Creatinina serica

Cuprins

 

Ce este creatinina serica?

Creatinina este o forma de eliminare a creatinei, substanta care este sintetizata in ficat, peste 90% din valoarea acesteia fiind preluata de musculatura si folosita pentru stocarea energiei musculare. Atunci cand procesele metabolice ale corpului consuma energie musculara, fosfocreatina genereaza creatinina.  

Exista un raport constant intre creatina convertita in creatinina si masa de tesut muscular. La barbati, de exemplu, 1,5% din stocul de creatina este convertit in creatinina

Testul creatininei este un test care masoara cat de bine functioneaza excretia renala a pacientului. In urma rezultatului, medicul de specialitate afla ce cantitate de creatinina este excretata de corpul uman pe parcursul unei zile.

Aceasta cantitate depinde de foarte multi factori, printre care se numara masa musculara, starea generala de sanatate, varsta, dieta si sexul.

 Rezultatul analizei de creatinina serica este furnizat alaturi de rezultatul eGFR, utilizat ca test de screening pentru evaluarea functiei renale.

Testul creatininei serice are un rol esential in diagnosticarea disfunctiilor renale, dar diagnosticul exact este pus in urma efectuarii unor investigatii suplimentare detaliate.

Cand sa efectuezi testarea creatininei serice?

Testarea creatininei serice este recomandata in momentul in care pacientul este suspect de disfunctii renale. Aceasta testare este utila si in monitorizarea eficientei tratamentului pentru bolile rinichilor. Nivelurile de creatinina sunt masurate si la pacientii care sunt supusi dializei.

Atunci cand functia renala este afectata, excretia de creatinina este redusa, iar cantitatea de creatinina serica din organism creste. Concentratia de creatinina din organism poate oferi o aproximare a ratei filtrarii glomerulare.

Creatinina serica este un marker specific pentru functia renala, mult mai sensibil decat ureea serica. De cele mai multe ori, in bolile cronice ale rinichilor, recomandarea este sa fie efectuat atat testul de creatinina serica, cat si cel de uree serica (uree nitrogen BUN).

Testarea de creatinina serica se efectueaza la recomandarea specialistului, inca de la prima examinare,  atat pentru pacientii simptomatici, cat si pentru cei asimptomatici. Cazurile in care poate fi recomandata aceasta testare sunt:

  • Simptome de infectii urinare
  • Hipertensiune
  • Boli extrarenale, boli renale acute
  • Postoperator
  • Politraumatisme
  • Hemodializa
  • Boli cu metabolism proteic crescut

Cum sa te pregatesti pentru testarea creatininei serice?

Fiind o analiza de sange, recoltarea pentru creatinina serica se efectueaza dimineata, pe stomacul gol. Este recomandat ca ultima masa a pacientului sa fie luata cel tarziu la ora 18, in ziua de dinaintea recoltarii.

Valori normale pentru creatinina serica

Atunci cand acestea sunt peste valorile normale, indica de cele mai multe ori disfunctii renale si necesita investigatii suplimentare pentru diagnostic.

Varsta Valori normale creatinina serica
0-2 luni <0.85 mg/dL
2-12 luni <0.42 mg/dL
1-2 ani <0.41 mg/dL
3-4 ani <0.47 mg/dL
5-8 ani <0.60 mg/dL
9-12 ani <0.79 mg/dL
13-14 ani <0.87 mg/dL
>18 ani Femei <1 mg/dL  -  Barbati <1,2 mg/dL
Afla mai multe: