibil sa observi si ca sanii tai sunt ceva mai sensibili decat in mod normal. La fel de posibil este si ca acestia sa devina durerosi. Acesta este un simptom frecvent al ovulatiei, cauzat tot de modificarile hormonale. Practic, corpul te anunta ca este pregatit pentru o sarcina.

Schimbarea temperaturii bazale

Temperatura bazala este cea pe care o are corpul tau dimineata, dupa trezire, in moment de repaus. Aceasta ramane constanta la inceputul ciclului menstrual, avand o valoare medie cuprinsa intre 36,2 și 36,6 grade Celsius. Atunci cand te apropii de momentul ovulatiei, temperatura bazala scade initial pentru a creste fix dupa ovulatie.

Pentru masurarea temperaturii bazale, poti folosi fie un termometru digital, fie kit-urile special facute pentru acest lucru.

Mare atentie, insa! Daca apelezi la aceasta metoda pentru a afla zilele ovulatiei, trebuie sa iti iei temperatura in fiecare zi, la aceeasi ora.

Modificarea pozitiei cervixului

Acesta este un simptom mai greu de observat cu ochiul liber. In timpul ovulatiei, cervixul isi modifica pozitia, pentru a creste sansele de a concepe un copil. La ovulatie, cervixul, care de obicei este dur si uscat, devine moale ca lobul urechii, se ridica, se deschide si se umezeste.

Alte semne ale ovulatiei pot consta intr-un nivel ridicat de energie, o sensibilitate la mirosuri, ascutirea simtului gustativ si retentie de apa.

Fii foarte atenta la aceste simptome ale ovulatiei si monitorizeaza-le constant, mai ales daca iti doresti sa ramai insarcinata.

Consultant Medical Dr. Andrei Cucu
Data publicării 21.04.2021
Data ultimei actualizari 17.07.2023