Mamografie Digitala

Mamografia digitala este o metoda radiologica de investigare a starii de sanatate a sanului, ce utilizeaza doze reduse de raze X. Investigatia este disponibila in Spitalul Medicover Pipera situat in Sos. Fabrica de Glucoza, nr. 11G.

Controlul regulat cu ajutorul mamografiei reprezinta cea mai buna metoda de a descoperi cancerul de san inainte de a aparea semne sau simptome evidente. Acest lucru permite vindecarea bolii si interventia chirurgicala cu conservarea sanului.

Mamografia este indicata pentru femeile de peste 40 de ani, chiar daca acestea nu prezinta simptome mamare si se efectueaza la interval de 1-2 ani, in functie de factorii de risc ai pacientei.
 
Pentru femeile sub 40 de ani ­­‒ datorita tesutului mamar dens ‒ mamografia este recomandata numai ca examen complementar, dupa efectuarea in prealabil a unei ecografii mamare si numai daca se evidentiaza modificari suspecte.

Ce trebuie sa stii despre mamografia digitala?

Mamografia digitala se efectueaza cu ajutorul unui aparat special, care foloseste tehnologie de ultima ora, in beneficiul pacientelor. Astfel, disconfortul creat de comprimarea sanului pentru a obtine o imagine optima este redus in cazul mamografului digital.
 
Un alt beneficiu al mamografului digital este riscul de iradiere minim. De exemplu, un mamograf digital utilizeaza o doza de iradiere cu 50% mai mica fata de cea utilizata de un mamograf analog, obtinand o imagine de calitate superioara.
Rezultatul unei mamografii digitale se poate afla in cateva minute, in timp ce la mamograful analog timpul de asteptare este in general de 20-30 de minute.
 
Mamografia digitala este indicata si la femeile cu implant mamar alaturi de examenul IRM.
 
Este insa obligatoriu ca pacientele sa informeze medicul de prezenta implantului.

Cum sa te pregatesti pentru mamografie

Mamografia se poate efectua in orice zi a lunii, dar este recomandata in saptamana dinaintea ciclului menstrual, cand sanii pot fi sensibili. Cel mai bun moment pentru a efectua mamografia este la o saptamana dupa menstruatie.
 
Nu se indica  folosirea deodorantelor cu pulberi sau pudra la nivelul axilelor si sanilor in ziua efectuarii mamografiei. Acestea pot crea confuzie, deoarece apar pe mamograma asemenea calcificarilor.
 
Daca nu este prima investigatie de acest fel, este foarte important ca pacienta sa aiba asupra sa toate investigatiile facute anterior la nivelul sanilor (mamografii, ecografii sau examene IRM), pentru ca radiologul sa poata compara imaginea respectiva cu cea prezenta si sa stabileasca evolutia posibilelor leziuni existente.
 
Informeaza medicul despre operatii la nivelul sanului, tratamente hormonale sau antecedente de cancer in familie.

Atentie: nu se efectueaza mamografie la femeile insarcinate!

Avantajele mamografiei digitale

  • imagine  de o rezolutie inalta a sanilor, in special  a sanilor care sunt densi mamografic
  • doza de iradiere redusa
  • compresie redusa a sanilor, comparativ  cu mamografia clasica
  • posibilitatea efectuarii unui numar redus de examinari (cate 2 pentru fiecare san), datorita capacitatii superioare a analizei imaginii de catre medic
  • nu exista riscul repetarii mamografiei din cauza obtinerii unor imagini neinterpretabile sau a accidentelor de developare a filmelor
  • timpul redus de examinare si de primire a rezultatului
  • stocarea imaginilor digitale pe discul aparatului (pacientele nu mai sunt obligate sa se prezinte la medic cu vechile mamografii)
  • posibilitatea de transmitere a imaginilor la distanta, pentru o a doua opinie medic

Preturi Spital Medicover Pipera

Serviciu Pret
Completare mamografie tomosinteza 287
Consultatie second opinion- mamografie 342
Diagnostic mamografic analogic bilateral  (4 filme incluse) 287
Diagnostic mamografic analogic unilateral (2 filme incluse) 205
Diagnostic mamografic digital bilateral 571
Diagnostic mamografic digital unilateral 391
Film mamografie digitala 89
Filme mamografice-specimene 199
Mamografie bilaterala cu tomosinteza 694
Mamografie unilaterala cu tomosinteza 562