Chirurgie Bariatrică

Chirurgia Bariatrică are ca obiectiv scăderea ponderală durabilă, cu ameliorarea stării de sănătate, diminuarea sau dispariția comorbidităților, creșterea bunăstării și a calității vieții pacienților. Este considerată cel mai eficient tratament al obezității morbide.

Tehnicile de chirurgie bariatrică influențează balanță echilibrului energetic, diminuand considerabil aportul alimentar și determinând organismul să consume energie din rezervele acumulate. Reducerea depozitelor de energie înseamnă diminuarea țesutului adipos, slăbire, recăpătarea aspectului normal, ușurarea semnificativă a funcțiilor vitale, dispariția sau ameliorarea importantă a maladiilor determinate de obezitate. Pacienții operați slăbesc treptat și ar trebui să ajungă la o greutatea convenabilă în circa 8-12 luni.

 

Metoda laparoscopică

Intervențiile chirurgicale se realizează pe cale laparoscopică, adică prin minimă invazivitate și agresiune asupra țesuturilor implicate, lucru deosebit de important pentru reușită terapeutică finală la pacienții obezi.

Beneficiul chirurgiei laparoscopice este major la pacienții obezi, indiferent de patologia pentru care sunt operați. Dimensiunile inciziilor nu sunt influențate de grosimea peretelui abdominal! Astfel se realizează mai multe breșe parietale abdominale (număr în funcție de tipul operației), cu dimensiuni cuprinse între 5 și 15 mm, care nu rup sau taie mușchii, prin intermediul cărora, cu ajutorul unui lanț video-imagistic (high-definition), ce proiectează imaginea organelor intraabdominale pe monitoare, și a unor instrumente speciale (de sigilare a vaselor sangvine și de sutură mecanică ‒ staplere), se realizează intervenții asupra stomacului și intestinelor.

Durerea după operația laparoscopică este minimă, această fiind în concordanță cu limitarea la maximum posibil a traumatismului parietal. Pacientul se mobilizează rapid, se ridică din pat la câteva ore după operație, în câteva zile se întoarce la domiciliu și în 1-2 săptămâni este complet integrat în mediul socio-profesional și familial.

 

Ce pacienți beneficiază de procedeele bariatrice?

În 1991, Federația Internațională pentru Chirurgia Obezității (IFSO) a stabilit criteriile de includere a pacienților candidați la aceste procedee:

 • IMC 40 kg/mp sau mai mare;
 • IMC 35-40 kg/mp asociat cu comorbidități importante;
 • istoric al obezității de peste 5 ani;
 • eșecul tratamentelor conservatoare medicale pentru obezitate;
 • vârstă 18-60 de ani.

În 2005, Conferințele de Consens ale IFSO și EAES (European Asociation of Endoscopic Surgery) au reconsiderat vârstă și IMC al pacienților obezi pentru a fi acceptați în vederea chirurgiei bariatrice. Astfel, a fost decisă, după o serioasă documentare, extinderea limitei de vârstă înainte de 18 și peste 60 de ani. De asemenea, s-a hotărât acceptarea pacienților cu IMC <35 kg/mp care prezintă comorbidități importante.

Alături de criteriile enumerate mai sus, pacienții obezi candidați pentru chirurgia bariatrica trebuie să:

 • prezinte un risc acceptabil pentru actul operator (pacient ‒ procedeu);
 • nu prezinte o cauza endocrina a obezității (obezitate secundară, hipofizara ‒ boală lui Cushing/ tiroidiana/ obezitatea Zondek, numită de apă și sare);
 • accepte rigorile terapeutice și de dietă impuse de procedeul bariatric.

 

Cine NU beneficiază de procedeele bariatrice

Contraindicațiile procedeelor de chirurgie bariatrica sunt reprezentate de:

 • riscuri majore asociate anesteziei generale la respectivii pacienți;
 • graviditate;
 • dependență de alcool sau droguri;
 • patologie psihiatrică severă;
 • pacienți cu boli grave asociate: neoplazii, TBC, HIV;
 • pacienți cu ulcer gastric sau altă patologie gastrică importantă.

 

Pregătirea pre și post-operatorie a chirugiei bariatrice

Pregătirea are loc în 3 pași:

PASUL 1 - consultația inițială (sau seminar de obezitate dacă sunt mai mulți paciente) în care scopul este să obiectivam starea de boală (gradul și distribuția obezității), să identificăm comorbiditatile asociate, consecințele ei socio-profesionale și să stabilim profilul comportamental alimentar prin intermediul unui chestionar medical tip.

Pacientul va fi informat complet și corect asupra tratamentelor actuale ale obezității, iar această broșură este partea a consimtamantului informat al pacientului.

PASUL 2 - este rezervat evaluării stării de sănătate, în cadrul unei echipe medicale multidisciplinare după următorul protocol, cu scopul cuantificarii riscului anestezico-chirurgical:

 • cu o zi înaintea programării la evaluarea medicală pacientul va avea un regim alimentar predominant lichidian,fiind recomandată evitarea abuzurilor alimentare sau consumul de alcool.
 • pacientul se va prezența nemâncat și nebaut în cursul dimineții (este admisă totuși administrarea unor tratamentele după discuție prealabilă cu medicul)
 • vor fi efectuate următoarele teste standard:

              a) analize de sânge complete (hemogramă completă, glicemie coagulare, VSH, fibrinogen, CRP, proteine, albumina, electroforeză proteinelor, transaminaze, bilirubină, fosfataza alcalină, GGT, bilirubină și fracții, uree, creatinina, profil lipidic complet, sodiu, potasiu, calciu, fier, biochimie și sediment urinar, alte teste de laborator care decurg din informațiile medicale furnizate de pacient)

              b) evaluare cardiologică-EKG, consult la medicul specialist, ecografie de cord, alte teste indicate de medicul specialist (doppler carptide, teste de efort, Holter EKG sau tensiune etc)

              c) evaluare pneumologica-spirometrie, pulsoximetrie, radiografie toraco-pulmonară, polisomnografie, consult medic specialist

              d) evaluare imagistică abdominală-ecografie abdomen total cu doppler vene/artere abdominale

              e) evaluare gastro-enterologie-endoscopie digestivă superioară (de preferat cu sedare) și test pentru Helicobacter pylori

               f) alte teste medicale elocvente-tranzit baritat, colonoscopie, CT/RMN sau consulturi interdisciplinare sugestive

              g) consult chirurgie bariatrică cu scopul stabilirii tipului de procedura și obținerii consimtamantului informat

              h) consultul de specialitate al medicului anestezist

PASUL 3 - este reprezentat de intervenția chirurgicală.

Se recomandă că între pașii 2 și 3 să nu existe un interval mai mare de 6 săptămâni.

După operații vor urmă controale regulate la:

 • 10 zile - primul consult la medicul chirurg și scoaterea firelor/agrafelor
 • 1 luna - pentru analize de laborator (hemogramă, glicemie, probe hepatice și alte analize care au fost modificate la evaluarea inițială), tranzit baritat și consult la medicul chirurg
 • 3 luni, 6 luni și 1 an - pentru analize de laborator (hemogramă, glicemie, probe hepatice, profil lipidic și teste care detectează eventuale deficite de vitamine și minerale), ecografie hepato-biliară, tranzit baritat și/sau endoscopie, consult chirurgical /nutriționist.

Scopul acestui material este de a va oferi informații care va pot ajuta să înțelegeți că obezitatea este o problema de sănătate publică, să vedeți dacă sunteți un candidat pentru chirurgia bariatrică și în final să decideți dacă chirurgia obezității este cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră.

Echipa Medicală

Intervenții