Mamografie Digitală

Mamografia digitală este o nouă metodă radiologică de investigare a stării de sănătate a sânului, cu doze reduse de raze X.

Controlul regulat cu ajutorul mamografiei reprezintă cea mai bună metodă de a descoperi cancerul de sân înainte de a apărea semne sau simptome evidente. Acest lucru permite vindecarea bolii și intervenția chirurgicală cu conservarea sânului.

Mamografia este indicată pentru femeile de peste 40 de ani, chiar dacă acestea nu prezintă simptome mamare și se efectuează la interval de 1-2 ani, în funcție de factorii de risc ai pacientei.
 
Pentru femeile sub 40 de ani ­­‒ datorită țesutului mamar dens ‒ mamografia este recomandată numai ca examen complementar, după efectuarea în prealabil a unei ecografii mamare și numai dacă se evidențiază modificări suspecte.

Ce trebuie să știi despre mamografia digitală?

Mamografia digitală se efectuează cu ajutorul unui aparat special, care folosește tehnologie de ultimă oră, în beneficiul pacientelor. Astfel, disconfortul creat de comprimarea sânului pentru a obține o imagine optimă este redus în cazul mamografului digital.
 
Un alt beneficiu al mamografului digital este riscul de iradiere minim. De exemplu, un mamograf digital utilizează o doză de iradiere cu 50% mai mică față de cea utilizată de un mamograf analog, obținând o imagine de calitate superioară.
Rezultatul unei mamografii digitale se poate afla în câteva minute, în timp ce la mamograful analog timpul de așteptare este în general de 20-30 de minute.
 
Mamografia digitală este indicată și la femeile cu implant mamar alături de examenul IRM.
 
Este însă obligatoriu ca pacientele să informeze medicul de prezența implantului.

Cum să te pregătești pentru mamografie

Mamografia se poate efectua în orice zi a lunii, dar este recomandată în săptămâna dinaintea ciclului menstrual, când sănii pot fi sensibili. Cel mai bun moment pentru a efectua mamografia este la o săptămâna după menstruație.
 
 Nu se indică  folosirea deodorantelor cu pulberi sau pudra la nivelul axilelor și sânilor în ziua efectuării mamografiei. Acestea pot crea confuzie, deoarece apar pe mamograma asemenea calcificarilor.
 
 Dacă nu este prima investigație de acest fel, este foarte important că pacienta să aibă asupra să toate investigațiile făcute anterior la nivelul sânilor (mamografii, ecografii sau examene IRM), pentru că radiologul să poată compara imaginea respectivă cu cea prezentă și să stabilească evoluția posibilelor leziuni existente.
 
 Informează medicul despre operații la nivelul sânului, tratamente hormonale sau antecedente de cancer în familie.
Atenție: nu se efectuează mamografie la femeile însărcinate!

Avantajele mamografiei digitale

  • imagine  de o rezoluție înaltă a sânilor, în special  a sânilor care sunt denși mamografic
  • doză de iradiere redusă
  • compresie redusă a sânilor, comparativ  cu mamografia clasică
  • posibilitatea efectuării unui număr redus de examinări (câte 2 pentru fiecare san), datorită capacității superioare a analizei imaginii de către medic
  • nu există riscul repetării mamografiei din cauza obținerii unor imagini neinterpretabile sau a accidentelor de developare a filmelor
  • timpul redus de examinare și de primire a rezultatului
  • stocarea imaginilor digitale pe discul aparatului (pacientele nu mai sunt obligate să se prezinte la medic cu vechile mamografii)
  • posibilitatea de transmitere a imaginilor la distanță, pentru o a două opinie medicală

Prețuri

Consultatie second opinion- mamografie 220.00
Diagnostic mamografic digital bilateral 375.00
Diagnostic mamografic digital bilateral CAS 280.00
Diagnostic mamografic digital unilateral 255.00
Diagnostic mamografic digital unilateral CAS 165.00
Film mamografie digitala 35.00
Filme mamografice-specimene 115.00