Amilaza
Cuprins
- Ce este amilaza
- Cand trebuie determinata valoarea amilazei
- Cum ma pregatesc inainte de analiza
- Care sunt si cum se interpreteaza valorile obtinute
Ce este amilaza
Amilaza este o enzima cu rol in degradarea carbohidratilor alimentari (amidon, glicogen si polizaharide), fiind produsa de catre glandele salivare (glande din cavitatea bucala si glanda submandibulară care produc saliva) si pancreas. Enzima este secretata in cantitate mai mica si de catre mucoasa intestinului subtire, ovare, placenta (in sarcina) si trompe uterine.
Cand trebuie determinata valoarea amilazei
Determinarea valorilor amilazei serice este utila in stabilirea diagnosticului si monitorizarea pancreatitei acute in prezenta simptomelor sugestive pentru aceasta boala:
- Dureri acute in etajul abdominal superior (ce iradiaza in spate);
- Greata;
- Varsaturi;
- Stare febrila;
- Icter scleral;
- Accelerarea ritmului cardiac.
Amilazemia este utila si pentru evaluarea cazurilor de abdomen acut chirurgical, urgenta medicala care necesita interventie chirurgicala rapida.
Amilaza
Cum ma pregatesc inainte de analiza
Amilaza serica se determina din sange venos periferic recoltat a jeun (pe nemancate), in timp ce amilaza urinara se efectueaza din urina emisa spontan (preferabil prima urina de dimineata).
Care sunt si cum se interpreteaza valorile obtinute
Amilaza serica este crescuta atunci cand depaseste valoarea de 100 U/L. Cresteri moderate ale amilazzei sunt intalnite in mod fiziologic in sarcina iar scaderile sunt inregistrate mai ales in cazul sugarilor. Se considera a fi o crestere moderata a enzimei o valoare care nu depaseste <=4× valoarea normala aceasta situatie fiind intalnita in situatiile de insuficienta renala si cetoacidoza diabetica.
Administrarea anumitor medicamente (acid valproic si alte anticonvulsivante) pot influenta valorile testului astfel ca trebuie comunicate medicului curant orice informatii cu privire la administrarea tratamentelor de fond, inainte de realizarea analizei.
In cazul pancreatitei acute valorile amilazei pancreatice cresc de 4-6 ori fata de limita de referinta maxim admisa in primele 6-12 ore de la aparitia manifestarilor clinice si persista 3-4 zile. In cancerul pancreatic enzima creste tardiv si nu are rol diagnostic, scopul in acest caz fiind de monitorizare terapeutica. O crestere a concentratiei serice ale amilazei totale nu este diagnostica pentru pancreatita acuta deoarece enzima are mai multe sedii de sinteza in organism.
Cresterea amilazei urinare este direct proportionala cu cea pancreatica si persista mai multe zile dupa rezolvarea episodului acut de boala, caracteristica utila mai ales in evaluarea recurentelor pancreatitei acute.
Afla mai multe:
- Where does serum amylase come from and where does it go? - https://europepmc.org/article/med/1702756
- Location of β-amylase sequences in wheat and its relatives - https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF00303966
- Amylase--its clinical significance: a review of the literature - https://europepmc.org/article/med/781463